A főváros kezdeményezi a kormánynál a maszkviselés szigorítását

2021. október 15. 13:36
Ezt azzal indokolják, hogy a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon a közzétett fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján felfutó ágába került.

A fővárosi önkormányzat a maszkviselés szigorítását kezdeményezi a kormánynál az új igazolt koronavírusos megbetegedések növekvő száma miatt – tudatta a Főpolgármesteri Hivatal pénteken az MTI-vel.

A közleményben azt írták, hogy a koronavírus negyedik hulláma Magyarországon a közzétett fertőzöttségi, illetve tesztpozitivitási adatok alapján felfutó ágába került: immár több napja ezer feletti az új igazolt koronavírusos megbetegedések száma, illetve az Egészségügyi Világszervezet által „a járvány kontrollálhatósága mércéjének tekintett öt százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya”

A fővárosi önkormányzat azt kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban. Ha a kormány ezt „nem érzi országosan szükségesnek”, akkor adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselő-testületeinek, Budapest területén a fővárosi önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő – olvasható. Mint írták, jelenleg sajnálatos módon 

az önkormányzatoknak nincsen lehetősége elrendelni a maszkviselést,

ugyanis a tárgykört központi jogszabály szabályozza. 

A Főpolgármesteri Hivatal közölte, Karácsony Gergely főpolgármester Pintér Sándor belügyminiszternek írt levelet, amelyben felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia elnökségének héten hozott javaslataira is: ezek között kiemelt helyen szerepel, hogy zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges az orrot és szájat egyaránt eltakaró maszk viselése – tették hozzá. 

A közlemény szerint a javaslatról csütörtökön egyeztettek a Fővárosi Idősügyi Tanáccsal is, amely egyhangúlag egyetértett a döntéssel.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/Varga György)

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Na, aztán ha majd a kormány elrendeli, akkor mind hangosan helyeselni fogtok. :D

Elvtársad neked a Szájer Jóska.

Ki a deviáns? Mi a bajod?

Szerencsétlen kölykök.

Egy kutya kölykei vagytok mind.

Értem, tehát akkor mos kötelező a villamoson a maszk? Mert csomó rettegő hordja. Meg a ”jóemberek”.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés