Hofer vereséget szenvedett az osztrák elnökválasztáson

2016. december 4. 17:59
Alexander Van der Bellen 53,3 százalékot kapott, ellenfele 46,7-et. Az FPÖ elismerte Norbert Hofer vereségét az osztrák elnökválasztáson. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára gratulált a zöld jelölt győzelméhez.

A függetlenként induló, de a Zöldek pártjának támogatását élvező Alexander Van der Bellen vezet az ausztriai elnökválasztás vasárnap tartott megismételt második fordulójában a közvélemény-kutató intézetek becslése alapján.

A SORA intézet az ORF osztrák közszolgálati televízió megbízásából készített, a szavazatok több mint nyolcvan százalékos feldolgozottságára alapozva készült előrejelzésében azt mutatta ki, hogy Van der Bellen a szavazatok 53,3 százalékát, míg az Osztrák Szabadságpárt által indított Norbert Hofer a szavazatok 46,7 százalékát szerezte meg. Az ARGE kutatóintézet előrejelzése szerint Van der Bellen 53,4, Norbert Hofer 46,6 százalékos eredményt ért el. A közvélemény-kutató intézetek folyamatosan frissítik előrejelzésüket a szavazatok összesítésének előrehaladtával. A korábbi becslésekhez képest keveset, néhány tized százalékpontot mozdultak el az eredmények.

Az FPÖ elismerte, hogy jelöltje, Norbert Hofer vereséget szenvedett a megismételt második fordulóban. Herbert Kickl, az FPÖ főtitkára a közszolgálati televízióban nyilatkozva gratulált a sikerhez Alexander Van der Bellennek. Norbert Hofer is gratulált ellenfelének a győzelemhez a Facebook közösségi oldalon. Ugyanakkor azt írta: „végtelenül szomorú vagyok, hogy nem sikerült, szívesen vigyáztam volna Ausztriára”.

A politikus bejegyzésében összetartásra szólította fel az osztrákokat. Heinz-Christian Strache, az FPÖ elnöke ugyancsak gratulált Van der Bellennek, és megköszönte a Hoferre szavazók voksát. Az ORF-ben azt mondta, hogy határozott félelemkampány folyt Hofer ellen, és döntőnek nevezte, hogy az Osztrák Néppárt elnöke, Reinhold Mitterlehner Van der Bellent támogatta. Hofer az ORF stúdiójában arról beszélt, hogy a következő parlamenti választáson képviselőként méretteti meg magát Strache mögött.

Végleges eredmények hétfőre várhatók, amikor a levélben leadott szavazatokat is összeszámolják. (MTI)

Összesen 82 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Pedig a hsz-eid alapján azt is hihette volna az ember, hogy dzsobbikos vagy. :)
Hiába, egy ma már az orbánfób csőcselék. :))))))

1. A csalás az ugyebár tény: papírja is van róla az ottani ballibnek.
2. A "sógorok" kifejezést pedig némileg árnyalni kellene... a bevándorlók sok százezres tömegével nem hiszem, hogy bármilyen "sógori" viszonyba kerültünk volna a Monarchia idején. Nélkülük ugyebár Van der Bellen soha nem nyerhetett volna.

Valahogy így. Vörös-zöld Bécsről nem is beszélve.

Egyébként meg Hofer egy elég gyenge jelölt volt.

Na most, az ilyen Arlet/banned/vtzmnksr-féle szélsőballib trollok hadakoznak a dzsobbikos hírek kapcsán a Dzsobbik mellett (ahogyan a való világban is az ATV, Kálmán Olga, a fél ex-SZDSZ-es keménymag Harasztitól Kőszeg Ferencig, a Népszava, TGM és a többi...)

:)))))))))))))))

Te meg miről beszélsz?

Nem a tavalyi hullámban érkezettekről beszélünk, nyilvánvalóan. Bécs - és egyre inkább a vidék is - évtizedek óta egyre inkább veszíti el az osztrák jellegét: miért ne lenne szavazati joga egy esetleg már másodgenerációs török bevándorlónak? És rengetegen vannak...

Egy terminus technicus.

Na, ezért 16 év az osztrákoknál a választásra jogosultak korhatára.

A bevándorlók magasabb a gyerekszám, és innentől az osztrákoknal kuss van.

A sógorok a langyos középutat választották.

Gratuláljunk az új elnöknek!
Jól működött a csapata, győzött a demokrácia!
Állítom, pár év múlva visszasírják még a gigerlit is, az legalább kinézett valahogy.
Erdogan meg figyel, nála van az "aduász", az osztrákok meg félkezes snapszert mondtak.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés