Felgyújtották az éttermet, ahol a rendőrök szombat este lelőttek egy fekete férfit

2020. június 14. 7:32
Rayshard Brooks halála hasonló indulatokat válthat ki, mint George Floydé.

Az egyesült államokbeli Atlantában tüntetők lezártak egy autópályát és felgyújtották azt a Wendy's gyorséttermet szombat este, ahol előző este egy rendőr agyonlőtt egy fekete férfit. Az eset bizonyosan tovább szítja a rendőri brutalitás és a rasszizmus ellen három hete zajló országos tüntetéshullámot. A zavargás sötétedés után vette kezdetét Atlantában, ahol Keisha Lance Bottoms polgármester előzőleg sajtóértekezleten jelentette be, hogy elfogadta Erika Shields rendőrfőnök lemondását a 27 éves Rayshard Brooks halála miatt. A helyi televíziók mutatták a lángoló éttermet, s hogy a helyszínre nem vonultak ki a tűzoltók. Más tüntetők kivonultak a várost átszelő 75-ös országos autópályára (Interstate-75), ahol a rendőrséggel kerültek szembe.

„Nem hiszem, hogy ez egy igazolható fegyverhasználat lett volna, és intézkedtem az elkövető rendőr azonnali elbocsátása érdekében” – közölte Bottoms a tragikus incidensről tartott délutáni sajtóértekezletén, bejelentve, hogy teljesen átszervezik az atlantai rendőrség vezetését. Az intézkedő két fehér rendőr nevét a hatóságok még nem tették közzé. A rendőrséget egy Wendy's gyorsétteremhez riasztották péntek este, azzal a panasszal, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán – közölte a georgiai nyomozó hivatal (GBI). A helyszínre kivonult rendőrök megszondáztatták a 27 éves Rayshard Brookst, akit őrizetbe akartak venni, de a földre tepert férfi kicsavarta egyikük kezéből a sokkolót, és azt, miközben megpróbált elfutni a rendőr felé fordította – mondta el szombaton Vic Reynolds, a nyomozó hivatal igazgatója. Menekülés közben lőtték le. A tragikus incidenst egy biztonsági kamera mellett több szemtanú is rögzítette a mobiltelefonjával. Utóbbi felvételek azóta kikerültek a világhálóra. Reynolds azt ígérte, szombat estig a biztonsági kamera felvételét is nyilvánosságra hozzák. „Ilyen esetben, amikor a rendőri intézkedés halállal végződik, a közvéleménynek joga van tudni, mi történt” – mondta sajtótájékoztatóján az igazgató.

Brooks halálának helyszínén és Atlanta több más pontján már nap közben tüntetések kezdődtek, miközben az Egyesült Államokban már három hete tart az a rendőrségi reformokat követelő tüntetéshullám, amelyet egy brutális minneapolisi rendőri intézkedésben május 25-én meghalt George Floyd afroamerikai férfi halála váltott ki. A rendőr több mint 8 percig térdelt Floyd nyakán. Atlanta eddig is egyike volt azoknak az amerikai városoknak, ahol a tiltakozások tömegeket mozgósítottak. Gerald Griggs ügyész, az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet, az NAACP atlantai alelnöke is részt vett szombat délután a Wendy's étteremnél összegyűlt mintegy 150 tüntető felvonulásán. „Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brookst, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében” – nyilatkozta Griggs, aki szerint a férfit a rendőrök halált okozó fegyverhasználat nélkül is elfoghatták volna.

(MTI)

Összesen 160 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Szerintem a legnagyobb baj az, hogy szinte mindenkinek van fegyvere. Ezért soha nem lehet tudni, mi fog következni?

"Az emberek fel vannak háborodva. Tudni akarják, miért kellett megölni Brookst, hiszen nem követett el semmit azon kívül, hogy aludt a kocsi utasoldali ülésében"

De, igen elkövetett: elvette a sokkolót és a rendőrök ellen fordította
azt. A tények letagadásával szítják aljas indokkal és tudatosan az
indulatot.

ILLETVE:

"Nem hiszem, hogy ez egy igazolható fegyverhasználat lett volna, és intézkedtem az elkövető rendőr azonnali elbocsátása érdekében"

Milyen gyorsan lefolyt a vizsgálat, bámulatos!

Majd merik. Ahol megszüntetik a rendőrséget, mindenki saját magát kell, hogy megvédje.

Bennem van egy kis félelem. Itthon is láttunk már sorozatos cigánygyilkosságot. Annak is valamiféle polgárháború kirobbantása volt a célja. Ráadásul nem lett minden szál felderítve.
Remélem, a ballib nem talál egy sérült lelkű lövöldözőt ( álmentős videó miatt mondom...)

Szabályoznám a fegyverviselést, de szigorúan.
Ne személyeskedj, ráadásul tévedsz.
Ezek szerint neked van fegyvered:-)) igaz, itthon szigorú szabályok szerint tarthatod.

Ebből már nem lehet jól kikerülnie senkinek.

"A helyi televíziók mutatták a lángoló éttermet, s hogy a helyszínre nem vonultak ki a tűzoltók."
Miért nem vonultak ki, miért hagyták leégni?
Gerald Griggs ügyész, az egyik legbefolyásosabb polgárjogi szervezet, az NAACP atlantai alelnöke vizsgálja-e, hogy a tűzoltók miért nem teljesítették kötelességüket?

Már ha van neki....

Ha a média, a baloldali politikusok lovat adnak alájuk, akkor sokan azt gondolhatják róluk, hogy ők csak békés tiltakozók.
Úgy mutatják be, hogy egy kocsijában alvó férfi feltartja a sort az étterem autósokat kiszolgáló oldalán, holott egy csontrészeg bivalyerős férfiről volt szó, aki miután a két rendőr felébresztette, dühbe jött és a két rendőr gyengébb volt, mint Brooks, egyik rendőrt le is ütötte.

Most az következik, hogy ha a néger bűnözők szembeszállnak a rendőrökkel akkor a szükségszerű, kiprovokált fegyverhasználat újabb rendbontásokat, fosztogatásokat generál.

Ha a rendőrnek megtiltják, hogy hatékony fogásokkal, akár fojtással ártalmatlanítsa a bűnözőt, akkor az így védekezés közben megszerezheti a fegyvert, az idézett esetben a sokkolót. Így viszont már fegyveresen tud ellenállni, és ha ezért a rendőr használja a fegyverét, akkor megsértődnek a bűnözőket pártoló, alájuk lovat adó szervezetek. Szóval, ki van ez találva, abszurdum, hogy rendőrnek megszabják, hogyan teheti ártalmatlanná azt, aki ellenáll, ráadásul az megítélés a bűnöző bőrszíne szerint változik.

Az amerikai rendőr nem retardált, hanem úgy szocializálódik, hogy
mindenkinél lehet pl lőfegyver és azt bármikor használhatja. Javaslom
neked, hogy amikor az USA-ban megállít egy rendőr és kéri a
papírokat, próbáld meg előszedni azokat a kesztyűtartóból. Ha túléled,
szerencséd van.

Egész egyszerűen az USA-ban másképp, más szinten alakult ki a társadalmi, közbiztonsági egyensúly. Lőfegyverek birtoklása közepette.

Igen. Ezért gyakori pl az iskolai lövöldözés, ami már az életük része.
Valóban lőfegyverre gondoltam.
Egy konyhakéssel azért nem lehet sorozatot leadni.

hogyhogy nem
kovetett el semmit? ellenszegult es kis hijan elmenekult! teljese jogos hogy lelottek.

mostantol mar szabad bunozni a nigroknak?

És mindegyik után felgyújtanak egy éttermet?

Hagyjátok már abba, ti nagy marhák!

https://www.youtube.com/watch?..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés