Závecz: Nem a finisben győzött a Fidesz, sokan már évek óta tudták, kire fognak szavazni

2022. május 19. 14:34
Kiderült a kutatásból az is, hogy az ellenzékiek inkább kötnék iskolázottsághoz a szavazati jogot, mint a fideszesek.

A CEU Demokrácia Intézetének megrendelésére a Závecz Research 2022. április 25. és május 4. között készített választás utáni közvélemény-kutatást, amelyet a Telex közölt. 

Ebben azt írják: az elmúlt hetek közbeszédében elterjedt az a narratíva, hogy a Fidesz az utolsó 1-2 héten nyerte meg a választást, azaz a kampány utolsó, intenzív időszakában tömegek dönthettek úgy, hogy az erőteljes kormánypárti kampány hatására elmennek, és a kormányzópártokra szavaznak. A CEU Demokrácia Intézetének kutatása szerint azonban a választási szándékok meglehetősen stabilnak tekinthetők.  A szavazók több mint a 80 százaléka úgy nyilatkozott, hogy még a választási kampány előtt, sőt évekkel korábban eldöntötte, hogy melyik pártra, pártszövetségre fog szavazni. A választási kampány 1-2 hónapja ugyanakkor mégis minden ötödik állampolgárra hathatott. Ezen belül is 10 százalék jelezte, hogy az utolsó 1 hónapban, további 9 százalék pedig az utolsó héten döntött arról, hogy elmegy szavazni.

Tiszta és egyenlő választás

A kutatás szerint a 2022-es országgyűlési választás pontos kimenetelével kapcsolatban erősen szórtak az előzetes várakozások, de abban szinte mindenki biztos volt, hogy a vesztesek vitatni fogják az eredményeket. A Fidesz váratlanul nagy fölénye, valamint az ellenzék által delegált szavazatszámlálók és a külföldi megfigyelők nagy száma gyengítette az „elcsalták a szavazást” narratívát.

A kutatás kitért arra a narratívára is, miszerint a szegény és tanulatlan emberek befolyásolása, adott esetben „megvásárlása”, okozta a Fidesz sikerét. A kutatás szerint a Fidesz mai szavazóbázisának harmada legfeljebb 8 osztályt végzett, ám

a Fidesz a diplomások körében is győzött.

Ez a narratíva a kutatás szerint hozzájárulhatott ahhoz, hogy a társadalom túlnyomó többsége egyetért azzal az állítással: a szavazati jogot az általános iskola elvégzéséhez kellene kötni. Az ellenzéki válaszadók 68%-a egyetért ezzel, a Fidesz-szavazók körében ez az arány 59%. Mint a Telex írja, az állampolgári jogok ilyen mérvű korlátozása valaha a Jobbik egyik legfőbb követelése volt, és nemrégiben a Mi Hazánk is felmelegítette.

Módszertan

Az 1000 fős, személyes megkeresésen alapuló adatfelvétel 2022. április 25. és május 4. között zajlott 103 településen, illetve budapesti kerületben. A megkérdezettek együttesen az ország felnőtt népességét reprezentálják, nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus szerint. Az ilyen nagyságú véletlen minták esetében a hibahatár az összes megkérdezett alapmegoszlásait tekintve ± 3,1 százalékpont. A jelen kutatásra jellemző módszertan kombinálja a kvótás és a véletlen mintavétel logikáját, ezért a hibahatár egy-két százalékkal nagyobb.

 Nyitóképen: Orbán Viktor az október 23-i Békemeneten. Fotó: Mátrai Dávid

Összesen 81 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Aha. :)))))))))

Ugyanez a Závecz, március 29-én:

https://index.hu/belfold/2022/..

Óriási meccs, rendkívül szoros küzdelem, 49-46, sok múlik a mozgósításon, stb. stb. :))))))))

Ja, és persze a következő 4 évben is "méri" majd a közvéleményt és osztja majd az észt Závecz Tibi bácsi... mintha mi sem történt volna.

Amikor Rákosi elvtárs elvette apám kis műhelyét, ahol egymaga dolgozott, és bekényszerítette egy szövetkezetbe, elintézte, hogy soha az életben ne szavazzak a kommunistákra.

Ezt a fogadalmat én is megtettem és tartom hozzá magam. Azt pedig, hogy az szdsz- re nem szavazunk, az apám iránti tiszteletből 1990- ben csak elfogadtam, később viszont rájöttem, hogy igaza van.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés