Alec Baldwin halált okozó balesete: Magyarországon nem fordulhat elő ilyen tragédia

2021. október 27. 14:25
Szigorú szabályok vonatkoznak minden olyan hazai filmforgatásra, ahol bármilyen formában megjelenik egy fegyver. A Nemzeti Filmintézet szakemberei elmondták a Mandinernek, rengeteg biztonsági előírásnak kell megfelelni, például kötelező fegyvermestert alkalmazni, aki személyesen szállítja a fegyvert a forgatási helyszínre és végig felügyeli az útját.

Ahogy azt a napokban megírtuk, a Rust című film forgatásán Alec Baldwin kezében elsült egy kellékfegyver, amely kioltotta a 42 éves operatőr, Halyna Hutchins életét, valamint életveszélyesen megsebesítette a rendezőt, Joel Souzát. A hatóságok szerint a vizsgálata még zajlik, hogy miként kerülhetett éles lőszer a forgatásra, amely a tragédiát okozta. A történtek kapcsán megkerestük a Nemzeti Filmintézetet (NFI), hogy milyen szabályok vonatkoznak a magyarországi forgatásokon a kellékfegyverekre. Az NFI szakértői, Kovács Ildikó és Gonda Zsolt válaszukban kiemelték, hogy a magyar szabályozás szigorú:

a fegyverek úgy vannak átalakítva, hogy az eredetileg használható lőszer befogadására ne legyenek alkalmasak

, illetve a csőben elhelyezett szűkítések megakadályozzák a lövedékek kilövését. Hangsúlyozták: ezen átalakítások visszafordíthatatlanok, az átalakított fegyverek már csak és kizárólag vaktölténnyel üzemeltethetőek.
Az amerikai és nyugat-európai gyakorlatról általánosságban elmondható, hogy csak olyan mérvű átalakítást hajtanak végre a fegyvereken, amelyek a fegyverek vaktölténnyel való működtetéséhez szükségesek – emelték ki a szakértők. A fegyveres jelenetek forgatását, amennyiben az nem a filmstúdiók területén történik, be kell jelenteni a rendőrségnél, függetlenül attól, hogy külföldi vagy magyar a produkció, illetve lőnek-e a fegyverrel, vagy sem.

Magyarországon a fegyverekkel történő forgatás kétféle módon történhet:
– Magyarországon bejegyzett cégek tulajdonában lévő színházi fegyverek, amelyek tartási engedéllyel rendelkeznek.
– A magyar hatóságok előzetes engedélye alapján külföldről behozott fegyverek. Ezek behozatalára és kivitelére a jelenlegi jogszabályok alapján kizárólag az NFI jogosult.

Akár magyar gyártású produkció, akár szervízmunkában megvalósuló külföldi film forgatásán a kellékfegyverekkel történő forgatás kizárólag fegyvermesterrel lehetséges hazánkban – magyarázták az NFI szakértői, hozzátéve: a fegyvereket a fegyvermester szállítja a forgatási helyszínre ,és ott elzárva tárolja. A fegyvermester a fegyverrel forgató szereplőnek betanítja az eszköz használatát, a próba és a felvétel idejére a szereplő kezébe adja azt, majd a próba és felvétel után visszaveszi a szereplőtől, és elzárásáról gondoskodik. Hangsúlyozták:

Az eszközt használó szereplőn és a szakértőn kívül további stábtag nem nyúlhat a fegyverhez.

A fegyvermester pedig csak és kizárólag működési engedéllyel rendelkező cég munkatársa lehet. Szakértelme teszi lehetővé, hogy a lőfegyverekre megtévesztésig hasonlító kellékfegyvereket használni lehet, legyen az vaktölténnyel lőképes vagy replika – a gumi változatokra is értendő – fegyver.

Alec Baldwin amerikai az új-mexikói Santa Fe közelében, a végzetes forgatás után

Fotó: MTI/AP/Santa Fe New Mexican/Jim Weber

Alec Baldwin a közösségi médiában reagált a drámai balesetre. A színész és producer azt írta a Twitteren, hogy teljes mértékben együttműködik a rendőrséggel, hogy tisztázni tudják, hogyan történt a tragédia. Kapcsolatban áll az áldozat férjével és felajánlotta támogatását a családjának.

1993-ban Bruce Lee fia, a szintén harcművész-filmsztár Brandon Lee forgatáson lelte halálát egy baleset miatt: vaktöltény helyett éles lövedékkel lőttek rá. A történtek a mai napig nem tisztázódtak. 1984-ben Jon-Erik Hexum szenvedett végzetes balesetet, amikor egy kellékpisztollyal lőtte agyon magát a Cover Up című sorozat forgatásán orosz-rulettet játszva.


Nyitókép: © Nemzeti Filmintézet – Mafilm kellékfegyvertár

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés