Úzvölgye: volt román vezérkari főnök irányította a román tüntetőket?

2019. június 19. 10:20
Többen felismerni vélték a szégyenteljes temetőfoglalás alatt azt a volt katonatisztet, aki a fekete március névvel elhíresült magyarellenes pogrom idején a marosvásárhelyi helyőrség parancsnokaként nem tett semmit az erőszakhullám megfékezésért – állítja egy erdélyi magyar portál a Facebook-oldalán.

A jegyzet szerint Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke is személy szerint nevezte meg Mircea Chelarut. a román hadsereg vezérkarának egykori főnökét azok közül, akik az úzvölgyi események alatt a román tömeget irányították. Ugyan a portál fotót nem talált, hogy a volt tábornok is ott volt a temetőnél, de az szerintünk tény, hogy „annak a PNR-nek az alapítója és alelnöke, amely derekasan kivette a részét az úzvölgyi uszításból”.

Fekete március, 3-as dívizó

Mint írják, a személyes érintettségének felmerülése azért is „érdekes elsősorban”, mert 1990-ben, a marosvásárhelyi fekete március eseményeinél ő volt a hadsereg helyi parancsnoka. Állítják, ő volt az, akinek az irányítása alatt álló hadsereg semmit sem tett az erőszakos cselekmények megfékezésére, azok meggátolására. 

Majd az írják vele kapcsolatban, hogy még abban az évben megkapja az SRI néven futó belbiztonsági szolgálat Divizia 3 (3-as ügyosztály) főnökségét – mint ilyen, ennek a feladata az „irredenta tevékenységek” követése, megfigyelése, az az a Nethuszár szerint „a magyarokat, mint »belső ellenséget« megfigyelő ügyosztály.

Úgy fogalmaznak vele kapcsolatban: a 2017 februárjában kirobbant kormányellenes tüntetések kapcsán bőszen agitált a tüntetők ellen. Akik ugye Románia vesztét akarják, miközben a magyarok készülnek ellopni Erdélyt – írt a Nethuszár, amely hozzáteszi, idén március közepén, az EP-választás kampányának előestéjén nyílt levélben fordul Románia EP-képviselőihez, hogy azok miért nem emelnek szót Brüsszelben Erdély „koszoválása” ellen, miért nézik tétlenül, ami folyik.

Megütötte a bokáját

Chelaruval kapcsolatban megjegyzik, 2015-ben ellene folytatott nyomozást a DNA (korrupcióellenes ügyészség), ennek során kiderült, hogy már rögtön 2000-ben, ahogy kinevezték vezérkari főnöknek, különböző ingatlancsalásokra, ingatlanokkal való visszaélésre vette rá beosztottjait. Ezért elítélték, és még pénzbüntetést is kapott, igaz, ez még mindig nem emelkedett jogerőre.

Arról is írnak vele kapcsolatban, hogy néhány volt tábornokkal együtt megalapítja a Román Nemzetség Pártját (Partidul Neamul Românesc), amely megpróbált elindulni az europarlamenti választásokon, ám a választási bizottság mintegy 4 ezer aláírásukat megsemmisítette, mert azok hamisak voltak – így nem indultak a választáson. Ennek ellenére a Nethuszár szerint követőik, rajongóik és szavazóik figyelmébe ajánlottak egy függetlenként induló „tehetséges” fiatalembert: George Simiont – aki a békés enikumközi együttélés híveként állítólag megvertek a magyarok Úzvölgyénél...

Összesen 35 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Ezek nem nyugszanak, amíg valaki oltári nagyon picsán nem rugja őket. Remélem, hogy ez nemcsak Oroszország, hanem Magyaro, meg Bulgária is lesz.

Nem is lenne rossz ötlet egy "ellen-antantot" létrehozni a Romániát körülvevő országokkal, bár szerintem a bolgároknak nincs különösebb bajuk a románokkal.
(pedig a bolgárok is részben a hunoktól származtatják magukat, lehetne velük közös történelmi pontokat találni)

Ha jól értem, feldarabolták észak-és dél-Dobrudzsára, lényegében mindkettő közel homogén etnikailag mára.
És nyilván bár valószínűleg vannak ukrán és szerb ellenérzések a románokkal szemben, magyarokkal semmiképpen nem fognak összefogni.

pontosn írta forsteandretredjemann kolléga, Dobrudzsa. azt úgy szerezték meg az olájok, hogy megvárták, amíg a bolgárok kiéreznek a görögök elleni háborúban, aztán szépen bevonultak.

NEM ISMERŐS A FORGATÓKÖNYV?

Vicces módon egy csomó nagyoláj nacionalista bolgár származású.
Mivel a magyarok így nem feküdtek be, ezért külön gyűlölnek minket.

Köszönöm az elemzést, ezekről nem sokat hallottam eddig.
Lehet akkor megérné bejelentkezni az oroszokhoz, hogy minket is érdekelne a projektjük, közösek az érdekeink :)

Persze az elszlávosodás valószínűleg azt jelenti, hogy a szlávok asszimilálták őket, felolvadtak a nagyobb tömegben - ahogy a kunok is az oláhok között

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés