Le Monde: Oroszország a magyar kormány segítségével generálja az ellentéteket Kárpátalján

2021. augusztus 30. 13:35
A lap szerzője szerint magyarok elleni ellenségeskedés alig tapasztalható Ungváron, a roma kisebbséget annál többször éri konfliktus.

Oroszország és az ortodox egyház áll az ukrajnai nemzetiségi, így a magyar és az ukrán etnikumok közötti feszültségkeltés mögött – számolt be a balliberális Le Monde, amelynek ungvári tudósítója elemzésében azt is hozzáfűzte: a moszkvai kabinet ebben a magyar kormány támogatását keresi.

A cikkben megszólaltatták Olekszij Petrovot, a Kárpátaljai Megyei Tanács elnökét, aki jelezte: Orbán Viktor és kormánya évek óta támogatja a kárpátaljai magyar kisebbségeket, erre Moszkva is felfigyelt, épp ezért dezintegrációs akciókkal próbálkoznak – mint például a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) irodájának felgyújtása, magyar temető feldúlása, közösségi oldalakon való fenyegetések – feszültséget keltve a magyarok, ukránok között. Az elhárítást is megjárt Petrov úgy magyarázta a helyzetet: az orosz agresszorok szélsőjobboldali fegyveresekként mutatkoznak be, azonban igazából a GRU (Felderítő Főcsoportfőnökség) parancsát követik.

A Le Monde szerzője elemzésében kitért arra, épp augusztus 24-én – amikor Ukrajna függetlenségének harmincadik évfordulóját ünnepelte – látogatott Budapestre Szergej Lavrov orosz külügyminiszter, hogy szövetséget keressen a kijevi kormány ellenében.

A lapnak nyilatkozó Dmitri Toujansky politológus, a közép-európai Stratégiai Intézet igazgatója arról értekezett, a kárpátaljai Ungvár a Budapest, Kijev és Moszkva közötti mérkőzés sakktábláját jelenti. A magyar kormányfő voksokra számít az ukrajnai kisebbségtől, ezért támogatja őket jelentős forrásokkal. A szakértő hozzátette azt is,

Kárpátalján működik az integráció, „a magyar fiatalok sokkal ukránabbnak érzik magukat, mint az idősebbek”.

A Le Monde szerzője szerint magyarok elleni ellenségeskedés alig tapasztalható Ungváron, a roma kisebbséget annál többször éri konfliktus.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A mocskos francia La Monde "szakcikket" ír arról, amelyet ők, a mocskos francia elődeik abortáltak le egy nemzet testéről...

Mocskos francia - ez van.
Nem változtak egy szemernyit sem.
Arrogancia, nagyravágyás, felsőbbrendűség, irigység, a legocsmányabb emberi tulajdonságok.
Ezt tette velük az elfajzott zsidók írta 1789-es forgatókönyv...

"A magyar kormányfő voksokra számít az ukrajnai kisebbségtől, ezért támogatja őket jelentős forrásokkal."

Hát persze, ha egy állam gondoskodik az állampolgárairól (éljenek ők akár őshonos nemzeti kisebbségként egy másik országban), az csakis szavazatvadászat lehet.
Nem lepődnék meg, ha komolyan gondolnák, progresszívék meg se tudják érteni, hogy létezik nemzeti szolidaritás is.

Kösz, néha betalál, de ezek pár mp-es kis szösszenetek, bár igyekszem fején találni a szöget.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés