Antirasszista rasszizmus: ezért rúgta ki munkatársát a New York Times

2021. február 15. 8:43
Rákérdezett a diáknál, hogy a „néger” szót használta-e egy videóban, rasszizmusért kirúgták a New York Times-tól 45 év után.

Negyvenöt év után rúgtak ki a New York Timestól egy riportert, amiért kiderült, hogy 2019-ben egy szakmai úton kiejtette száján az „N-szót”, azaz azt, hogy „néger”. 

A New York Times menedzsmentje február 5-án mentette fel munkaviszonya alól a lap veterán munkatársát, a 45 éve ott dolgozó Donald McNeil Jr.-t, engedve 150 NYT-dolgozó követelésének. 

„A rasszista nyelvezetet tartalomtól függetlenül nem toleráljuk” – írta egy emlékeztetőben az eset kapcsán Dean Baquet és Joe Kahn lapvezető. 

A 67 éves riporter 2019-ben amerikai középiskolásokat kísért egy perui útra, ahol egy diák azt kérdezte, hogy vajon fel kellene-e függeszteni egy másik diákot, amiért az 12 éves korában készített egy videót, amiben rasszista és sértegető kifejezést használt. McNeil egyszerűen a „néger” szó használatával kérdezett rá arra, hogy az illető diák használta-e a „néger” szót. 

Emiatt viszont legalább hat diák és szüleik jelentették fel a riportert a lapjánál, mondván, rasszista kifejezést használt, a New York Times pedig figyelmeztetésben részesítette munkatársát.

Eleinte a menedzsment még nem akarta kirúgni, de aztán McNeil 150 kollégájának követelésére mégis kirúgták őt – pusztán egy tisztázó kérdésért, mintha egy nap mint nap nyelvvel foglalkozó szerkesztőségben nem tudnák, hogy különbség van egy kifejezés használata és puszta említése között.
 

Összesen 77 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Azért az a 150 kirúgást követelő kolléga nem semmi...

Tiszta kommunizmus. Mi idősebbek már átéltük, a fiataloknak ismeretlen, talán még tetszik is nekik, de évtizedek múlva ráismernek, hogy erről hallottak tőlünk, csak akkor még nem fogták fel.

Meg kellett volna kérni egy ott őgyelgő néger diákot, hogy ő kérdezze meg, mert ők ugye szabadon használhatják a néger szót.
(egyébként meg mekkora tabu már az a szó, amit milliók nemcsak használhatnak, de kimondottan kérkednek vele, hogy ők használhatják. Ez lényegében a verbális megfelelője a territórium körbepisilésének, "a fehéreket mi domináljuk, mert mi szabjuk meg a nyelvüket". A sok hülye meg tapsol hozzá, és például kirúgatja a munkatársát)

A New York Timesnál nincsenek republikánus szimpatizánsok. A nagy őrjöngés közepette már egymást csinálják ki.

Megérdemelte. 45 évig dolgozott a NYT-nél. Ilyen ember nem méltó arra, hogy egy világhírű amerikai újság munkatársa legyen.

Leírni szabad. Kimondani tilos.

A Brian életéből... De ha csak leírtad, az így is kevés... Nem tehetek semmit a megkövezésed érdekében. Jogalapom sincs, meg se találnálak, szóval rám ne számíts!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés