Bukott-e a Fidesz a CEU-ügyön? Miért nem ugyanazt mutatják a felmérések?

2017. május 5. 9:19

Róna Dániel
Róna Dániel blogja
Véleményem szerint érdemes megnézni az adatfelvétel időpontját is, ez most nagy jelentőséggel bír: Závecz április 11-20, Republikon április 7-19, Tárki április 13-26, Medián április 21-26. A CEU-ügy hatása könnyen lehet, h csak ápr 20-a után vált jelentőssé.

„Kijött a Tárki felmérése, amelyben a Fidesz nem vesztett szavazókat szignifikáns mértékben. Hogy lehet, h a Mediánnál visszaesett, nem is keveset, másoknál (még Republikon és Závecz) meg nem? »Erre varrjon gombot a Valóság!« (index)

Először is, a Medián friss felmérésében én is közreműködtem: a januári napirend-elemzést meg kívánjuk ismételni, ezért egyeztettünk Hann Endrével az erre vonatkozó kérdésekről. 

Véleményem szerint érdemes megnézni az adatfelvétel időpontját is, ez most nagy jelentőséggel bír: Závecz április 11-20, Republikon április 7-19, Tárki április 13-26, Medián április 21-26.

A CEU-ügy hatása könnyen lehet, h csak ápr 20-a után vált jelentőssé. Ápr 9-én volt a legnagyobb tüntetés, de utána is volt még jónéhány. Sok értelmiségi és politikusi tiltakozás (ezek között sok jobboldali) is csak ezután történt meg. Ezeknek a hatása még talán nem érződött annyira a Republikonnál, Závecznél, és még a Tárkinál sem, a Mediánnál viszont már igen.

Furcsa lehet a rendszeres hírfogyasztóknak, de az állampolgárok jó része csak több napos, sőt nemritkán hetes késéssel értesül egy adott ügyről - az is gyakori, hogy valaki még mindig a több héttel ezelőtti ügyet tudja csak felidézni, a frissebb események elkerülték a figyelmét. És akkor még annak is kell időt hagyni, hogy feldolgozzák az emberek az adott hírt. Nem úgy megy ez, hogy meghallom mi történt, és a következő másodpercben már egyből el is döntöttem, hogy nem szavazok a korábban kedvelt pártomra. 

Ez szerintem a jelenleg leginkább kézenfekvő magyarázat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.

Összesen 64 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

CEU "ügy"?

Csak szerették volna ott a "demokrata", "européer" és "progresszív" oldalon, hogy "ügy" legyen belőle.

Csak hát a 'zemberek javarészét - "demokrata" értelmezésben a roncsmagyarokat, az elmaradott vidékieket, a megvezetett rezsimbirkákat - nemigen érdekelte az "ügy".

Vagy ha mégis, a CEU mellett "kiállók" és "aggódók" miatt csak erősítette a Fideszt.

Nagyobb mozgásoknál mindig fura dolgokat produkálnak a mérések...

http://index.hu/belfold/medgyf..

A tárki ápr. 13-26 között mért.

Mosó Masa mosodája. Izgalomra nincs ok. A következő hónapban is szinte ugyan abban az időben jelennek meg a közvéleménykutatók eredményei.... Szerintem akkor sem lesz más a gyerek fekvése. Ha mégis valamennyit csökken a Fidesz támogatottsága, hát még az sem ad izgalomra okot. Izgalom akkor lehetne, ha 4-5 százalékos lenne a különbség a kormányzópárt és az utána következő párt között. Na ettől még fényévekre vannak...........

Valószínűleg 20-a táján érkezett egy nagyobb összeg a Medián számlájára a demokratikus tudjukkiktől.

"Először is, a Medián friss felmérésében én is közreműködtem..."

Akkor már minden érthető. A mosakodás is.

A Median szerint: Januárban még 37 százalék, míg április végén már csak 31 százalék volt a Fidesz–KDNP támogatottsága a teljes népességben, tehát közel félmillióval kevesebben szavaznának a kormánypártokra.

Nem az áprilisi felméréssel van a probléma, hanem a januárival.
A januárit kellene összehasonlítani a többi közvélemény kutató adataival és akkor kiderülne, hogy lényegesen magasabban mért a Median. Nos erre varrjon gombot a szerző.

Ugyan má! Január véletlenül a 31 elírták 37-nek. Biztos homályos volt a látás.

Itt az újabb felmérés 2017. április 26 - május 3. között

"A Századvég aktuális pártpreferencia-kutatásának eredményei alapján a Fidesz–KDNP továbbra is stabilan őrzi vezető pozícióját. A kormánypártok támogatottsága jelenleg 32 százalék a teljes népességen belül, vagyis az elmúlt hetek felfokozott belpolitikai hangulata nem eredményezett érdemi változást a Fidesz–KDNP esetében. A Jobbik hónapok óta tartó gyengülése tovább folytatódott, 2017 áprilisában már csak a teljes népesség 9 százaléka szavazna a pártra. A szavazatvesztés mögött vélhetőleg az áll, hogy a Jobbik szavazóbázisának jelentős része nem tolerálja a párt ideológiai irányváltását, a baloldali fordulatot. Ezzel összefüggésben Vona Gábor népszerűsége is csökkent, 2016 decembere óta 19 százalékról 17 százalékra esett a politikusról kedvező véleményt formálók aránya. Az MSZP támogatottsága a teljes népesség körében jelenleg 12 százalék, a DK és az LMP 4–4 százalékon áll, az Együttre továbbra is 1 százalék voksolna. Egyéb pártokra jelenleg a megkérdezettek 5 százaléka szavazna, a bizonytalanok aránya 33 százalékra emelkedett az elmúlt egy hónapban."
http://szazadveg.hu/hu/kutatas..

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés