Egy riport szerint román hajók veszélyeztették az Európába tartó migránsok életét

2020. október 25. 18:47
A román határrendészet nem kommentálta az ügyet.

„Nemzetközi botrányba keveredett a román parti őrség, miután egy oknyomozó riport tanúsága szerint a román parti őrség hajói, amelyek a Földközi-tengeren vettek részt az Európai Unió Határ- és Partvédelmi Ügynöksége, a Frontex által az illegális bevándorlás ellenőrzés alatt tartása érdekében indított akcióban” – számol be a Főtér.

A Bellingcat nevű nemzetközi oknyomozócsoport – amelyet olyan médiumok segítettek, mint a Der Spiegel – riportja szerint a Frontex, illetve a Frontex akciójában részt vevő román hajók a nemzetközi jogot megsértve próbálták visszafordítani a Törökországból Görögországba tartó migránshajókat az Égei-tengeren.

A Der Spiegel vádjai szerint a Frontex vezetői tudnak arról, hogy az akcióban részt vevő európai haditengerészetek és parti őrségek hajói törvénytelenül akadályozzák a migránshajók kikötését az EU partjainál – írja az erdélyi magyar portál.

A német újságírók szerint csak áprilisban hat olyan esetet sikerült dokumentálni, amikor a Frontex hajói ha nem is vettek részt aktívan a görög felségvizeken tartózkodó migránshajók migránshajók visszafordításában Törökország irányába, asszisztáltak hozzá.

A nyilvánosságra hozott felvételeken a román parti őrség két hajója is szerepel, ezek az események idén júniusban és augusztusban történtek az Égei-tengeren – derül ki a cikkből.

A vádak szerint a román hajók olyan manőverekben vettek részt, amelyek célja az Európa felé tartó migránshajók visszafordítása volt nem siettek a hullámok közt hánykolódó csónakok segítségére, sőt ők maguk sodorták veszélybe az illegális bevándorlók életét.

A román határrendészet nem kommentálta az ügyet. Közlésük szerint az európai illetékesek nagyra értékelik a román hajók tevékenységét.

A Frontex sem kívánt hozzátenni semmit. A szervezet csupán annyit közölt: a misszióban részt vevő hajók az emberi jogok tiszteletben tartásával járnak el, és betartják a migránshajók visszafordítására vonatkozó tilalmat. A görögök ugyanakkor y már több ízben is visszautasította egyes civil szervezetek vádjait, miszerint megakadályozta, hogy a migránsokat szállító hajók bejussanak a görög felségvizekre, majd kiköthessenek.

Összesen 48 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...betartják a migránshajók visszafordítására vonatkozó tilalmat."

Hogy micsodát??? A határsértő négereket tilos visszafordítani, ha hajón jönnek?

beszaras, bejon illegalisan az nem baj, csak az ha visszafele megy illegalisan?
SEMMI joguk nincs gorog felsegvizekre lepni! a torok meg hapog ha visszakuldik?
TOLETEK JOTT BAZDMEG

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés