A kegyetlen spanyol inkvizíció mítosza

2017. július 3. 20:00
Habár a propaganda azt terjeszti, hogy milliókat börtönöztek be és kínoztak meg, összesen, egész működése alatt hétezer ügyet tárgyalt a spanyol inkvizíció. A gyanúsítottak két százalékát kínozták meg.

„6. Az inkvizíció kegyetlen kínzásairól szóló történetek és a szörnyű börtönviszonyokról szóló mesék hamisnak bizonyultak. A legjobb börtönei éppenséggel az inkvizíciónak voltak Spanyolországban. A források azt mutatják, hogy a világi bíróságok és világi börtönök fogvatartottjai azért követtek el blaszfémiát, hogy átkerüljenek az inkvizíció börtöneibe és így elkerüljék a világi börtönök rossz bánásmódját.

7. Az inkvizíció sosem alkalmazott kínzott és sosem büntetett zsidókat és muzulmánokat, minthogy az egyháznak nem volt joghatósága a nem keresztények felett. Inkább olyan emberekről beszélhetünk, akik állítólag katolizáltak, ám csak színleg.

8. Az egész 16. században a spanyol inkvizíció nagyjából ötven embert végzett ki – nem pedig százezreket, ahogy a fekete legenda szól.

9. A tudósok számításai szerint egész Európában a valaha volt összes inkvizíció együtt 3-5000 embert végzett ki. Ez azt jelenti, hogy átlagosan évente tizennégyet egy 350 éves perióduson át, és nem tízmilliót, ahogy Dan Brown és azok, akik őt komolyan veszik, gondolják. (Egyébként is: tízmillió ember halála teljesen elnéptelenítette volna a középkori Európát.)

10. Az inkvizíció Spanyolországban tulajdonképpen csak 1480-tól 1510-ig volt igazán aktív. Ez harminc évet jelent.

11. Az inkvizíció hatásköre meglehetősen korlátozott volt, és nem érte el a vidéket. Vidéken gyakorlatilag tehetetlen volt. Nem az inkvizíció, hanem a világi hatalmak és a csőcselék voltak azok, akik állítólagos boszorkányokat égettek, távol a városoktól. Sőt, még a városokban sem volt egyedül az inkvizíció, ami versenytársakra talált a királyi bíróságokban, más céhekben, a városi vezetésben és másokban, amelyek gyakran háttérbe szorították. A vidéken pedig az inkvizíciónak nem volt sem hatalma, sem hatásköre, sem eszközei. (...)

29. Habár a propaganda azt terjeszti, hogy milliókat börtönöztek be és kínoztak meg, összesen, egész működése alatt hétezer ügyet tárgyalt a spanyol inkvizíció. A gyanúsítottak két százalékát kínozták meg, és csak egy százalékukat kínozták meg több, mint egyszer.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 44 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

A Spanyol Inkvizíció időtartama alatt, 1540 és 1700 között körülbelül 87,000 eljárást folytattak le, amelyek eredményeként legalább 1303 embert végeztek ki. (ezerháromszázhárom)
Forrás: az angol nyelvű Wikipaedia közlése 2011 december 16-i állással. (A téma 29 oldalából a 19. oldalon összesített eredmény)

A fő inkvizítor, a "Tomás de Torquemada zsidó származású volt, nagyanyja kikeresztelkedett marrán zsidó nő volt. Torquemada dominikánus szerzetes lett, s hogy származásáról elterelje a figyelmet, buzgón, nagy odaadással dolgozott azon, hogy a zsidó és muszlim hittől megtisztítsa egész Hispániát."

Hát nem érdekes?

Elzavarják 700 év után a mórokat, majd az átkeresztelkedett rejtőzködő zsidókat, a szefárdokat meg a muszlimokat elevenen megsütögetik egy átkeresztelkedett zsidó vezetésével a katolikusok.

Ma meg kiderül, hogy ez az egész inkvizíció csupa móka és kacagás volt. Spanyolcsizmában.

Vajon mit hoz a holnap?

Lehet, hogy igazak a számok....Még a Rózsa Nevéből (Eco) emlékeztem az egyik hírhedt inkvizitorra, Bernard Guira. Megtaláltam a működési adatait, 14 év alatt kb. 700 embert itélt el, ebből 40 volt máglyahalál, a többi börtön.

Az "Urbárium"-ban mindkét félre vonatkozó jogok és kötelezettségek voltak, más kérdés volt az, hogy kinek mekkora volt az érdekérvényesítő képessége....

"....3-5000 embert végzett ki" - kevesebbet, mint jó néhány huszadik századi kivégző osztag.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés