Bojkottálják a választás második fordulóját az ellenzéki pártok Georgiában

2020. november 21. 16:52
Georgiában több körzetben zajlik szombaton a parlamenti választások második fordulója, amelyet az ellenzéki pártok bojkottálnak.

Georgiában több körzetben zajlik szombaton a parlamenti választások második fordulója, amelyet az ellenzéki pártok bojkottálnak. A központi választási bizottság közölte, hogy 1914 szavazóhelyiség nyílt meg reggel nyolc órakor az ország 17 választókerületében, ahol egyetlen jelöltnek sem sikerült megszereznie a többséget az első fordulóban. A Kaukázuson túli köztársaságban október 31-én tartották a parlamenti választások első fordulóját. A választáson a szavazópolgárok a 150 fős törvényhozás új összetételéről döntenek.

Az első forduló hivatalos eredményei szerint a Georgiai Álom nevű párt, mely 2012 óta kormányozza az országot, a voksok 48,23 százalékát szerezte meg. A fő ellenzéki erő, az Egységes Nemzeti Mozgalom (UNM) koalíció 27,18 százalékot kapott. Az alkotmánymódosítás nyomán idén először rendezik vegyes rendszerben a parlamenti választásokat az országban. Százhúsz mandátumot arányos, harmincat többségi rendszerben osztanak szét. Utóbbiak közül 17-ért folyik a küzdelem a szombati második fordulóban. Az ellenzéki pártok választási csalásra hivatkozva nem ismerik el az első forduló hivatalos eredményeit, nem hajlandóak részt venni a törvényhozás munkájában, és bojkottálják a parlamenti választások második fordulóját. Az október végi voksolást követően tízezrek tüntettek új választások kiírásáért Georgiában.

(MTI)

Fotó: Georgiai nemzeti zászlót terített a vállára egy tiltakozó az október 31-i parlamenti választás végeredménye elleni tüntetésen Tbilisziben 2020. november 18-án. A tüntetők új választások kiírását követelik. Ezen a napon látogatott Georgiába Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. (MTI/ EPA/ Zurab Kurcikidze)

Összesen 21 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Faszomat a felrevezeto cimetekbe azt!
GEORGIAban ujraszalolas van es csak ket part!
GRUZIABAN meg valasztasok.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés