„Ez egy cinikus arculütés” – levélben reagált Sikorskira Deutsch Tamás

2020. április 25. 13:17
„Nehezen viselem a nácizmusra tett túl egyszerű és felelőtlen utalásokat” – írja Deutsch Tamás válaszában Radoslaw Sikorski lengyel EP-képviselőnek, aki azt üzente a magyar vezetésnek: „Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak”.

Választ írt Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő Radoslaw Sikorskinak, a lengyel Polgári Platform politikusának, volt lengyel külügyminiszternek, aki egyúttal Anne Applebaum férje is.

Sikorski: Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak

Sikorski levelében arról írt: Donald Tusk EPP-elnök, volt lengyel miniszterelnök nem nácizta le Orbán Viktort, pusztán arra igyekezett rávilágítani, hogy a lengyel és a magyar populisták cinikus politikai játszmákra használják a társadalom megosztottságát. „Tényleg emlékeztetni akar minket arra, hogy Magyarország melyik oldalon harcolt a második világháborúban? Tényleg fel kellene tennünk a kérdést, hogy a Fidesz vezetői vagy az önök nagyapái melyik oldalon harcoltak?” – írja Sikorski.

A lengyel EP-képviselő szerint félrevezető levelek fogalmazása helyett a Fidesznek inkább azzal kéne foglalkoznia, hogy nem politikai céljai elérésére használja fel a járványt. „Az én modern konzervatív felfogásomtól távol áll külföldi egyetemek bezárása, a köz- és a kereskedelmi média bekebelezése, gyűlöletkampányok indítása külföldiek és az EU ellen, és Vlagyimir Putyin körbe udvarlása (itt valójában a "benyalás" szót használja Sikorski — a szerk.). Emiatt és nem Donald Tusk félreértett szavai miatt válnak el az útjaink. Azok közülünk, akik évtizedek óta Magyarország barátainak tekintettük magunkat, most döbbenten állunk és szomorúak vagyunk, de ez az önök választása. Sok szerencsét az EU-t gyűlölő nacionalisták társaságában! Remélem, ismét a vesztes oldalon állnak” – írta Sikorski. 

Deutsch: Nehezen viselem a nácizmusra tett túl egyszerű és felelőtlen utalásokat

Deutsch Tamás válaszlevelében „cinikus arculütésként” értékelte Sikorski írását.

„Tisztelt Sikorski úr!

Hadd kezdjem azzal, hogy nem válaszolok a leveléből semmire, ami szándékosan sértő és provokatív. Az Ön feladata megválogatni a szavait és a stílusát. Bár jól ismert pszichológiai tény, hogy a durva sértegetés általában a gyengeségnek és a valós érvek hiányának félreérthetetlen jele.

A Donald Tusk megjegyzéseit illetően tehet úgy, mintha nem értene valamit, ami elég világos minden tanult ember számára (és ami azt illeti, az interjúról tudósító minden médium számára is). Ez az ürügy azonban nem teszi ki nem mondottá az elhangzottakat.

A legfontosabb kérdés itt valójában az, hogy hogyan lehet fenntartani az EPP egységét és növelni annak politikai erejét az európai politikai küzdőtéren. Negatívan beszél a megosztottságról a politikában. Nos, nem gondolja, hogy e tekintetben a jelenlegi EPP elnöknek kellene megvizsgálnia a saját tetteit és megjegyzéseit? Sértő és megalapozatlan szavak használata politikai vezetőtárssal szemben – nem ez a par excellence megosztó magatartás? Az ideológiailag motivált, üreges politikai támadások ismételgetése az EPP egyik legsikeresebb miniszterelnöke ellen – ezt tekinti Ön egyesítőnek? Erősíti ez politikai családunkat?

A baloldal elvárásainak való megfelelés soha nem volt nyertes stratégia a kereszténydemokrata, konzervatív pártok számára. Lengyelországban sem működött, ha nem tévedek. Nem szabad engednünk, hogy politikai ellenfeleink mutassák jelöljék ki az utunkat és határozzák meg nekünk, hogy ki a „jó demokrata”. Néhány függetlenebb gondolat és politikai bátorság jó szolgálatot tenne nekünk.

Remélem, hogy amint ez a világjárvány véget ér, képesek leszünk újjáépíteni a kölcsönös tiszteleten alapuló normális együttműködést.

Tisztelettel,
Deutsch Tamás
A magyar küldöttség vezetője

Ui.: Egy személyes megjegyzés: levelében azt kérdezte, hogy melyik oldalon harcoltunk én és nagyapám. Nos, ezt elmondhatom: A Fidesz egyik alapítója vagyok, 22 éves voltam, amikor 1988-ban létrehoztuk az első demokrácia-párti ifjúsági szervezetet a kommunista Magyarországon. Büszkén harcoltam a szabadságért és a demokráciáért Magyarországon, büszke voltam arra, hogy Prágába mentem és nyilvánosan elnézést kértem a cseh és a szlovák néptől a kommunista Magyarország részvételéért Csehszlovákia 1968. évi Varsói Egyezmény szerinti inváziójában. Akkor rendőrségi őrizetbe vettek minket, de ez volt a helyes cselekedet.

És a nagyapám? A családomban a Holokausztnak vannak áldozatai és túlélői egyaránt. Nagyapám a munkaszolgálat és a budapesti gettó túlélője volt. Ezért megértheti, hogy nehezen viselem a nácizmusra tett túl egyszerű és felelőtlen utalásokat. Úgy fogom fel, mint ami valójában: egy cinikus arculütés.”

Összesen 295 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A bukott balfasz SIkorski és felesége is mehet a picsába.

a lengyelek probaljak eladni magukat mint a vilaghaboru szegeny aldozatai. uhum...
pedig csak atbaszta oket dolfi mint szart a palankon.
Csehszlovakia felosztasaban meg reszt vettek. A nemetek oldalan.
Ha dolfi bacsi nem vagja at oket, mar az elejen, ugyanazt az utat jartak volna be kb mint mi.

De bezzeg a dákó pártod EU képviselője, na meg annak a részeges férje, az nem hoz szégyent Magyarországra.
Mitől is ápolatlan? Mesélj?

Ráadásul, nem tudom, hogy kinek a mondatát idézte, mert az enyémet biztos, hogy nem.

Nem tudom, hogy mi a fenének írogat nekem állandóan.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés