Gryllus Dániel az államfő beiktatásán: Az egységről, az összetartozásról az anyanyelv jut eszembe

2022. május 14. 10:21
A zenész hangsúlyozta a beiktatáson, hogy „a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott kifejezni, és Novák Katalin többször szólt már az összefogás fontosságáról”.

Joó István írása

Gryllus Dániel zenész, zeneszerző, énekes – a Kaláka vezetője – azok között volt, akik a Novák Katalin beiktatása alkalmából tartott ökumenikus istentisztelet vége felé könyörgő imádságokat mondhattak el az Úr asztalánál. 

Szó szerint ezt mondta el a Kálvin téri templomban Gryllus Dániel Kossuth-díjas művész: „Hálásak vagyunk anyanyelvünkért, ami valamennyiünké. Verseket éneklőként, ha a nemzet egységére gondolok, először ez jut eszembe. Anyanyelvünkből csak egy van, ahogy egy Arany Jánosunk, egy Adynk, egy József Attilánk, Radnótink, Weöres Sándorunk, Kányádi Sándorunk…

Kérjük, add meg minden magyarnak, hogy megérezze ezt az összetartozást. Az összetartozást, ami nemzetünk és családjaink jövőjének záloga.

Nehézségeink közepette meríthessünk erőt költészetünk ránk hagyományozott örökségéből. Ady Endrét idézem: Adja meg az Isten / Sírásaink végét, / Lelkünknek teljességes / S vágyott békességét / Adja meg az Isten.” 

A Kálvin téri templomból kifele jövet megkérdeztük az énekelt verseket 53 éve játszó Kaláka együttes alapító-vezetőjét, miért az összetartozás, az anyanyelv és a magyar költészet szerepelt hangsúlyosan ebben az ünnepi imádságában. „Nagyon megtisztelő – kezdte Gryllus Dániel –, hogy Balog Zoltán püspök úr fölkért erre az imádságra, ahol én abból indultam ki, hogy a köztársasági elnök a nemzet egységét hivatott kifejezni, és Novák Katalin többször szólt már az összefogás fontosságáról… Ugyanakkor az egységről, az összetartozásról az anyanyelv jut eszembe, amit Kányádi Sándor, erdélyi költőnagyságunk hazánknak is nevezett.

Ahogy a nemzet, úgy az anyanyelv is szerepelhetett Isten gondviselő tervében,

nyilvánvaló, hogy ez köti össze a Kaliforniában, Budapesten vagy éppen Csíkkozmáson élő magyarokat egymással.” 

A kultúra vonatkozásában hozzátette: ott sok hasadás, repedés van. Gryllus reméli, a köztársasági elnök tehet a kulturális ellentétek felszámolásáért, a szekértáborok kibékítéséért, a belső feszültségek enyhítéséért, és sok sikert kíván ehhez is. „Valójában kultúrából is egy van, nem tudjuk kettéhasítani az anyanyelvet vagy Ady Endrét” – mondta. 

Érdeklődésünkre kiderült: ami Novák Katalin korábbi pályájából leginkább tiszteletre méltó Gryllus Dánielnek, az a családokért tett intézkedései és beszédei. 

Nyitókép: Földházi Árpád fotója
 

Összesen 12 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés