Oltásellenes-e a baloldal?

2021. március 29. 18:56
A DK és szövetségesei tényleg nem az összes oltóanyagot, hanem kifejezetten a keleti vakcinákat ellenzik, bizonyos tényeket elhallgatva. Ez biztos nem segíti az oltási program végrehajtását, a sikertelen járványkezelés pedig az ellenzéknek kedvezne 2022-ben.

Egy napon belül már a második posztjában bizonygatja Vágó István, a DK politikusa, hogy a baloldal márpedig nem oltásellenes. Tény, hogy Vágó István pártja, a Demokratikus Koalíció és szövetségesei nem az összes, hanem célzottan az orosz SzputnyikV és a kínai Sinpoharm vakcina használatát támadják folyamatosan. 

Gyurcsányék tisztában vannak azzal, hogy – amint arra baloldali elemzők is rámutattak – a 2022-es választás eredményét döntően befolyásolja majd, hogy sikerül-e a kormánynak jól kezelni a járvány okozta válságot. 

A DK érdeke tehát ellentétes a sikeres járványkezeléssel, 

akármit is mondanak erről.

De azt is tudják, hogy a tomboló járvány közepén tisztán oltásellenes álláspontot képviselni óriási hiba lenne a részükről, és pártjuk támogatottságának drasztikus csökkenéséhez vezetne. Ezért ki kellett találni valamit amivel akadályozni lehet a járvány hatékony kezelését, és mi lenne alkalmasabb eszköz, mint az oltások lassítása.

Az oltás önkéntes tehát, csak azt kell megoldaniuk, hogy kevesebben jelentkezzenek rá. Az EU-s vakcinabeszerzés hibáinak következtében a nyugati vakcinaszállítmányok lassabban érkeznek. A kormány azonban több forrásból rendelt, ezért jelenleg bőven van elég oltóanyag az országban, igaz, ezek jó része Oroszországból és Kínából érkezik.

A DK tehát azzal az érvvel támadja a keleti oltóanyagokat, hogy azok ellenőrizetlenek, és nem engedélyezte őket az Európai Unió gyógyszerügynöksége, ezért nem biztonságos azokat beadni. Ezzel szemben az összes egészségügyi szakember egybehangzó álláspontja szerint bármelyik vakcina jobb, mit a betegség.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) működéséről bővebben ebben a cikkünkben olvashatnak.

A DK-t és Vágót nem érdeklik a tények

Gyurcsány Ferenc pártja, és politikusuk, Vágó úgy tűnik vagy nincs tisztában az alábbi tényekkel, vagy elhallgatják ezeket:

Az oltási program sikeres, Magyarország az Európai Unió legnagyobb mértékben átoltott országa

A kormány épp a baloldal kampányával ellentétesen döntött, és az egészségügyi dolgozók megfeszített munkájának köszönhetően időben elindult a tömeges oltás az orosz és a kínai vakcinával is. Azt, hogy mi történt volna, ha a DK és szövetségesei kampányának megfelelően tovább vár a kormány az oltások elindításával, e cikkünkben összegeztük részletesen. (Röviden: katasztrófa.) 

A Nézőpont Intézet legfrissebb felmérése szerint Magyarországon 2020 decembere óta megduplázódott azok aránya, akik tervezik magukat beoltani a koronavírus ellen, vagy már be is vannak oltva. A DK kampánya szerencsére nem túl sikeres. Egyre népszerűbb a kínai Sinopharm és az orosz Szputnyik V oltóanyag. Elfogadottságuk jóval nagyobb mint a brit AstraZenecáé és a Moderna is épphogy népszerűbb. 

Az oltási program egyelőre olyannyira sikeres, hogy

népességarányosan Magyarországon oltották be eddig a legtöbb embert az Európai Unióban. 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ vasárnapi adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 21,6%-a kapta meg legalább az első dózist.

Nyitókép: MTI/Bruzák Noémi

Összesen 117 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Egyre szórakoztatóbb vagy.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés