Nem diszkriminatív a pékség, amely nem volt hajlandó tortáján a melegházasság támogatására

2018. október 10. 18:47
A brit legfelsőbb bíróság döntött.

 

A brit legfelsőbb bíróság szerdai jogerős végzése szerint nem járt el diszkriminatív módon az az észak-írországi pékség, amely évekkel ezelőtt megtagadta egy torta elkészítését, mivel a megrendelő az azonos neműek házasságát támogató feliratot is rendelt a süteményhez. A potenciálisan precedensteremtő jellege miatt komoly érdeklődéssel várt legfőbb fellebbviteli határozat – amelyet az eljáró öttagú bírói tanács egyhangúlag hozott meg – kimondja, hogy az Ashers nevű családi vállalkozásként működő belfasti pékség mindenképpen visszautasította volna a megrendelés teljesítését, függetlenül a megrendelő szexuális irányultságától. 

A végzés szerint a pékségnek nem a megrendelő, Gareth Lee melegjogi aktivista „személyes jellemzői", hanem a tortán feltüntetni kívánt üzenet ellen voltak kifogásai. Ennek megfelelően a legfelsőbb bíróság arra az álláspontra jutott, hogy a megrendelőt nem érte diszkrimináció szexuális orientációja alapján.

Gareth Lee, akinek nevében az Észak-Írországi Esélyegyenlőségi Bizottság nyújtott be még 2014-ben keresetet, egy meleg rendezvény számára rendelte a süteményt. A pékség először elfogadta a rendelést, azonban a tulajdonosok két nappal később mégis visszakoztak, arra hivatkozva, hogy a megrendelő által a tortához kért „Support Gay Marriage" – Támogasd a melegházasságot – felirat keresztény nézeteikkel nem összeegyeztethető.

A négy és fél évig húzódó perben az első fokon eljáró, illetve a fellebbviteli bíróság is Gareth Lee javára ítélt, és kártérítésre kötelezte a pékséget. Az utolsó fellebbviteli fórum, a legfelsőbb bíróság azonban szerdán megsemmisítette az előző két végzést, és a pékség tulajdonosainak adott igazat.

Az azonos neműek házasságát – az Egyesült Királyság többi országrészétől eltérően – az észak-írországi törvények nem engedélyezik, jóllehet az azonos nemű párok 2005 óta úgynevezett polgári partnerségi viszonyra léphetnek, amely a házasságnál valamelyest szűkebb körű jogosultságokat jelent.

A torta annak idején 36,50 fontba (nem egészen 14 ezer forintba) került volna; a négy és fél évi jogi eljárás költségei elérték a 450 ezer fontot (csaknem 170 millió forint). Ebből a pékséget terhelő perköltség - amelyet a The Christian Institute nevű jótékonysági szervezet fizetett – meghaladta a 200 ezer fontot, a költségvetési forrásokból működő Esélyegyenlőségi Bizottság jogi költségei negyedmillió fonthoz közelítenek.

(MTI)

Összesen 18 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Tessek helyesen ertelmezni a torvenyt. Ha valakinek azt mondjak hogy nem sutjuk meg a tortadat mert buzi vagy, az diszkriminacio. Ha azt mondjak hogy nem sutunk buzitortat, azt nem sutunk se buzinak se heteronak, igy nem diszkriminacio.

Nem értem!
Valakinek arra van joga, hogy kimondja, hogy támogatja a meleg házasságot, de nekem nincs jogom kimondani, hogy nem támogatom a meleg házasságot???

Sokan elfelejtik, hogy a pozitív diszkrimináció is diszkrimináció, vagyis van olyan akit az hátrányosan érint...

Válaszok:
Csigorin | 2018. október 11. 13:55

itt az volt a baj, hogy csunyan osszekevertek azt, hogy valakit nem szabad nemi stb hovatartozas alapjan diszkriminalni azzal, hogy politikai velemeny kepviseleserol lehessen donteni.

Ha egy cukrasz nem akar olyan tortat sutni ami reklamozza a buzikat, az nem diszkriminacio, hanem az o meggyozodese.
Ha nem szolgal ki buzikat pusztan azert mert buzik, az diszkriminacio.

Ha arul feher tortat es a neger feketeben keri es azt mondja hogy ugy nem kap, az nem diszkriminacio, de ha a neger bejon es azt mondja hogy menj ki te nem vehetsz feheret se, az mar az.
Ha Hokuszpok babukat arulok es nem csinalok belole noi valtozatot egy hisztis feminaci kovetelesere az nem diszkriminacio. Ha bejon egy no Hokuszpok babut venni es nem adok el neki mert o no, az diszkriminacio.


Szomoru hogy ilyen alapvetesekkel, amiket az atlagember atlat jogot vegzett emberek, birok nincsenek tisztaban, hogy egy ilyen ugy egyaltalan eljut a legfelso birosagig.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés