Egy doppingeset, huszonnégy világcsúcs és több mint 613 ezer koronavírusteszt – érdekességek Tokióból

2021. augusztus 8. 17:39
Sok rekord megdőlt a japán fővárosban.

Egy doppingeset, huszonnégy világcsúcs és több mint 613 ezer koronavírusteszt – érdekességek, adatok, rekordok a július 23-án kezdődött és vasárnap véget ért tokiói olimpiáról.

Milák vetélytársa nyerte a legtöbb aranyat

A sportolók 24-szer javították meg a világcsúcsot, úszásban és evezésben hat-hat, súlyemelésben négy, atlétikában és pályakerékpárban három-három alkalommal. A legtöbbször – négyszer – a kínaiak döntöttek világrekordot: a súlyemelő Si Cse-jung a férfiak 73 kilogrammos súlycsoportjában, a sportlövő Csang Csang-hung a férfi kisöbű szabadpuska összetettben, a kerékpáros Pao San-csü és Csung Tien-si a női csapatsprintben, a női váltójuk pedig a 4x200 méteres gyorsúszásban. A legtöbb érmet – hetet, ebből négy aranyat – az ausztrál úszó, Emma McKeon szerezte Tokióban.

A legtöbb aranyérem – öt – az amerikai úszó, Caeleb Dressel nevéhez fűződik, aki 50 és 100 gyorson, 100 pillangón, valamint a 4x100-as gyors- és vegyesváltó tagjaként is győzött. A legfiatalabb bajnok 13 éves és 330 napos korában japán Nisija Momidzsi, a gördeszkázás női utcai versenyszámának aranyérmese volt, de az amerikai műugró, Marjorie Gestring rekordját nem tudta megdönteni, aki 1936-ban 13 évesen és 267 naposan nyert. A legifjabb tokiói érmes 12 éves és 343 napos korában a japán Hiraki Kokona volt, aki a gördeszkázás női park versenyszámában második lett.  

52 éves bajnok  

A legidősebb olimpiai bajnok a japán fővárosban az 52 éves Dorothee Schneider lett, aki a díjlovaglás csapatversenyében tagja volt az első helyezett német válogatottnak. A legidősebb érmes, a 62 éves ausztrál Andrew Hoy kétszer is dobogóra állhatott: lovastusában egyéniben a harmadik, csapatban a második helyet szerezte meg. A szervezők adatai szerint július 1-től vasárnapig összesen 613 500 koronavírustesztet végeztek el az olimpiához kapcsolódóan, és 436 pozitív esetre bukkantak.    

Eddig egy doppingesetre derült fény: a georgiai súlylökő Benik Abramyan nem szerepelhetett a keddi selejtezőben, miután ideiglenesen felfüggesztették a versenyzési engedélyét, mert a múlt szombaton elvégzett, versenyen kívüli tesztje pozitív eredményt hozott. Bár Tandara Caixeta brazil röplabdázót pénteken, csapatának elődöntője előtt hazaküldték, mert a doppingellenes szabályokkal szembeni vétség miatt eltiltották, az eset az egy hónappal korábban az edzőtáborában adott mintájával kapcsolatos.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

Összesen 4 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Érdekesség volt még a záróünnepség vége, mikor hat sportoló a világot reprezentálandó a színpadra lépett. Európát a hollandok kilóra megvett futónője, az etióp Hassan képvislete. Egyedül a japán sportolónő nem volt fekete a színpadon, talán mert a lebőgött félig feka olimpiai lánggyújtó teniszezőnőjük eléggé szerény teljesítményt nyújtott...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés