Mit szabad bevinnie egy pedagógusnak az óvodába vagy az iskolába, és mit nem?

2020. október 24. 22:18

Talán a mesekönyvnél is megdöbbentőbb a tanítóknak készült, a mesekönyvvel kapcsolatos foglalkozásterv.

2020. október 24. 22:18
Székely János
Magyar Kurír

Nagyon sok ember döbbent meg azon, hogy milyen mesekönyvet akarnak egyes pedagógusok bevinni az óvodákba és az iskolákba.

Talán a mesekönyvnél is megdöbbentőbb az óvodapedagógusoknak és alsó tagozatos tanítóknak készült, a mesekönyvvel kapcsolatos foglalkozásterv.

Ez a segédkönyv azt javasolja a pedagógusoknak, hogy többek között a következő állításokról kérdezze meg a gyermekek véleményét:

– Minden gyermek dönthet a saját sorsáról. Csak a szülőnek van joga dönteni a gyermek sorsáról.

– Nektek van-e olyan elfoglaltságotok, amire a szüleitek köteleztek, hogy csináljátok? Könnyen elfogadtátok, hogy ezt kell csinálni?

– Egy gyereknek mindent úgy kell csinálnia, ahogy a szülők mondják?

– Dönthet-e a gyermek, melyik iskolában akar tanulni? Ha nem szeretnél ezentúl húst enni (nem akarod, hogy állatok haljanak meg emiatt), kötelezhetnek-e a szüleid, hogy elfogyaszd? Dönthet-e a gyerek arról, meddig marad fenn este?

A pedagógusoknak szóló kézikönyv így magyarázza a beszélgetések egyik célját: „A beszélgetés fontos pontja, hogy a diákok felismerjék: mindenkinek azonos jogai vannak.” Vagyis egy olyan tanári kézikönyv jelent meg, amely a gyermeket elbizonytalanítja abban, hogy a szüleinek van-e „joga” megszabni, hogy ő meddig maradjon fenn, egyen-e húst, milyen foglalkozásra járjon.

Természetesen, ahogy a gyermek nő, a szülőnek egyre inkább be kell vonnia a gyermekét a vele kapcsolatos döntésekbe. Ám

amíg a gyermek nem válik felnőtté, és nincs meg az az élettapasztalata, ami a szüleinek megvan, addig a szülő feladata, hogy a gyermeke érdekében a gyermek életét helyes irányban segítse az emberi kibontakozás útján, és megóvja őt a sérülésektől, káros hatásoktól.

A tanári kézikönyv kérdései sajnos nem ebbe az irányba mutatnak, hanem a gyermek jogait állítják szembe a szülő jogaival.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 69 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
TAVIROZSA
2020. október 25. 18:30
Itt az ideje szétnézni a magyar közoktatásban ! Minden abszurditást nyilvánosságra kell hozni, mert csak a normalitás nyilvánossága állíthatja meg a - komcsi átnevelési kísérletnél is veszélyesebb - őrületet !!!
zsoltkom2
2020. október 25. 16:00
"A tanári kézikönyv kérdései sajnos nem ebbe az irányba mutatnak, hanem a gyermek jogait állítják szembe a szülő jogaival." Ha egy frissen, átmenet nélkül kb. 30 évesnek teremtett fizikai adottságú/ nemiszőrös, de újszülött tapasztalati és tudásszinttel rendelkező embernek lehet szabad akarata, mindenféle elvárással-nem elvárással, akkor egy ovisnak-kisiskolásnak is lehessen hasonlóan felelősséget tapasztalnia. Bízni kell a Gondviselésben és főként hinni benne. (Mindvégig legyen meg a komolyság kérem!) Boldogult az ember... látszik is. Kedves katolikus papok, kétkulacsos a jézusi politika?? Ebből megint odakozma lesz. (Majd jön a Kaszás az ő bárkájával és aki nem fért fel Noé mellé, majd felszállhat a kaszát tartó mellé. Meg lesz versenyeztetve az élet hossza és a jogi felvetés . Csak ki ne derüljön, hogy aki Noéval tartott az övék rövidebb lesz és jogi szempontból instabil...)
urga
2020. október 25. 14:27
Ezt akarják elérni (részlet az "Anyának lenni Kanadában" című könyvből) : ------------------------------------------ "Az iskola nagyon erősen befolyása alatt tartja a kanadai gyerekeket. A kanadai szülők talán nem is tudják, milyen aknamunka folyik ellenük az iskolákban. Mi sem tudtuk, mígnem egyszer, mikor Ákos el akart menni egy ottalvós buliba tizenkét évesen, nem engedtük el őt. Ekkor Ákos bekeményített, és olyanokat mondott, hogy mi nem tilthatjuk meg neki, hogy ő hová menjen, mert ő a saját maga ura, ez az ő élete, és ő azt kezd az életével amit csak akar, ebbe a szülő nem szólhat bele! A szülők egyébként is régimódiak, nem haladnak a korral, csak korlátozzák a gyereket a szabadságában és a kiteljesedésében! Úgyhogy fogjuk be a szánkat, és ne merjük ellenezni a szándékát, mert ha nemet mondunk neki, akkor ő tudja, hogy milyen telefonszámot kell hívnia, és kihívja ránk a rendőrséget! Csak hallgattuk megdöbbenve, hogy miket beszél, de ennél a résznél aztán le kellett állítani a kis pimaszt, amikor azt mondta, hogy kihívja ránk a rendőröket, ha nem engedjük el őt bulizni. Leültünk a konyhaasztalhoz, és megkérdeztük tőle, honnan vette ezeket az érveket és fenyegetéseket? Azt válaszolta, az iskolában tanítják nekik. Az iskolában tanulta azt is, hogy van egy ingyenes telefonszám, egy speciális vonal, mely a rendőrségen cseng ki, és ezen a vonalon a gyerekek feljelenthetik a szüleiket, ha a szülő nem úgy táncol, ahogy a gyerek fütyül. - És ha a szülő nem engedi el a gyerekét bulizni, mert félti őt, az indok a feljelentésre? - kérdeztem Ákost. - Igen - válaszolta - , mert nem engeditek, hogy azt csináljam, amit akarok. Ez az én életem, azt kezdek vele, amit akarok! Ebben nem gátolhattok meg! - És ha kihívod ránk a rendőrséget, akkor mi fog történni? - kérdezte a férjem. - Akkor elvisznek benneteket - jött a válasz. ... - És miket tanítanak még nektek az iskolában a szülőkkel kapcsolatban? - kérdeztem Ákost. - Azt, hogy a szülők régimódiak, nem értik a mai gyerekek igényeit, ezért nem kell rájuk hallgatni, hiába ők a szülők. - És milyen órán tanuljátok ezt? Van -szülők ellen nevelés óra? - érdeklődtem, hiszen nem tudhattam, mert órarendet soha nem láttam. Azt nem adják haza. - Nem, erre nincs külön óra, de bármilyen órán feljöhet ez a téma, bármelyik tanár elkezdhet erről beszélni, hogy milyen jogaink vannak, hogy tudjuk." ---------------------------------------- Miféle "iskola" az ilyen???? És miféle ember, aki ezt be akarja vezetni itthon is????
péterx
2020. október 25. 13:59
Tipikus liberális egyoldalúság: ha nincs Isten, akkor a véges egyének szembenállása nem feloldható.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik