Bayer Zsolt: A Fidesz minden, csak nem fiatal

2017. február 18. 10:21

Írta: Meszleny Zita
A Fideszben a „jó csajok” helyett már csak „öreg nénik” vannak, a Gyurcsány a kormánynak kampányol, az MSZP-t maga is utálja, a Jobbiktól kitelik, hogy bejelentse: indul a Pride-on, a Momentum „azt akarja, hogy ne legyen semmi” – vázolta Bayer Zsolt a minap a Hegyvidék KDNP irodájában a fiatalok választási lehetőségeit. A publicista ezt látva megérti, hogy az Y generáció nem lelkesedik a magyar pártokért. Ugyanakkor szerinte a Fidesznek a 2018-as győzelemhez elegendő, ha hazamegy, majd mélyen hallgatva beül egy sötét sarokba. És azt is elárulta, miért nem lett belőle soha politikus.

Olyan ez, mintha pszichológushoz mennénk – gondoltuk a minap, amikor megérkeztünk a Hegyvidék KDNP irodájába, hogy meghallgassuk Bayer Zsolt Az Y-generáció politikai értékrendje című előadását.

Kíváncsian vártuk az ötvenes évei közepén járó megmondóember megfejtését, hogy mi, azaz Y generáció tagjai mit is gondolunk valójában a politikáról. Ám Bayer már az első mondatában leszögezte: fogalma sincs.

Ő az X generáció szülötteként nem tudja megfejteni az utána következők politikai inaktivitásának okait, s nem próbál meg egyetlen sztereotípiát ráhúzni a fiatalságra. Úgy tapasztalja: inkább kétféle, ellentétes vélekedés létezik. Az egyik forrófejűnek, lázadónak; a másik lustának, nemtörődömnek titulálja az új nemzedéket. Szerinte a pillanat határozza meg, éppen melyik igaz. Ha a fiatalság úgy érzi, „zavar van a gépezetben”, forradalmat csinál; ha minden rendben működik, mással törődik. A legújabb felmérések – melyek szerint a magyar fiatalok hat százaléka érdeklődik intenzíven a politika iránt – azt mutatják tehát: mégsem olyan rosszak az állapotok.

A Fidesz minden, csak nem fiatal

Bayer Zsolt megérti, hogy a fiatalok nem érzik közel magukhoz a magyar pártokat. Maga is el szokott mosolyogni, amikor végignéz a Fiatal Demokraták Szövetségén. „Sok mindennek vagyunk mondhatók, de fiatalnak nem” – ismerte be hozzátéve: ő is jobban örült, amikor a Fideszben ült még az összes „jó csaj”, akiknek a helyein ma már csak „öreg nénik vannak”. Mindezek ellenére – egy évre a választásoktól – a Fidesznek a győzelemhez elegendő, ha hazamegy, majd mélyen hallgatva beül egy sötét sarokba – mondta nevetve.

Kijelentését az ellenzékről gyorsan felvázolt körképpel indokolta. Nem tudja ugyanis elképzelni, mi vonzót találhatna az úja generáció például Gyurcsány Ferencben, aki a „voltam, vagyok és leszek” mondatával annyi kampánypénzt spórolt a Fidesznek, hogy a kormány hálából átutalhatna neki egy komolyabb összeget. De hasonlóan elképzelhetetlennek tartja, hogy egy huszonéves arra az MSZP-re szavazzon, amelyet maga is úgy utál, „mint Nyilas Misi a kukorica gödölint”, vagy ne adj’ Isten ahhoz a Jobbikhoz tegye az ikszet, amely ha így folytatja, áprilisban bejelenti: „külön kamionnal vesz részt a Pride-on”.

Az „öreg balosok” csak a Momentumban reménykedhetnek

Ilyen helyzetben persze az „öreg balosok” minden bizalmukat a Momentumba vetették. „Megértem, hogy ebben reménykednek, mert mi másban reménykedhetnének?” – mutatott némi empátiát a publicista. Ám elszomorítónak tartja, hogy a politikailag aktív fiatalok, akik akarhatnának valamit, „azt akarják, hogy ne legyen semmi”. Megérdemelnénk az olimpiát, amely hatalmas gazdasági és infrastrukturális hasznot hozna, megépülne többek között a vasút Ferihegyre, amelyre amúgy is nagy szükség lenne. Ám mindez elhanyagolható az országimázs növekedéséhez képest – állítja. Szerinte ugyanis az a népszerűség és hírnév, amit egy olimpia hoz, megfizethetetlen.

A publicista cáfolta a nolimpiások érvét, miszerint Görögország az olimpiától ment tönkre. Görögország a magas szociális juttatások és a nép adózásról való leszoktatása juttatta csődbe – szögezi le. „Le lehet fényképezni a gazos stadionjaikat, de miért nem a müncheni olimpiai stadiont fotózzuk?” – méltatlankodott a publicista. Emlékeztetett: mindig voltak, akik azt akarták, ne csináljunk semmit, de ha mindig szót fogadtunk volna nekik, még mindig a „tűz körül ülnénk lábszárcsonttal a hajunkban”. Szerinte ha az akkori momentumosokon múlt volna, most nem lenne Lánchíd, országház és kisföldalatti sem.

Mindenkinek máshol a helye

A közönség egyik fiatal tagja erre a publicistának szegezte a kérdést: miért nem vesz részt ő is aktívan a politikában, miért csak publicisztikákban fejti ki ezeket a gondolatait. Bayer elárulta, hogy noha a kilencvenes évek végén várt volna rá egy képviselő-jelöltség, de megmondta a „főnöknek”, hogy inkább ne kísérletezzenek. „Ha véletlenül bekerülök a parlamentbe, és feláll valami szoci, átsétálok a patkón és lefejelem” – vallotta be az újságíró, aki szerint erre a balhéra nincs senkinek szüksége.

Állítja: nem kell mindenkinek aktívan politizálnia. Van, aki – hozzá hasonlóan – más módon többet tud tenni az országért. Sőt arra sincs szükség, hogy „minden fiatalt beleverjünk a politikába”. A kormánynak ehelyett az a feladata, hogy olyan körülményeket teremtsen az Y generációnak, melyben annak tagjai szívesen alapítanak családot, vállalnak gyereket,, nem egyet, hanem minimum kettőt. Mert ha a demográfiai helyzet ilyen marad, akkor „pusztulásra vagyunk ítélve”, s nem csak az ország, hanem egész Európa is.

Az előadáson végül is nem kaptunk választ arra: vajon milyen a politikai értékrendünk, de arra igen, hogy Bayer Zsolt szerint mit kell tennünk az ország megmentéséért.

Összesen 148 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

nem semmit akarnak, hanem kordában tartani a fideszt, gátat szabni az ország kirablásának.

Válaszok:
Morgen | 2017. február 18. 11:01

Szarkupacok kiikszelve...
Bűzölögj az iszaprothasztóba.
X

Ezt te most teljesen komolyan mondod, hogy bárki is kényszerítette Zsótit arra, hogy a Népszabóságnál dolgozzon??????

Nyilván jól megfizették munkásságát, ugyanúgy mint most, amikor ő az ostor és a megmondóember aki jól odacsap.
Zsóti készséggel kiszolgálja az uralkodó kurzust, hiszen abból van a pénz.

Méghogy eltévedt...

Aztán az kicsoda/micsoda aki nem tűr meg semmi más véleményt, csak azt amit a párt mond??
Az kicsoda/micsoda akinek a szólásszabadság csak egy kényelmetlen és zavaró dolog??

Anno az ilyenre mondták azt, hogy "jó elvtárs".

Aztán még te beszélsz magyarellenes, keresztényellenes, degenerált liberálkommunistákról...

"nem semmit akarnak, hanem kordában tartani a fideszt, gátat szabni az ország kirablásának.+

Ismerve a szociszadesz országrombolást (iskolák bezárása, kórházak széthordása, az ENSZ által is dokumentált "el lehet menni" hatásait, a teljes ellenzék teszetosza , dagonyába süllyedő, a PC dumán keresztül az "Orbánmonnyonle" végkifejletet, nem beszélve a válság megállítási programjuk csúcsaként felvett IMF kölcsön "kedvező" hatásait, csodálkozom azon a szemellenzős hozzáálláshoz, amit minden indoklás nélkül képes vagy idepötyögni.
Gondolom, nincs szükség arra, hogy hosszasan soroljam, mi mindent tett meg a Fidesz-KDNP kormány annak érdekében, hogy az ország szekere ne kerékagyig álljon a trutyiban.
Tartok tőle, hogy a "Nomentum" is inkább befelé tolja ezt a szekeret, mint erőfeszítést tenne annak érdekében, hogy segítse kirángatni.
Ők a világon semmi olyat nem jelöltek meg a mondókájukban, ami arra utalna, hogy egyáltalán eszükbe jutott volna a kortársaik jövője.

Válaszok:
emhem | 2017. február 18. 12:52

„Ha véletlenül bekerülök a parlamentbe, és feláll valami szoci, átsétálok a patkón és lefejelem” – vallotta be az újságíró, aki szerint erre a balhéra nincs senkinek szüksége."

Erre valóban nincs szükség, öröm látni, mennyire szűkölnek, amikor Orbán rájuk sem hederít.
Bayer megint fején találta a "kalapácsnyelet" igaza van, a "szög bemegy magától Is" , de azért nem árt odafigyelni , mert az ördög bent áll a "sor(os)ban".

A párthűség kifizetődő mióta világ a világ...

Hát, arról a pszichiáterek tudnának mesélni, hogy mi a gond azzal aki nem tudja feldolgozni az ellenvéleményt és simán lebarmozza a neki nem tetszőket írókat.

Amúgy szerinted hogy szólították Zsótit a Népszabadságnál?
Biztos vagy benne, hogy Zsóti ott nem Bayer elvtárs volt??

De lásd, hogy én segíteni akarod neked:

elvtásrak=elvtársak
iagzságtalanságto=igazságtalanságot

(Persze azért megértelek, mert a magyar tényleg nehéz nyelv!!)

a jobbikosoknak megint jól beolvasott
de nem olvastam még tőle semmit, hogy mit szól 2006 őszének 400ezer ft-os lezárásához (már majdnem leszarásához-t írtam, bocs)

A pszichiáterek erről is tudnának mesélni, amikor az ápolt mást arról győzköd, hogy az ő viselkedése nem is olyan mint amilyennek látszik és őt teljesen félre értik az emberek.
No meg az is egy tünet, amikor valaki valakiért ilyen nagy áhítattal és imádattal rajong és semmilyen zavaró tényt nem hajlandó tudomásul venni.
Azt már csak halkan jegyezném meg, hogy bár nyilvánvalóan nem értünk egyet nagyon sok dologban, én mégsem szoktam olyanokat írni rólad, hogy "kurva buta vagy". De hát ugye a stílus maga az ember.

Amúgy meg én nem vagyok nyelvtannáci, de a "hoyg"-ot úgy írjuk, hogy "hogy".

Még szerencse, hogy érettségizett ember vagy...

Hát szerintem ne e miatt érezd magad kényelmetlenül...

A Jobbik nélkül szebb a Jövő!

jaj, hagyd már. a momentum pont az ilyen mszp-szdsz-fidesz kormányok ellen jött létre.

a fidesz pont ugyanúgy zárja az iskolákat és hagyja szétesni a kórházakat, mint az mszp-szdsz kormány.
korrupcióban meg még túl is szárnyalja őket.

az mszp-szdsz-nek volt egy gigaberuházása, a 4-es metró, amire értelmetlenül sok pénz ment el, és évekre megbénította budapest fejlődését.
az olimpia most a fidesznek 4-es metrója, csak nagyban. tízszer annyi pénzbe kerül, és az egész ország fejlődését megakasztaná évekig.

a momentum azért harcol, hogy ne legyünk még egyszer olyan hülyék mint a 4-es metrónál.

Tényleg ezzel érveltek a nolimpiások? És voltak akik benyalták ezt az óvodás dumát?

"A publicista cáfolta a nolimpiások érvét, miszerint Görögország az olimpiától ment tönkre."

Válaszok:
Burmann | 2017. február 18. 15:24

Ezt most olvastam a mandin.

"Tényleg ezzel érveltek a nolimpiások?"
Ezt kérdeztem. És nem állítottam.

Te honnan tudod, hogy hülyeség? Minden interjút hallottál tőlük?

Kérdeztem valamit, amit pont te tartasz életben.

Ha ez igaz, akkor éppen elég humoros. Vagy te nem így találod?

"Hülyeségeket ne terjessz." A templomba nincs pletykálás. Ezen a téren is tájékozódhatnál.

Nem tudom, hogy milyen vallású és melyik településen él a nagymuterod.
Gondolom falusi.
Te azt gondolod, hogyha kimegyek a templomból, leállok politizálni, pletykálkodni? Hát akkor nagyon tévedsz!

Nyugodtan lájkoljál! Sőt, ha elég rugalmas a gerinced, akár kinyalhatod a saját seggedet is (no persze, csak Bayer Zsoca után)

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés