Ha a Momentum testvértpártjának nem sikerül, a szociáldemokraták segítenének megbuktatni a román kormányt

2021. szeptember 20. 15:28
A román parlament legnagyobb frakciójával rendelkező, ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) maga fog bizalmatlansági indítványt beterjeszteni a Florin Citu vezette jobbközép kormány ellen, ha az USR-PLUS szövetség által kezdeményezett, a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) támogatásával benyújtott kormánybuktató indítványt alaptörvénybe ütközőnek minősítené az alkotmánybíróság – közölte hétfőn Radu Oprea, a PSD szóvivője.

A PSD vezetőségének hétfői ülése után tartott sajtóértekezletén Oprea leszögezte: pártja az USR-PLUS és az AUR bizalmatlansági indítványát is kész megszavazni, és támogatni is fogja annak mielőbbi napirendre tűzését, amennyiben az alkotmánybíróság elutasítja az ellene beterjesztett szabályossági óvást. A szociáldemokrata szóvivő ezzel cáfolta a kormányból kilépett USR-PLUS és a nacionalista ellenzéki AUR által megfogalmazott vádakat, amelyek szerint a PSD összefogott volna a miniszterelnökkel és a kormányon lévő Nemzeti Liberális Párt (PNL) Citut támogató csapatával, amikor a házbizottságban hozzájárult ahhoz, hogy a két kisebb párt bizalmatlansági indítványának vitáját elnapolják és csak a 28-án esedékes alkotmánybírósági döntés – és így a PNL tisztújítása – után tűzzék napirendre.    

Politikai elemzők feltételezése szerint a PSD azért segített a PNL elnökségére pályázó Citunak abban, hogy tisztségben lévő miniszterelnökként vehessen részt a PNL szeptember 25-i tisztújító kongresszusán, mert az ő megválasztásában lát garanciát arra, hogy nem áll helyre a PNL – USR-PLUS-együttműködés, tehát a jobboldalon nem lehet már kormánytöbbséget alkotni. A PNL-ben szoros küzdelem várható a kormányfő és az újabb elnöki mandátumért induló Ludovic Orban jelenlegi elnök között.    

Bukarestben azt követően alakult ki kormányválság, hogy Citu az USR-PLUS ellenkezése dacára és a szövetség egyik miniszterét leváltva döntött a harmadik koalíciós partner, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) által kezdeményezett tízmilliárd eurós fejlesztési terv életbe léptetéséről. Az USR-PLUS megvonta a bizalmat Citutól, miniszterelnök-cserét követelt a PNL-től, majd miután ezt nem érte el, bizalmatlansági indítványt kezdeményezett, miniszterei pedig kiléptek a kormányból.    

A román alkotmány szerint bizalmatlansági indítványt a törvényhozók legalább egynegyede kezdeményezhet, legfeljebb egy ülésszakon egyszer. Amennyiben mostani kezdeményezésük elbukja a normakontrollt, az USR-PLUS és az AUR képviselői és szenátorai így leghamarabb a jövő évi tavaszi ülésszakán kezdeményezhetik a kormány leváltását. A Citu-kabinet sorsa tehát mindenképpen a PSD kezében van: a parlamenti helyek egyharmadával rendelkező PSD ugyanis az egyedüli párt, amely önállóan is be tud terjeszteni bizalmatlansági indítványt, támogatása nélkül pedig az USR-PLUS és AUR nem tudja megbuktatni a Citu-kormányt.

(MTI

Fotó: MTI/Kiss Gábor

Összesen 6 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés