Sztori a vétóról: ennél szebben semmi nem foglalja össze az EU mozgatórugóit

2020. november 18. 10:05

Bakó Bea
Azonnali
Az EU legfőbb értéke most sem a hangzatos jogállamiság, hanem a pénz.

„Az EU-t a pénz miatt hozták létre, a tagállamok a pénz miatt léptek be, az emberek egy jelentős része a tagságot a pénz miatt támogatja, és hiába mondják el a magyar ellenzéki EP-képviselők naponta tízszer ennek ellenkezőjét, az EU legfőbb értéke most sem a hangzatos jogállamiság, hanem a pénz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 22 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pontosan ezért szavaztam a belépés ellen. Mert az EU - minden kommunikációs trükkje ellenére - nem filantróp humanista jótékonysági intézmény, hanem kőkemény üzlet. Azt persze akkor még nem sejtettem, hogy ideológiához fogják kötni a forrásokat, mint egykor Moszkva. Persze a valamikori kommunisták européerré válása miatt akár sejthettem is volna...

Igen, ez a lenézés, ami áradt a nyugatiakból, ez késztetett engem is a nem szavazat leadására anno. Igen, éppen az, ami ma is jól látszik. Én alapvetően farkas vagyok, aki akkor sem kér alamizsnát, ha éhezik.

A pénz fontos, de a lelkünk nem eladó! Meg kell tanulnunk - szent Pállal -, hogy tudjunk bővelkedni és szűkölködni egyaránt.

Elég cinikus ez a publicisztika kedves Bakó Bea.

Csak arról nem tetszett értekezni, hogy mi a jogállamiság tartalma, meg arról, hogy miért a pénzmegvonás a jogállamiság megsértésének szankciója, ha állítása szerint a kettőnek - a jogállamisági mechanizmusnak és a többéves büdzsének - "pusztán jogilag az égvilágon semmi" köze nincs egymáshoz.

A jogállamiság tartalmának józan ésszel nyilvánvalóan valami olyan intézményi és törvényi minimumnak kellene lennie, amely minden tagállamban azonos kell, hogy legyen. És a törvények közé nem kerülhetnének be olyan álláspontok, amelyekről politikai viták folynak kormányok és pártok között. S mivel az intézményekről a tagállamok parlamentjei hoznak törvényeket, ezért ezek szövege nem lesz teljesen azonos, kell lennie valamilyen bírósági fellebbezési fórumnak a vitás értelmezési kérdések eldöntésére.

Ha nem ilyen elvek mentén és többségi alapon hoznak rendeletet a jogállamiságról, az politikai zsarolásra szolgál, különösen, ha pénzelvonással szankcionálják azokat a kormányokat, amelyek alulmaradnak a szavazások során. Mert az EU lényege ugyan nem csak a pénz, de valóban meghatározó tényező. Az EU a háborúk elkerülésére és kölcsönösen előnyös gazdasági együttműködésre jött létre. Ennek feltétele az egyenjogúság és a gazdasági felzárkóztatás. A felzárkóztatás a piacok megnyitásával és az erősebbek hasznának részbeni visszaforgatásával valósul meg. Ha nincs visszaforgatás, akkor nem szabad teljesen megnyitni a piacokat sem, mert akkor nem lehetséges felzárkózás.

Az EU-n belül rengeteg jogvita és politikai vita zajlik. A jogviták kimenetele bíróságon, a politikai vitáké időről időre választásokon dől el. Jelenleg a támogatások felhasználásán kívül semmilyen vitát nem szankcionálnak pénzelvonással, de ott sem büntetésképpen, csupán az adott szerződést nem finanszírozzák. Most arra akarnak precedenst teremteni, hogy definiálatlan tartalmú jogvitát és jogvitának álcázott politikai vitákat pénzelvonással szankcionáljanak, ráadásul bírósági fellebbezési lehetőség nélkül, többségi szavazással.

Mindez Bakó Bea szerint jelentéktelen kérdés. Az én értelmezésem szerint viszont súlyos, precedensértékű döntés és kilépési indok lehet!

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés