Moszkva: Nem merült fel az elítélt volt amerikai tengerészgyalogos kicserélése orosz foglyokra

2020. június 16. 15:52
Az 50 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt azzal vádolták meg, hogy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott.

Nem merült fel annak lehetősége, hogy az orosz fővárosban kémkedés címén 16 évre ítélt Paul Whelan volt amerikai tengerészgyalogost az Egyesült Államokban bebörtönzött orosz állampolgárokra cseréljék ki – jelentette ki Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes újságíróknak kedden Moszkvában. „Whelan úr részvétele az efféle képletekben nem merült fel” – fogalmazott a diplomata. Rjabkov szerint megalapozatlan lenne azt állítani, hogy akár a Whelan-ügy, akár az abban meghozott ítélet politikai jellegű lenne. „Súlyos bűncselekmény elkövetésében bűnös, jelentős szabadságvesztésre ítélték. Más országokban az ilyen cselekedetekért sokkal hosszabb büntetés jár. Indokolatlan azt állítani, hogy a moszkvai bíróság döntése átpolitizált lett volna” – mondta.

Az 50 éves amerikai-brit-kanadai-ír állampolgárt, egy autóalkatrészeket gyártó michigani cég biztonsági vezetőjét 2018. december 28-án egy moszkvai szállodában vették őrizetbe az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) ügynökei. Azzal vádolták meg, hogy államtitkokat tartalmazó memóriakártya birtokába jutott. Whelan viszont ártatlannak vallotta magát, és azt állította, hogy csapdába ejtették. Közölte, hogy meg fogja fellebbezni az ítéletet, amelyet államtitok védelmére hivatkozva zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalás után hirdetett ki hétfőn a bíróság.

Az elítélt jogi képviselője az ítélethirdetést követően úgy nyilatkozott, hogy ügyfelét kicserélhetik az Egyesült Államokban elítélt Viktor Butra és/vagy Konsztantyin Jarosenkóra. Rjabkov hétfőn azt mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek, hogy Moszkva az elítéltek kicserélését többször is felajánlotta Washingtonnak, és továbbra is kiáll álláspontja mellett. Butot fegyverkereskedelem, Jarosenkót pedig kokaincsempészés címén ítélték hosszú börtönbüntetésre a tengerentúlon, mindkettőjüket harmadik országban kerítették kézre az amerikai hatóságok.

(MTI)

Összesen 1 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés