Borrell: Az intézkedések során kiemelt hangsúlyt kell helyezni az emberi jogok tiszteletben tartására

2020. május 5. 17:17
Borrell figyelmeztetett, hogy a félrevezető vagy hamis információk emberéleteket tehetnek kockára.

A koronavírus okozta járvány visszaszorítását célzó intézkedések, illetve  azok alkalmazása során változatlanul kiemelt hangsúlyt kell helyezni az emberi jogok tiszteletben tartására – jelentette ki az Európai Unió (EU) kül- és biztonságpolitikai főképviselője kedden.

Josep Borrell, az Európai Unió nevében kiadott nyilatkozatában kiemelte: a koronavírus-járvány nem használható fel ürügyként a demokratikus mozgástér szűkítésére, a jogállamiság és a nemzetközi kötelezettségvállalások tiszteletben tartásának csorbítására, sem pedig a véleménynyilvánítás szabadságának, a sajtószabadságnak, valamint az információkhoz való szabad hozzáférés akadályozására.

Az intézkedéseket nem szabad az emberi jogokat védők, az újságírók, és a civil szervezetek munkájának korlátozására használni. A járvány megfékezéséhez hozzájárulni képes digitális technológiákat az emberi jogok, és többek között a magánélet tiszteletben tartásához való jog teljes körű tiszteletben tartása mellett kell alkalmazni. Borrell figyelmeztetett, hogy a félrevezető vagy hamis információk emberéleteket tehetnek kockára, ezért döntő fontosságú átlátható, időben nyújtott és tényeken alapuló tájékoztatással kell fellépni a félretájékoztatással szemben, és ezzel erősíteni a társadalmak ellenállóképességét.

(MTI)

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés