Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala: szabadabban állíthatják össze a pedagógusok a tananyagot a távoktatáshoz

2020. április 18. 13:21
A kormány döntésének köszönhetően szélesebb körben használhatnak fel szerzői jogi védelem alatt álló műveket a pedagógusok a járvány miatt kialakult rendkívüli helyzetben – közölte a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatal szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a kormánydöntés nyomán a tanárok és diákok immár teljes könyvfejezeteket, illetve újságcikkeket is megoszthatnak távoktatás keretében.

Az eddig szabadon idézhető néhány soron, versszakon vagy másodpercen túlmenően pedig már az irodalmi művek több oldalát, vagy akár egy egész rövidfilmet, illetve egy-egy zeneszámot is jogszerűen oszthatnak meg, ezzel is segítve a színesebb online oktatást.

Az engedmény lényegében minden tantervnek megfelelő oktatás során használható minden korosztálynál óvodától egészen felsőfokú képzésekig.

Az így összeállított tananyagot azonban csak biztonságos elektronikus hálózaton keresztül kaphatják meg a felhasználók, vagyis azt csak az iskolai oktatást végző tanárok és diákjaik érhetik el, ezeket a tanárok például közösségi videó megosztó platformok nyilvános felületein továbbra sem tehetik hozzáférhetővé – áll a közleményben.

Összesen 3 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés