Az EU szabad és tisztességes választásokat akar Fehéroroszországban

2020. szeptember 21. 11:53
„Álláspontunk továbbra is az, hogy az unió nem ismeri el Aljakszandr Lukansenkát” – hangsúlyozta Josep Borrell.

Az Európai Unió szabad és tisztességes választások kiírását szorgalmazza Fehéroroszországban, de ez nem jelenti a belügyekbe történő beavatkozást – jelentette ki hétfő reggel Josep Borrell az unió kül – és biztonságpolitikáért felelős főképviselője, a tagországok külügyminisztereinek találkozója előtt Brüsszelben.

A demokrácia és az emberi jogok tisztelete, az EU identitásának alapkövei – szögezte le Borrell. Elmondta: a fehérorosz helyzet tovább romlik, nem csökken a békés tüntetések elnyomása. A külügyminiszterek találkozóján, arról lesz szó, hogyan tudja az unió támogatni a fehéroroszokat és felülvizsgálni diplomáciai kapcsolatait az országgal.

„Álláspontunk továbbra is az, hogy az unió nem ismeri el Aljakszandr Lukansenkát Fehéroroszország elnökének, és teljes körű nemzeti párbeszédre van szükség a válság megoldása érdekében” – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy „a fehérorosz emberek kitartása és bátorsága lenyűgöző, különösen a nőké, akik igazi vezetői szellemiségről tettek tanúbizonyságot”.

Heiko Maas német külügyminiszter elfogadhatatlannak nevezte a Lukasenka-rezsim erőszakos fellépését a tüntetőkkel szemben. „Lukasenka személyének szankcionálása megfontolandó, hiszen mindenekelőtt ő felel a történtekért” – jelentette ki.

A találkozón részt vesz Szvjatlana Cihanouszkaja, a fehérorosz ellenzék Litvániába menekült vezetője is, akivel az uniós külügyminiszterek hétfő reggel a fehérorosz helyzet megoldásairól, valamint – kiszivárgott információk szerint – megszorító intézkedések lehetséges bevezetéséről is tárgyaltak.

(MTI)

Összesen 9 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

ami alatt azt ertik hogy soros embere kell nyerjen?

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés