Észak-Korea 12 millió röplapot szór szét Dél-Korea felett

2020. június 22. 7:28
Léggömbökkel.

Észak-Korea 12 millió röplapot szór szét Dél-Korea felett – közölte a phenjani rezsim szócsövének tartott KCNA hírügynökség hétfőn. A KCNA szerint a fővárosi kiadók és nyomdák ennyi röplapot készítettek el, tükrözve a társadalom minden rétegéhez tartozó emberek haragját és gyűlöletét. A röplapokat különféle eszközökkel, köztük mintegy háromezer léggömbbel szórják szét, amelyek képesek mélyen berepülni Dél-Korea területére. „Közeleg a megtorló büntetés ideje” – írta a hírügynökség, de nem közölte ennek dátumát.

Szakértők szerint csak napok kérdése a röplapszórás megkezdése, és nincs kizárva, hogy az 1950-53-as koreai háború kitörésének csütörtöki évfordulójához fogják azt időzíteni. Észak-Korea az elmúlt hetekben heves kirohanásokat intézett déli szomszédja ellen, a múlt héten pedig bezárta, majd felrobbantotta a Dél-Koreával közös keszongi összekötő iroda épületét, és katonákat vezényelt korábban kiürített őrhelyekre a két Koreát elválasztó demilitarizált övezetbe. Phenjan ezzel válaszolt arra, hogy Szöul nem vetett véget az észak-koreai menekültekből és dél-koreai aktivistákból szerveződő csoportok kampányának, a kommunista rezsimet bíráló röplapok terjesztésének az országban. A röpcédulákat apró hőlégballonok segítségével szórták szét Észak-Korea felett a déli határ közelében.

Dél-Korea azonnal válaszolt

A dél-koreai országegyesítési minisztérium részéről máris felszólították Phenjant, hagyjon fel tervével, amely nem szolgálja a két ország közti jó viszonyt. Kjong Du Dzsong dél-koreai védelmi miniszter a parlamentben azt mondta, a hadsereg számára elsősorban az számít, Észak-Korea milyen eszközt használ a röplapok célba juttatására. Noha a KCNA szerint a röplapokat különféle eszközökkel, köztük mintegy háromezer léggömbbel szórnák szét, szakértők emlékeztetnek arra, hogy ezt jelenleg az időjárási viszonyok nem teszik lehetővé. Nem zárják ki azt sem, hogy Phenjan ebben az esetben drónokat fog használni, amelyre viszont a dél-koreai hadseregnek válaszolnia kell. Kjong leszögezte: a hadsereg „azonnali, gyors és arányos” választ ad.

Észak-Korea erre visszaállítja a propaganda-hangszórókat a határon

Eközben az észak-koreai hadsereg bejelentette, hogy visszaállítják a határon a propaganda-híradásokat sugárzó hangszórókat, amelyeket a két ország közötti katonai feszültség csökkentését célzó 2018-as egyezmény aláírását követően szereltek le.

(MTI)

Összesen 17 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A pufi KESMA-ja akcióba lendül...

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés