EP: Érvénytelen az uniós csúcson elfogadott jogállamisági nyilatkozat

2020. december 17. 11:11
Az állásfoglalás szerint az Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért „egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”.

Az Európai Parlament (EP) kétségbe vonja az Európai Tanács (ET) azon nyilatkozatának érvényességét, amely felfüggeszti a jogállamisági eljárás alkalmazhatóságát az Európai Unió Bíróságának jóváhagyásáig – szerepel abban az állásfoglalásban, amelyet az Európai Unió hétéves keretköltségvetéséről és a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról fogadott el csütörtöki plenáris ülésén az EP. A 496 szavazattal, 134 ellenszavazat és 65 tartózkodás mellett elfogadott állásfoglalás szerint az uniós szerződések értelmében a tagállami vezetőket tömörítő Európai Tanács nem lát el jogalkotói feladatokat, ezért „egyetlen politikai nyilatkozata sem tekinthető a jogszabályok értelmezésének”.

Kijelentették, hogy az Európai Bizottság teljesen független, és a tanácsi következtetések „nem tehetők kötelezővé az uniós bizottság számára a jogi aktusok alkalmazása során”. Véleményük szerint felesleges az ET decemberi csúcsértekezletén elfogadott zárónyilatkozat azon része, amely szerint a bizottságnak nem lenne szabad alkalmaznia a jogállamisági eljárást addig, amíg a bíróság nem hoz döntést az eljárás megsemmisítéséről vagy fenntartásáról. Az EP és az ET közötti megállapodás egyértelmű: a mechanizmus január elsejével életbe lép – hangsúlyozták.

Az EP szerint a tanácsi döntések egyhangúságát előíró szabály elavult és kontraproduktív. A képviselők sajnálatukat fejezték ki amiatt, hogy az egyhangú szavazási szabály miatt a tanács indokolatlanul késlekedett egyebek között a költségvetés és a saját forrásokra vonatkozó határozat elfogadásával. Az Európa jövőjéről szóló, a közeljövőben megrendezendő konferencián ezen akadályok legyőzésével is foglalkozni kellene – vélekedtek a képviselők. Hozzátették: a 2021 és 2027 közötti időszakra vonatkozó többéves pénzügyi keretről, az intézményközi megállapodásról, a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását szolgáló alapról és a jogállamisági rendeletről szóló csomag történelmi jelentőségű.

(MTI)

(Nyitókép: MTI/EPA/Olivier Hoslet)

Összesen 90 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Remélem, meg tudják védeni magukat.

Jól van, csak sajnálkozzanak tovább, ha kedvük van. A kákán még biztos van újabb csomó...

Na ja!
Megint a láthatatlan törvény.
Ha akarom vemhes ...

,,A jogalkotási aktusok elfogadása tekintetében kétféle eljárás különböztethető meg. A rendes jogalkotói eljárás (az együttdöntés) során az Európai Parlament a Tanáccsal egyenrangú félként lép fel, a különleges jogalkotói eljárások pedig kizárólag rendkívüli esetekre alkalmazandók, és ezek során a Parlamentnek csupán tanácsadói szerepe van.

Bizonyos kérdésekben (például adóügy) az Európai Parlament csupán tanácsadó véleményt nyilvánít - ezt az eljárást nevezik konzultációnak. Bizonyos esetekben a Szerződés kötelezően előírja a konzultációt, mert a jogalap ezt elengedhetetlenné teszi, ilyenkor a javaslat csak akkor emelkedhet jogerőre, ha a Parlament véleményét nyilvánított. Ilyen esetben tehát a Tanács nem jogosult kizárólagos döntéshozatalra.,,
https://www.europarl.europa.eu..

,,

A rendes jogalkotási eljárás egyenlő súlyt ad az Európai Parlament és az Unió Tanácsa számára a különféle területeken (például gazdasági irányítás, bevándorlás, energia, közlekedés, környezetvédelem és fogyasztóvédelem). Az európai jogszabályok döntő többségét az Európai Parlament és a Tanács közösen fogadja el.


Az együttdöntési eljárást az Európai Uniót létrehozó Maastrichti Szerződés vezette be (1992), az Amszterdami Szerződés (1999) pedig kiterjesztette és hatékonyabbá tette. A 2009. december 1-jén hatályba lépett Lisszaboni Szerződéssel a rendes jogalkotási eljárásnak átkeresztelt eljárás vált az uniós döntéshozatali rendszer fő jogalkotási eljárásává.,,
https://www.europarl.europa.eu..

Szia! Az nem lehet......

De azért arról mondhatnál valamit, amikor a franciák és hollandok az EU főliberálisai elutasították a európai alkotmányt. Az EP egy minden felelősség nélkül kötözködő szervezet. Az unióért lényegében a választott kormányfők viselnek felelősséget, az ő döntésük, az általuk létrehozott kölcsönös érdekeken alapuló kompromisszumok a fontosak, nem az EP ködös "értékei" amelyek szart sem érnek. Az EB pedig jogalkalmazó, nem jogalkotó, nem egy Központi Bizottság.

Válaszok:
Gregorius | 2020. december 17. 14:43

Ez lenne a normális, azaz a Bizottság jogalkalmazó, de az Unió bonyolultabb. Létezik az un. " együttdöntési eljárás", ami annyit jelent, hogy az elfogadásához ( pl. egy irányelv) a Bizottság és a Parlament együttes hozzájárulása kell. Ilyenkor nagy huzakodás indul, ha meg tudnak egyezni a végleges szövegben, akkor jó, ha nem akkor megy vissza a Bizottsághoz, hogy gyártson új szöveget.

Válaszok:
Kvasztics Fedor | 2020. december 17. 14:57

Ez lehet, hogy jó játék, de az unió a tagországok kölcsönös érdekein, az ezeken alapuló együttműködésen alapul. Országok alkotják, nem pártok, akik úgy szórakoznak ahogy éppen kedvük tartja.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés