Háborús trófeákat állítottak ki Bakuban, az örmények fajgyűlölettel vádolták meg az azerieket

2021. április 13. 21:04
Jerevánban különösen nagy felháborodást keltett, hogy Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök hétfőn meglátogatta a „Trófeák parkja” elnevezésű kiállítást, amelyen az elesett örmény katonák harci sisakjaival a háttérben fényképezkedett.

Örményország fajgyűlölettel és népirtó politikával vádolta meg kedden Azerbajdzsánt amiatt, hogy a hegyi-karabahi fegyveres konfliktus során az örmény erőktől zsákmányolt háborús trófeákból rendezett kiállítást Bakuban.

Jerevánban különösen nagy felháborodást keltett, hogy Ilham Aliyev azerbajdzsáni elnök hétfőn meglátogatta a „Trófeák parkja” elnevezésű kiállítást, amelyen az elesett örmény katonák harci sisakjaival a háttérben fényképezkedett. A kiállításon egyébként a látogatók az örményektől zsákmányolt harci berendezéseket, fegyvereket is gépjárműveket láthatnak. Viaszból készült manöken bábukat is kiállítottak, amelyek nevetséges karikatúraként ábrázolják a volt ellenfeleket. „Mindenki, aki ellátogat majd a Trófeák parkjába, meggyőződhet hadseregünk erejéről, eltökéltségünkről és arról, hogy milyen nehéz legyőzni bennünket”– mondta Aliyev egy videóban, amelyet internetes oldalára töltött fel.   

Az örmény külügyminisztérium azonban felháborodásának adott hangot,

közleményében elítélte „a háborús áldozatok, az eltűnt személyek, valamint a hadifoglyok emlékének nyilvános meggyalázását”, amely Jereván szerint „családtagjaik emberi jogainak és méltóságának a lábbal tiprása” is egyben. Az Azerbajdzsántól egyoldalúan elszakadt, majd magát függetlennek nyilvánító, örmény többségű Hegyi-Karabah hovatartozása miatti háborús konfliktus 1988-ban, még a Szovjetunió fennállásakor robbant ki, és azóta újra és újra fegyveres összetűzésekhez vezetett az örmények és az azerik között.

A térségben tavaly szeptember 27-én újultak ki ismét a harcok. Azerbajdzsán elhatározta, hogy fegyverrel foglalja vissza az enklávét, és sikerült jelentős területeket ellenőrzése alá vonnia.

A harcok a november 9-én Moszkvában aláírt tűzszüneti megállapodással értek véget.   

Ennek értelmében Moszkva mintegy kétezer békefenntartót vezényelt Hegyi-Karabahba. Az azeri hadsereg a megállapodás szerint megtarthatja az enklávé déli részén visszafoglalt területeket, sőt folyosót nyithat örmény területen át az Azerbajdzsánhoz tartozó, de területileg tőle elkülönült nahicseváni exklávéhoz. Ugyanakkor a tűzszüneti megállapodás Örményországnak is biztosít folyosót Hegyi-Karabah felé. Több mint háromszáz település – köztük több város - és számos magaslat került az azeri hadsereg ellenőrzése alá, a katonai sikerek pedig rákényszerítették Örményországot arra, hogy visszaszolgáltassa a Hegyi-Karabahhal határos Agdami, Kelbeceri és Lacini járást.

Nyitókép: MTI/EPA/Azerbajdzsáni elnöki hivatal sajtóirodája

Összesen 11 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez csak egy politikai termék, nem gondolja komolyan...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés