Nemzetközi kutatás: Magyarország elutasító a bevándorlókkal és menekültekkel szemben

2019. augusztus 14. 11:38
A nemzetközi átlagnál nagyobb mértékben utasítják el a magyarok mind a bevándorlók, mind a menekültek befogadását a Pew 18 országot átfogó kutatása szerint.

A menekültek befogadásában több mint kétharmados egyetértés van világszerte, a bevándorlók beengedése ügyében azonban fele-fele arányban megoszlanak a vélemények egy globális közvélemény-kutatás adatai szerint. Az amerikai Pew Research Center a napokban publikálta felmérését, amelyet egy évvel ezelőtt öt kontinens 18 országában, köztük Magyarországon készített. Az adatok szerint a magyarok jóval az átlag fölött utasítják el mindkét érkező csoportot.

A közvélemény-kutatás összesített eredménye konkrétan:

a megkérdezettek 71%-a támogatja azt, hogy hazája befogadjon menekülteket,

míg csak 50%-uk tudja ugyanezt elmondani az egyszerű bevándorlók befogadásáról. A két státusz megítélése közötti különbség tehát 21%-os, ami világosan mutatja, hogy az emberek éles különbséget tesznek a szükséghelyzet, emberi és természeti katasztrófák elől menekülők, illetve a megélhetési, a jobb élet reményében útra kelők között.

A felmérésben használt fogalmak nem követték a státuszok összetett jogi természetét: az egyszerűsítés, a kérdőívek érthetősége érdekében a menekülteket „a hazájukból az őket ért erőszak vagy háború miatt elmenekülő” emberekként, a bevándorlókat pedig bármilyen okból, de nem kényszerhelyzet miatt hazájukat elhagyó, „más országban letelepedni szándékozó” személyekként írták körül.

Az ENSZ adatai szerint 2017-ben világszerte 258 millió élt hazájától távol, közülük 20 millió számított bizonyítottan menekültnek. A 2018-as felmérésben részt vevők ezen adatok, illetve saját hazájuk általuk ismert bevándorlási-migrációs helyzete alapján válaszoltak a Pew kérdéseire.

A feldolgozott adatok szerint a legvégletesebb társadalom e kérdéskör megítélésében a görög. Mintegy 69%-uk támogatja a bajban lévő menekültek befogadását, de

mindössze csak 17%-uk lát szívesen bevándorlókat Görögországban.

A skála másik véglete Japán, ahol a menekültek megítélése hasonló (66%), viszont a gazdasági bevándorlók iránti nyitottság nagyságrendekkel nagyobb, mint a görögöké: 81%-os. A hellének előítélete nyilvánvalóan abból származhat, hogy első befogadó államként az EU területére érkező közel-keleti migránsok zöme az ő földjükön ért partot hosszú éveken keresztül, és a regisztrációból, az elhelyezésből adódó terhek is rájuk hárultak. A japán vendégvárás megfejtése pedig szintén a racionalitás lehet: a japán a világ egyik legnagyobb mértékben öregedő társadalma, és a japánok nem érzik kultúrájukat veszélyben, annak ellenére sem, hogy jelenleg majdnem 3 millió külföldi él a távol-keleti szigetország területén.

A Pew egy külön felmérésben megvizsgálta az amerikai közvélemény változását is. A 2018-as kutatás adatai azt mutatták, hogy az amerikaiak kétharmada mindkét betelepülő csoport beengedését támogatta (66%, illetve 68%-os arányban), a közhangulat azonban egy év alatt megváltozott: a friss statisztika azt mutatja, hogy – a Trump-kormányzat szigorodó bevándorlási és a menekültpolitikájával összhangban – ma

már csak 51%-uk véli úgy, hogy az Egyesült Államok kötelessége a menekültek befogadása.

Ezek a szikár adatok, de a felmérés kísérletet tett az okok felderítésére is.Azt is vizsgálták tehát, hogy milyen összefüggés van az adott személy migrációs témában kialakított véleménye, illetve a társadalom sokszínűségéről (diverzitásáról), pontosabban a multikulturalizmus hasznosságáról kialakult képe között.

Az eredmény az lett, amire eleve számítanánk: a multikulti hívei nagyobb arányban támogatják mind a menekültek, mind a bevándorlók befogadását, a multikulti ellenzői pedig sokkal szkeptikusabbak e témában.

Az olló leginkább a nyugati, multikulturális hagyományokkal bíró társadalmakban nyílik szét:

Kanadában vagy Svédországban a multikulti hívei és ellenzői között radikális különbség áll fenn

a menekültek és bevándorlók letelepedésének megítélésében (61%, illetve 45% körüli az eltérés).

Ugyanakkor vannak országok, ahol szinte alig van különbség a migráció megítélésében a két eltérő világlátást vallók között. Mexikóban például a multikulti megítélésétől függetlenül általánosan nagy a menekültek és általánosan közepes a bevándorlók beengedésének támogatása, míg Magyarországon szintén független a multikulti megítélésétől az általános vélekedés, de esetünkben éppen ellenkezőleg: a mezőny átlagától radikálisan elutasítóbb a migrációhoz való hozzáállás.

Vannak ellenkező példák is: Németországban és Spanyolországban a társadalom sokszínűségét elutasítók táborában is nagy a menekültek befogadását egyébként támogatók aránya (69%). A menekültek befogadásának felelősségét tehát sokan kötelezettségnek fogják fel, a bevándorlók megjelenését azonban általában mindenhol ennél szigorúbban ítélik meg a helyiek.

A multikulturalizmus ellenzői jellemző módon nagy arányban inkább tehernek látják a bevándorlókat,

akik elveszik a munkahelyeket és a szociális ellátást a „bennszülött” lakosság elől, a multikulti hívei pedig kevésbé érzik drámainak a helyzetet.

A felmérésbe felvett 18 országból 14-ben egyébként a többség támogatja saját társadalmának kulturálisan sokszínűvé válását, 4 országban azonban a többség nem így vélekedik. Magyarország ez utóbbi csoportba tartozik.

Befejezésül pedig néhány összegző megállapítás a felmérés Magyarországon szerzett adatairól:

a 18 szondázott országból Magyarország mindkét ügy megítélésében az átlagnál jóval negatívabb képet alkot.

A megkérdezett magyarok 32%-a érzi kötelezettségnek a menekültek befogadását (a világátlag 71%), míg 24%-uk támogatja a bevándorlók beengedését (az átlag 50%). A menekültek megítélése tekintetében a magyarok véleménye a 18 ország közül a legelutasítóbb. A bevándorlók megítélése ügyében a magyarok véleménye a 18 országból a harmadik legnegatívabb (a görögök és az olaszok után, Izraellel holtversenyben hátulról a harmadik).

A multikulturalizmust egyébként támogatók körében is Magyarországon a legerősebb mind a menekültek, mind a bevándorlók befogadásának elutasítottsága a vizsgált 18 állam közül. A magyarok az összesített adatok szerint a 18 vizsgált állam polgárai közül leginkább hiszik azt, hogy a bevándorlók elveszik a munkahelyeket és a szociális ellátást a helyi lakosság elől.

Összesen 125 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"...a menekülteket „a hazájukból az őket ért erőszak vagy háború miatt elmenekülő” emberekként..."
Tipikusan az az élethelyzet amikor valaki elmegy a hatósághoz és megszerzi az érvényes útlevelet. Ezek szerint szerinted anno Szíriában, az ISIS által megszerzett területeken is nagyon könnyű volt útlevelet szerezni.
Te egy nagyon más világban élsz...

A LÉNYEG: "a Pew Kutatóközpontot a Templeton Alapítvány közösen finanszírozza. [10] [11]""

De van beugratása is a dolognak, ne járj a végére olyan könnyen:
"PEW-18
Környezetbarát alternatívája a guminak, ezek a 3/4 "vastag Pro-Tek Earth falvédő lökhárítók kiváló lehetőségek a közepes és nagy igénybevételű helyzetekben, például szolgáltató folyosókban vagy a ház háttámláján. 100% újrahasznosított nagy sűrűségű polietilén"
De van más is:
"Globális migráció és demográfia, a vallás és a társadalom népességének trendjei Hírek A közönség tendenciái és attitűdjei Tizenévesek és ifjúsági demográfia Demokrácia Bevándorlás

Az AW Geiger a Pew Kutatóközpont társult digitális producer és írója.
BIO TWITTER EMAIL"
"A Pew Kutatóközpont nonprofit, adómentes 501 (c) (3) szervezet és a The Pew Charitable Trusts leányvállalata, elsődleges finanszírozója. [5] [9] A világ vallásainak demográfiájára összpontosító tanulmányaihoz a Pew Kutatóközpontot a Templeton Alapítvány közösen finanszírozza. [10] [11]"
..." Lesley, Alison (2015. május 18.). "A Pew Research megállapítja, hogy a zsidók és a hinduk képzettebbek és gazdagabbak" . Vallási világhírek . Beérkezett 2015. december 28- án ."

A Templeton Alapítvány mivel foglalkozik:
SPEKULÁCIÓ-val életvitelszerűen!
"• A pénzmaffia működik?A Templeton alapítvány zsebében vagyunk.
vilagosagymaterialista.hupont.hu/.../a-penzmaffia-mukodika-templeton-alapitvany-zsebe..."

Tudnád idézni, hogy én hol írtam arról, hogy ők a kedvenceim??
Ha nem tudsz idézni, akkor lehet újra próbálkozni, szép szőke herceg.

Azok nyilván nem menekültek voltak, hanem bevándorlók.
Vagy tényleg nem érted, hogy mi a kulönbség a kettő között?????

Szíriában nyilván léteznek személyi okmányok, a kérdés az, hogy azokhoz kik jutnak hozzá.
Vagy te azt hallottad, hogy az ISIS-nél lehetett igényelni útlevelet?

Sokszor az "életerős,fiatal kanok" indultak el, hogy majd küldjék haza pénzt és készítsék elő a terepet a családegyesítésre.

Szíria körül te hol látsz biztonságos országot, ahol normálisan lehet élni?
Útlevelet pedig akkor csináltat az ember, ha külföldre akar menni. Ha nincs ilyen terve, nem csináltat útlevelet.

"Nemzetközi kutatás: Magyarország elutasító a bevándorlókkal és menekültekkel szemben"

Ez így nem igaz!!!!!!
Az viszont igaz, hogy szeretjük, ha törvényesen, és papírokkal érkeznek az idegenek, és nem szeretjük, ha menekülteknek nevezik az illegális határátlépőket. Továbbá nem szeretjük, ha a nyugati államok, a nyakunkba akarják sózni, azokat az általuk felelőtlenül beengedetteket, akiket ők ki akarnak "pucolni" az országukból.

Nagy különbség!

Olvasd el a cikket amit kommentálsz, te nagyon hülye, patkánynak sem nevezhető féreg és megtudod, hogy kik a menekültek.
(Bár az olvasott szöveg megértéséhez némi iq is kell, aminek te még mindig nagyon híján vagy, de azért ne add fel és olvasd el többször is a cikk vonatkozó részét, hátha megvilágosodsz.)

Majd ha elolvasod a cikket amit kommentelsz, visszatérek seggfej.
De amíg még ehhez is hülye vagy, pont fekáliát helyezek rád.
Buzi meg nem én vagyok kettőnk közül, úgyhogy keress más partnert a himi-humihoz.

???????????????????????????????????????????
Hallottál te már olyan diktátorról, akit érdekelt a saját népének a sorsa és az "anyaországi" humanitárius feladatok????????????????

"Magyarország elutasító a bevándorlókkal és menekültekkel szemben"

Ezer éve itt élünk. Jól tudjuk, miféle veszéllyel jár naiv hülyének lenni, mindenkit "szeretni".

Valószínűleg mást értenek a fogalom alatt.
Mi itt elsősorban azokra gondolunk, akik magukat menekültnek kiadva érkeznek kéretlenül és a hivatalos csatornákat kijátszva vagy megkerülve ők pedig a legális csatornáékon dolgozni vagy üzleti célból érkezőkre gondolnak. Szerintem.

Japán: évi 20-30 ezer menedékkérelemből tavaly 20 darabot fogadott el!
De 2013-ban még csak 13-at, aztán a rákövetkező években 14- 15-17 darabot stb, tehát egy grafikonon folyamatos erőteljes befogadásnövekményt tud felmutatni...

Ha kevés a bevándorló, mert Japánban kevés, akkor kevés baj is van velük. Ők nem látják azt sem, hogy 'szomszéd' országaikban mi a helyzet.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés