Lengyel külügyminiszter: A geopolitikai kérdésekben eltérés van Lengyelország és Magyarország között

2022. május 5. 20:53
A csehek és a lengyelek egyetértenek abban, hogy „továbbra is segíteni kell Ukrajnát a függetlensége, szuverenitása megőrzésében, területi egysége visszaállításában”.

A geopolitikai témákban eltérés van Lengyelország és Magyarország között, a visegrádi csoporton belül viszont a tagországok ott fognak együttműködni, ahol konszenzus áll fenn – jelentette ki Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter csütörtökön a cseh hivatali partnerével közös sajtóértekezleten.

A Jan Lipavsky cseh külügyminiszterrel folytatott tárgyalásokat követő sajtókonferencián az ukrajnai háborúra utaló egyik újságírói kérdés a visegrádi csoporton (Csehország, Lengyelország, Magyarország, Szlovákia – V4) belüli lengyel-magyar együttműködésről szólt.

Rau aláhúzta: a V4 „a négy szomszédos ország műve” és mint ilyen több mint 30 éve működik. „Történetében jobb és nehezebb pillanatok fordultak elő” – tette hozzá. Felidézte az országcsoport sikereit, köztük azt, hogy az európai politikában „sokszor többet értek el együtt, mint amit külön-külön sikerült volna”„Soha nem állítottuk, hogy minden ügyben azonos az álláspontunk” – folytatta Rau. „Így nyilvánvaló dolog, hogy a geopolitikai témákban jelenleg a Magyarországétól alapvetően eltérő állásponton vagyunk” – tette hozzá. „Ezt figyelembe véve azokban a kérdésekben fogunk együttműködni, amelyekben konszenzus érhető el, hiszen ez a V4-ek jó hagyománya” – fogalmazott Rau.

A csehek és a lengyelen egy húron pendülnek

A Lipavskyval folytatott tárgyalásokon egyetértettek abban, hogy „továbbra is segíteni kell Ukrajnát a függetlensége, szuverenitása megőrzésében, területi egysége visszaállításában” – számolt be Rau.

Lipavsky közölte: Csehország Lengyelországgal azonos állásponton van az ukrajnai orosz inváziót illetően. „Támogatjuk Ukrajna maximális megsegítésének, Oroszországgal szembeni maximális nyomásgyakorlásnak politikáját” – jelentette ki a cseh külügyminiszter.

Bejelentette: az Európai Unió Tanácsában az év második felében betöltendő cseh soros elnökség keretében Prága több, Ukrajna, valamint Moldova és Georgia támogatását célzó lépést kezdeményezne, a tervek között szerepel a csütörtökön Varsóban megtartott nemzetközi adományozó konferenciához hasonló rendezvény is.

(MTI)

Nyitókép: YouTube

Összesen 76 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Az EU ügyekben továbbra is működhet a V4. Kell működnie, mert az EU-ban lényegét tekintve megosztottság van a nyugati és kelet rész között.

Szerintem tévedésben leledzel. Ez a háborút tévesen nevezik orosz-ukrán háborúnak, mert a valóságban USA- orosz háború és Ukrajna ebben csak eszköz.
Az sem igaz, hogy két hónappal korábban kezdődött, hanem 2013-2014 évben és geopolitikai indentitása van.
Az EU hozzáállásában pedig tetten érhető, hogy az EU-ból Európai Egyesült Államokat hozzanak létre, fokozatosan megvonva a tagállamok döntési jogait, és a hatalom csúcsán Németország és Franciaország lenne. Ebben található meg az is, hogy meg akarják szüntetni a vétó lehetőségét.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés