Az EU 400 gyerek szárazföldre szállítását finanszírozza a tűz sújtotta Moria menekülttáborból

2020. szeptember 9. 16:57
A német külügyminiszter szerint a „segítőkész uniós tagállamoknak” be kellene fogadni a „humanitárius katasztrófa” által sújtott menekülteket.

Az Európai Unió szerdán bejelentette, hogy négyszáz, kíséret nélkül érkezett gyermek szárazföldre szállítását finanszírozza a görögországi Leszbosz szigetén fekvő Moria menekülttáborból, ahol éjszaka több tűz is kiütött.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke Twitter-üzenetben azt írta, hogy mélységesen elszomorítják az események, és testülete számára prioritás a fedél nélkül maradtak biztonsága. Hozzátette, hogy felkérte Margaritisz Szkínászt, görög származású uniós biztost, hogy azonnal utazzon a helyszínre. „Az EU tagállamai készen állnak a segítségnyújtásra” – írta.

Több vezető véleményt nyilvánított az ügyben

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke is együttérzését fejezte ki a katasztrófa miatt, és közölte, hogy az EU kész azonnal támogatást nyújtani.

Heiko Maas német külügyminiszter az EU Tanácsának soros elnökségét képviselve Twitter-üzenetben azt írta, hogy a lehető leggyorsabb segítséget kell nyújtani Görögországnak, beleértve azt is, hogy „segítőkész uniós tagállamok befogadják a humanitárius katasztrófa” által sújtott menekülteket.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke is azonnali szolidaritásra szólította fel az EU-tagországokat.

Tűzeset

Az Európai Menekültügyi Támogatási Hivatal szerdán közzétett közleményében megerősítette, hogy a moriai menekülttábor számos létesítménye megsemmisült a tűzeset során, és a széles körű károk következtében a hivatal felfüggeszti operatív tevékenységeit a helyszínen, de együttműködnek a görög hatóságokkal a helyzet értékelésében.

Szerda hajnalban több tűz keletkezett a Leszbosz szigetén található Moria menekülttáborban. Sajtójelentések szerint több lakókonténer kigyulladt, emiatt a hatóságok elrendelték a létesítmény kiürítését. A 2800 személyesre tervezett Moria táborban jelenleg mintegy 12 600 ember van, segélyszervezetek rendszeresen bírálják az ottani életkörülményeket és a túlzsúfoltságot. A helyzetet a koronavírus-járvány is súlyosbítja, a tábort a napokban helyezték karantén alá.

(MTI)

Összesen 37 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ez lesz a technológia. Felégetik a tábort, a többi ország meg kapja meg őket. Már megint emlegetik a kvótát.

"Markos-Nádas poénkodtak is ilyesmikkel"

Boncz: "Hátrányosné, édesanyám! A mindenségit, már megint kaptunk egy lakást! Nem baj, majd felszedjük a parkettát, és helyette három lakást veszüüüüünk"

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés