Botrány a szakszervezetben: testületi jóváhagyás nélkül állt ki Dobrev mellett Kordás László

2021. május 5. 18:07
A Magyar Szakszervezeti Szövetség csütörtöki elnökségi ülésén kérhetik számon a felháborodott tagok a Gyurcsány-kormány egykori államtitkárán, hogy nyíltan a DK jelöltjét biztosította támogatásáról.

„Nagyon nagy erőt ad, hogy a bejelentésem óta több tízezren támogattatok már miniszterelnöknek. Külön öröm, hogy az egyik ilyen ember Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZ) elnöke. Egy kitűnő, a szakmája által rendkívül elismert vezető. Egy olyan ember, aki az emberek embere. Aki a magyar munkavállalókat képviseli” – írta minapi Facebook-bejegyzésében Dobrev Klára, aki a hétvégén jelentette be, hogy ringbe száll a kormányfő-jelöltségért az ellenzéki előválasztáson. Kihívói jelen állás szerint: Jakab Péter a Jobbik, Fekete-Győr András a Momentum, Márki-Zay Péter a Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről, de információink szerint május 9-én, az Európa-napon bejelentkezik Karácsony Gergely is az MSZP, a Párbeszéd és az LMP „színeiben”.

Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, Gyurcsány Ferenc miniszterelnök és Kordás László, a tárca politikai államtitkára az Állami Foglalkoztatási Szolgálat országos értekezletén, a CEU Konferencia Központban 2005. január 24-én (MTI/Koszticsák Szilárd)

Ami Kordást illeti: a szakszervezeti vezető érdekvédelmi karrierje alapvetően a 2002 utáni időszakhoz köthető, olyannyira, hogy egy időre át is ült a „másik oldalra”, 2004-ben ugyanis

elvállalta a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium politikai államtitkári megbízatását a Gyurcsány-kormányban.

A 2010-es kormányváltás után aztán újra a munkavállalók védelmezőjeként folytatta ténykedését, s vált az MSZP-től „nem túl nagy távolságot tartó” Közmunkás Szakszervezet főtitkárává. Részt vett a szocialisták közreműködésével a kormány ellen szervezett, úgynevezett „éhségmeneteken” is – miközben többmilliós Harley–Davidsonnal tűnt fel különböző motoros-fesztiválokon. A MASZ élére 2015-ben választották.

Előzetes támogatás

Kordás május elsején, még Dobrev jelöltségének hivatalos bejelentése előtt egy véleménycikkben közölte, hogy kiáll a Demokratikus Koalíció EP-képviselője, Gyurcsány Ferenc felesége mellett, őt támogatja az előválasztáson, s ha azon nyer, nyilván magán a parlamenti választáson is.

„Eljátszottam én is a gondolattal: mi lenne, ha egy szociálisan érzékeny hölgy lenne majd a kihívók között? Tetszik a gondolat. Régóta ismerem, s tudom róla, hogy ő mindig kész cselekedni. Nem halogat, nem ígérget, cselekszik. Megfelelő időben és megfelelő helyen” – indokolta bejelentését a MASZ elnöke.

Kiborultak a szakszervezetben

Csakhogy információink szerint az „akcióhoz” nem kért testületi felhatalmazást, ami miatt

komoly a felháborodás a szövetségben.

„A szakszervezeti működés alapelve, hogy egyenlő távolságot kell tartani az egyes pártoktól. Ez persze nem mindig sikerül, ám a lényeg mégis az, hogy lehetőség szerint legfeljebb ügyek, kezdeményezések mentén működünk egyet bizonyos politikai formációkkal. Ám ilyen esetekben is testületi felhatalmazásra van szükség, egészen példátlan, hogy elnök úr ezt most a jelek szerint elfelejtette. Magával az eljárással van bajunk, nem is azzal elsősorban, hogy kit támogat. A személyig el sem jutottunk” – fogalmazott forrásunk.

A MASZ elnöksége csütörtökön ülésezik, úgy tudjuk, minden bizonnyal ez a botrány is napirendre kerül majd. „Meg fogjuk tőle kérdezni, mi vitte erre a lépésre. Kíváncsiak vagyunk a magyarázatára. Ennek mindenképp lesznek következményei” – részletezte informátorunk, hozzátéve, a MASZ nagyjából százezer tagot számlál, rengeteg, egyenként akár húszezres tagszervezetük van, a tagság egy része nyilván baloldali, de vannak kormánypártiak is.

nyitókép: MTI

Összesen 78 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Függetlenobjektívek.
Két hónap múlva meg majd Karácsony mellett állna ki.
Így megy ez.

A szakszervezeti tagság milyen időközönként választja a tisztségviselőit Magyarországon?
Amikor én szabad szakszervezetek tagja voltam, az háromévente történt a tagdíjhátralékkal nem rendelkező tagok levélszavazatával. És nagy sajtóvisszhangja volt. Magyarországon egy szót se hallani ezekről a fontos fejleményekről.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés