Ideje beemelni a rockzenét a magyar kultúra élvonalába

2018. október 18. 13:45

Török Ádám
888

Mindenképpen meg kell a magyar rockzene legendáit örökíteni. Interjú.

Milyen zenekaroknak és előadóknak kellene mindenképpen bekerülniük a Magyar Zene Háza Múzeum képletes rockzenei panteonjába? Kell egyáltalán ilyen emlékhely a magyar rocklegendáknak?

Szerintem ennek már ideje volt. A magyar beat- és rockzene a magyar kultúra egyik nagyon erős bástyája. Körülbelül 60 éve létezik a magyar beat, a magyar rockzene pedig ötven éve, mivel a hatvanas években alakultak meg az első jó rock zenekarok. Van egy lista, amit szakújságírókkal együtt állítottunk össze arról, hogy a lemezeladások és a zenei teljesítmény alapján mely zenekarok voltak a legsikeresebbek, a legjobbak a rockzenében. A lista szerint ezek a kiváló zenekarok a következők voltak: a Hobo Blues Band, Nagy Feró és a Bikini, a Mini, a Lovomotiv GT, az East, a P. Mobil, a Pandora's Box, az Omega, a Piramis, a Skorpió, a Syrius, a Beatrice, az Edda Művek, a Fonográf, a Solaris, a Korál, Deák Bill Gyula, az A.E. Bizottság, a Karthago és a Barbaro.

Van-e olyan különlegesen fontos érték, ami ennek a korszaknak a mementója és érdemes megőrizni az utókor számára?

óVan ilyen. Mégpedig arról van szó, hogy szerintem érdemes lenne a magyar államnak megvennie a Hungarotonnak és a Magyar Rádiónak az archívumát. Államosítani kellene ezt a zenei anyagot, mert ez a magyar kultúrának egy nagyon fontos része. Hatvan évről van szó, amennyi idő alatt milliók hallgatták ezeket a dalokat. Olyan zenékről van szó, amelyek élő hagyománnyá váltak, mert nincs olyan esküvő vagy összejövetel, ahol a magyar beat- és rockzene régi nagy számait ne játszanák le még ma is. Egy csomó ilyen zene olyanná vált mostanra, mint a maguk idejében a népdalok. Ez azt jelenti, hogy ez a zenei élet mostanra szervesen beleépült a magyar kultúrába. Sok százezer meg millió embernek adtunk valamit úgy, hogy eredetileg egy nagyon olcsó, de mégis igényes szórakozási forma adta a keretet ehhez. Annak idején ötven forinttal be lehetett menni egy koncertre és mindenki jól érezhette magát.

Mindenképpen meg kell a magyar rockzene legendáit örökíteni. Jó ötlet festményeket készíteni, relikviákat összegyűjteni, korabeli képeket, dokumentumokat és természetesen hangfelvételeket. Nagyon fontos lenne, hogy a mai fiatalok is megismerjék ezeket a dolgokat. Van egy-két olyan emblematikus figura, mint Radics Béla, akikről kiemelten is meg kell emlékezni. Sajnos jó néhány halottunk van, akik már nincsenek közöttünk, mint Radics Béla vagy Bencsik.

Milyen eszközökkel és hogyan lehetne segíteni a rockzene jelenlegi helyzetén?

Sok problémánk van. Én – mint a magyar rocknak még mindig egy dolgozó zenésze és a Radics Béla Emléktársaság elnöke – azt képviselem, hogy ideje lenne például a magyar rockzenészek nyugdíját rendezni. Beemelni a rockzenét a magyar kultúra élvonalába, kitüntetésekkel, segítséggel és sok olyan dologgal, ami hiányzik. Például megszűnt a Petőfi Csarnok, ami a magyar rocknak egy fontos centruma volt és nincs helyette más. Kellenének új centrumok. Nekem van egy teljesen kidolgozott koncepcióm is a magyar rockzene életben tartására. Szerintem a magyar rock egy óriási érték, hiszen rengeteg csodálatos dal született, rengeteg csodás koncert volt és nemzedékeken keresztül szórakoztattuk az embereket. Nem csak egyszerű rock- meg beatszámok születtek. Lettek olyan hatalmas művek, mint az István, a király és voltak a hetvenes évek első felében olyan nagy együtteseink, akik akkor világszínvonalúak voltak. Például a Syrius, az LGT, a Bergendy-együttes, a Generál és –  hadd legyek szerénytelen – a Mini együttes is világszínvonalú volt a '70-es évek elején. A szakemberek szerint ezek a zenekarok mai füllel meghallgatva is az akkori világ legjobb együttesei közé tartoztak. Mi viszont eddig még nem nagyon kaptuk meg azt a lehetőséget, hogy ezt elismerjék. Mi ezen dolgozunk a Radics Béla Emléktársaságban, hogy rendszeresen megemlékezzünk Béláról és még sokan másokról is, akik már nincsenek velünk”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: https://mandiner.hu/trackback/137328

Ajánljuk még a témában