Fogadjunk két Sport szeletben!

2020. szeptember 17.
Elégedettek lehetünk-e az Európai Tanács költségvetési megállapodásával? 0-4-gyel vagy 3-1-gyel jött haza a miniszterelnök az EU-csúcsról? Mi köze a Sport szeletnek a jogállamiság kérdéséhez? Vitainterjú Deutsch Tamás fideszes és Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselővel a közélet színvonaláról, a magyarországi antiszemitizmusról és az uniós járványkezelésről.

Pálfy Dániel Ábel vitainterjúja a Mandiner hetilapban.

Bár önök sokszor leülnek egymással vitázni, állandó kritika, hogy kiveszett a vita, a párbeszéd a magyar közéletből. Mennyire rossz a helyzet?
Ujhelyi István:
Szeretek Tamással vitatkozni, mert lehet belőle tanulni. Örömmel tenném ezt bármely másik fideszes politikussal is.
Deutsch Tamás: Szerintem erős túlzás a fenti kijelentés. A magyar politikai életben sokfelé tartanak sokféle vitát. Sajnos idén elmaradt az évek óta izgalmas beszélgetéseknek otthont adó Tranzit fesztivál, amelyen egyébként István is részt vett volna. Egyedül abból a szempontból jogos a kritika, hogy a választásokat közvetlenül megelőző időszakban egyik-másik szereplő nem szívesen vesz részt vitának mondott, de valójában az egyik fél érdekeit szolgáló kampányeseményeken.
U. I.: Persze, nagy lájk a Mandinernek és a Tranzitnak, de az lenne a normális, ha a köztévében is napi szintű rutin lenne a politikusok összecsapása.
D. T.: Ha valaki alacsony nézettségű csatornára akarja száműzni a vitákat, akkor tegye a köztévébe. Szinte az összes közéleti csatornánál feltehető a kérdés: hol vannak az igazi politikusi viták? A műsorok nagy részében vagy a műsor­vezető és egy politikus, vagy különböző megmondóemberek beszélgetései helyettesítik ezeket.

Tehát ez a média felelőssége?
U. I.:
Rendszerhiba. A rendszerbe van kódolva, hogy sokan nem mernek vitát szervezni, sok politikus pedig nem mer rajta részt venni.
D. T.: Nem arról van szó, hogy a kereskedelmi csatornák ne mernének vitaműsorokat szervezni. Egyszerűen azt gondolják, hogy nem lenne elég magas a nézettségük, márpedig náluk ez az egyetlen dolog, ami számít. A viták hiánya annyiban rajtunk, politikusokon is múlik, hogy ha két szemben álló oldal képviselője leül beszélgetni, sokszor csak az unalmas frázispufogtatás, egymás mellett elbeszélés megy.

Gondolom, előfordul, hogy egy repülőn utaznak. Olyankor miről beszélgetnek? Uniós politikáról? Magánéletről?
D. T.:
Nem érdemes túlmisztifikálni a dolgot. Szoktunk együtt utazni és beszélgetni is, szakmáról, személyes dolgokról, vagy csak gyorsan érdeklődünk a másik hogylétéről, mielőtt elszundítunk a gépen.
U. I.: Így van. Nem minden magyar EP-képviselő képes a repülőn egy odabiccentésen túl beszélgetni a másikkal, de mi ketten olyan szereplők vagyunk, akik simán leállnak ilyenkor dumálni. Deutsch Tamással és Gyürk Andrással jókat szoktunk csevegni például sorba állás közben. De ez ennél nem több.

Fotó: Földházi Árpád

Van olyan terület, amelyen együtt tudtak vagy tudnak dolgozni Brüsszelben?
D. T.:
Mi ketten éppen nem, de ennek nem politikai vagy személyes szembenállás az oka, hanem az Európai Parlament szakmai munkájának a felépítése. Eddigi EP-képviselői karrierünk során még nem volt közös bizottsági tagságunk, közös szakmai munkaterületünk. Más magyar ellenzéki képviselőkkel van, és ott rendszeresen beszélünk szakmai kérdésekről.
U. I.: Eddig elkerültük egymást a struktúrában. Egyébként kifejezetten igényelném, hogy a magyar képviselők között több legyen a szakmai egyeztetés. Több tagállam képviselőinél azt látom, hogy pártállástól függetlenül egyeztetnek a nemzetük szempontjából fontos kérdésekről. Jó lenne egyszer eljutni idáig. Számomra például az Európai egészségügyi unió projekt olyan terület, amelyen szívesen dolgoznék a többi magyar képviselővel Magyarország érdekében.

Címlapkép: Földházi Árpád 

Ez a cikk csak előfizetéssel rendelkező olvasóink számára elérhető. Ha van érvényes előfizetése, jelentkezzen be!

Bejelentkezés