Bokros Lajos: Elhibázott, és őrületbe kergető a magyar gazdaságpolitika

2022. január 5. 16:04
„Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet” – idézte a Horn-kormány pénzügyminisztere Lincolnt.

Bokros Lajos, a Horn-kormány pénzügyminisztere szerdán a Kludbrádió vendége volt. A korábbi tárcavezető szerint látszik, hogy a „Fidesz hihetetlen ellentmondásban van, amikor egyfelől helyesen bírálja a Gyurcsány és Medgyessy-kormány intézkedéseit, amik 2008-2009 körül majdnem csődbe juttatták az országot, de most szó szerint ugyanazokat az intézkedéseket valósítja meg”. Ez szerinte rosszat tesz a gazdaságnak. 

Bokros úgy véli, annyira nem ostoba a nép, hogy el lehessen vele hitetni ezt.

A 7 százalékos infláció Európa-bajnokká avat minket, a 8 százalékos hiány pedig ismét felhúzta a magyar államadósságot a bruttó hazai össztermék 80 százaléka fölé” – mondta Bokros. Hozzátette Lincolnt idézve: „Néha lehet hazudni sokaknak, sokat hazudni keveseknek, de mindig hazudni mindenkinek, azt nem lehet”. Ezután a Klubrádió műsorvezetője a következőt mondta:

A környezetemben azt tapasztalom, hogy a kormány teljesítményének megítélésének semmi köze a realitáshoz, az hit kérdés.

Bokros szerint annyi a lényeg, hogy 6 százalékos gazdasági növekedés mellett, 7 százalékos infláció és 8 százalékos államháztartási hiány várható. Úgy véli, ez önmagban mutatja, mennyire elhibázott a magyarországi gazdaságpolitika. Bokros szerint, amikor 6 százalékkal növekedik a gazdaság, akkor teljesen felesleges olajat önteni a gazdaság tüzére:

nem fűteni, hanem hűteni kellene

– jelentette ki a Horn-kormány pénzügyminisztere.

A jelenlegi körülményeket elemezve Bokros szerint nem csak a hihetetlen áremelkedésekről van szó, hanem áruhiányról, arról, hogy Magyarországon nem lehet normális vízvezeték, villany-, gázszerelőt, kőművest találni, mert vagy elmentek külföldre, vagy itthon dolgoznak „olyan mérhetetlen építőipari kereslet következtében, ami nem tud lépést tartani a kínálattal. Olyan gazdaságban, ahol a kapacitások teljesen ki vannak használva, ahol nincs szerszám, nincs gép, nincs munkaerő, ott felesleges további növekedést ösztönző gazdaságpolitikát folytatni, inkább hűteni kellene a gazdaságot, és helyreállítani a pénzügyi egyensúlyt” – fogalmazott a korábbi tárcavezető.

Nyitókép: MTI Fotó: Marjai János

Összesen 188 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na ja!
Bokros Lajos pénzügyminisztersége alatt kétjegyű volt az infláció, az adósságállomány arányaiban hasonló volt, ezért a nemzeti vagyon kereskedésével pótolta a hiányt. Ekkor értékesítették a stratégiai ágazatokat, az energia és telekommunikációs ágazatokat. Meg is lett a negatív következménye.

Amennyiben a kormányzati intézkedések nem fűtenék a gazdaságot a járvány miatt negatív spirálba kerülne a gazdaság. Másként fogalmazva csökkenés következne be. A növekedés döntően a gazdaság átstrukturálásában jelenik meg, mely a következő években a gazdaság növekedésében megjelenik. Pozitív hatást gyakorol a foglalkoztatásra, a bérek alakulására, a költségvetés bevételére, a fogyasztásra.

"
A környezetemben azt tapasztalom, hogy a kormány teljesítményének megítélésének semmi köze a realitáshoz, az hit kérdés.
"

Hehe. Környezete alatt a belpesti értelmiségre gondolt? :D

Bokros hazudik, mint a vízfolyás. (Erre fizet a Bank!)

"A 7 százalékos infláció Európa-bajnokká avat minket, a 8 százalékos hiány pedig ismét felhúzta a magyar államadósságot a bruttó hazai össztermék 80 százaléka fölé."
Az infláció tekintélyes része importált, külföldről jön. Miután külgazdasági kitettségünk erős, ez természetes.
Az Index.hu írta 2021.12.10. 16:28
Novemberben 6,8 százalék, 1982 júniusa óta a legmagasabb éves fogyasztói árindex alakult ki az Egyesült Államokban az előző havi 6,2 százalék után.
ÁLLAMADÓSSÁG (GDP-HEZ) - ORSZÁGOK LISTÁJA - EURÓPA 2020-12
Euró övezet 98%
Az Európai Unió 90.7%
Magyarország 80.4%

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés