Szijjártó: Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Arab Emírségek stabilizáló szerepét a Közel-Keleten

2022. február 16. 20:03
A kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt és elérte a 400 millió dollárt, miközben a magyar export 19 százalékkal emelkedett.

Magyarország nagyra becsüli az Egyesült Arab Emírségek stabilizáló szerepét a Közel-Keleten, beleértve ebbe az Izraellel kötött békemegállapodások aláírását – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Dubajban.

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte,

Magyarország támogatja azt a kezdeményezést, miszerint az Ábrahám-megállapodások előkészítői részesüljenek Nobel-békedíjban,

valamint reményét fejezte ki, hogy a békemegállapodások szellemisége tovább fog élni és ennek mentén újabb és újabb egyezmények jönnek majd lére.    

A két ország közötti gazdasági vegyes bizottság ülését követő sajtótájékoztatón Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az Emírségek sokat segített azzal, hogy megosztotta a kínai Sinopharm koronavírus-vakcina alkalmazásával kapcsolatos tapasztalatait, adatait, ugyanis ez előmozdította tavaly a magyarországi engedélyezést, ami hozzájárult a gazdaság gyors újranyitásához.    

Közölte, az együttműködés folytatódni fog, és a két ország egészségügyi hatóságai között párbeszéd kezdődött a kiskorúak oltásának tapasztalatairól is. A gazdasági kapcsolatokról a külügyminiszter kiemelte, hogy a Perzsa/Arab-öböl országainak piaca, ezen belül is az Egyesült Arab Emírségek óriási lehetőségeket tartogat a technológiaorientált magyar vállalatok számára, például a vízgazdálkodás területén. Mint mondta, a kétoldalú kereskedelmi forgalom tavaly 11 százalékkal nőtt és elérte a 400 millió dollárt, miközben a magyar export 19 százalékkal emelkedett. Ez azt is jelenti, hogy

mindkét gazdasági mutató tekintetben nyolcéves rekord dőlt meg

– mondta. Hangsúlyozta, hogy a magyar Eximbank 800 millió dolláros hitelkeretet nyitott, így elősegítve a két ország cégeinek együttműködését, amelyre már most is számos példa van. Egyes emírségekbeli városokban magyar vállalatok építették ki a közvilágítást, a Mol pedig energetikai együttműködésről tárgyal az Abu-Dzabi Nemzeti Olajtársasággal – mutatott rá. A felek együttműködési megállapodást írtak alá az űrkutatás és űrtevékenységek, valamint a vízgazdálkodás és a felsőoktatás területén is.    

Szijjártó Péter bejelentette, hogy a most véglegesített egyezmény értelmében évente száz ösztöndíjas helyet fognak biztosítani emírségekbeli hallgatóknak a magyarországi egyetemeken az immár 86 országot érintő Stipendium Hungaricum program keretében. A kétoldalú partnerséget Abdalláh bin Tuk ál-Marri, az Egyesült Arab Emírségek gazdasági minisztere is méltatta, mondván, annak szerepe lehet országa gazdaságának diverzifikálásában.

(MTI)

Fotó: Facebook

Összesen 5 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés