Egy éjszaka, amikor minden életre kel – holnap itt a Múzeumok Éjszakája

2021. június 25. 10:14

Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó és Oláh Gergő énekes-zeneszerző is a rendezvénysorozat mellé állt védnökként. Az egészségügyi- és szociális dolgozók, valamint családtagjaik ingyen látogathatják a programokat.

2021. június 25. 10:14
null
Ádám Rebeka Nóra
Ádám Rebeka Nóra

2021. június 26-án, szombaton kerül sor az idei Múzeumok Éjszakájára. Az idei a 19. alkalom, hogy a Szent Iván éjéhez legközelebb eső szombaton, azaz az év legrövidebb éjszakáján szélesre tárják kapuikat a múzeumok. „Különleges alkalom lesz az idei rendezvény, hiszen idén

– írják a hivatalos honlapon.

Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kultúráért felelős államtitkára az M1 reggeli műsorában arról beszélt, hogy a múzeumok dolgozói a járvány idején, az elmúlt több mint egy évben is komoly munkát végeztek, új kiállításokat szerveztek. Vannak városok, amelyek igazi népünnepéllyé varázsolják a fesztivált, Szolnokon például több tucat rendezvény működik együtt a Múzeumok Éjszakájával.

 

„Autentikus forrásból a zsidó kultúráról” Oláh Gergő a Magyar Zsidó Múzeumban járt

 

Az egészségügyi- és szociális dolgozók számára ingyenes a program

Az államtitkár arra is kitért, hogy az 1500 forintért kiváltható karszalaggal idén is annyi múzeumot lehet meglátogatni június 26-án, amennyi kora délutántól hajnali 2-ig belefér. A járvány miatti biztonsági intézkedések természetesen továbbra is érvényben vannak, a programok csak oltási igazolvánnyal, kiskorúak esetén oltási igazolvánnyal rendelkező családtaggal látogathatók.

A jegyár ahhoz a múzeumhoz kerül, ahol azt az érdeklődő kiváltja, a többi intézmény pedig a karszalaggal befogadja a látogatókat. Számos családi és gyerekprogram lesz,

– hangsúlyozta.

 

„Mit csinált a Rippl-Rónai képpel Liu Shaolin Sándor?” – A gyorskorcsolyázó világklasszis látogatása a szecessziós Ráth Villában

 

A Muzéj nagykövetei

Idén három híresség is csatlakozott a program népszerűsítéséhez:

Für Anikó Jászai Mari-díjas színművész, Liu Shaolin Sándor olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyorskorcsolyázó, valamint Oláh Gergő énekes-zeneszerző is a rendezvénysorozat mellé állt védnökként.

Idén tavasszal több tárlatvezetésen, interaktív programokon vettek részt, hogy a Múzeumok Éjszakáján, június 26-án már számos saját élményről számolhassanak be, és ajánlhassák azokat a nagyközönségnek. A látogatásokról izgalmas kisfilmek is készültek.

 

„Milyen lehetett az élet Magyarországon 150 évvel ezelőtt?” – Időutazás a szolnoki Damjanich János Múzeumban Für Anikóval

 

A Múzeumok Éjszakája idei tematikája: FORDULÓPONT

Sokféle fordulópontot ismerünk” – fogalmaznak a szervezők, akik azért választották a Múzeumok Éjszakája fő témakörének idén pont ezt a kifejezést, mert úgy vélik, az emberek sok szempontból szinte egyszerre érkeztek el gyökeres változásokhoz. 

„Történelmi fordulópontot élünk meg, hiszen hosszú idő után először vehetünk részt újra szabadon ilyen nagyszabású országos kulturális eseményen. Ráadásul a 19. alkalommal megrendezett Muzéjt minden évben a nyári napfordulóhoz (Szent Iván-éjhez) legközelebb eső szombaton tartjuk meg. Minden alkotó és művész életében is fontos mérföldkő egy-egy fordulópont, amely később nagy hatású és gyökeres változást visz az alkotásaikba.

fogalmaznak.

* A múzeumok listájáról, a részletes programokról és a jegyfoglalásról itt tájékozódhatnak!

 

Képek: Múzeumok Éjszakája Facebook-oldal

Kapcsolódó cikkek

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
annamanna
2021. június 25. 10:32
Hova is menne a cigány, mint a zsidómúzeumba.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik