Rogán a Terror Házában: Az 1956-os hősök elszántságával kell Brüsszelnek üzenni

2016. június 28. 13:36
Az 1956-os hősök Európa jövőjéért is harcoltak – jelentette ki a Terror Háza 1956-os kiállításának megnyitóján Rogán Antal, kárhoztatva a mai EU-s bevándorlási politikát. Schmidt Mária hozzátette: az Egy akaraton című tárlat a legmodernebb technikával testközelbe hozza az utcai harcokat.

Washington 1956-ban feláldozta a pesti srácokat a Szuezi-csatornáért; nem hagyhatjuk, hogy Brüsszel feláldozza Európa egységét és Európa jövőjét néhány millió bevándorlóért – mondta a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter a Terror Háza Múzeum új 56-os kiállításának keddi budapesti megnyitóján.

Rogán Antal szavai szerint Brüsszel hibás bevándorlási politikája felelős az európai egység megbomlásáért. A brit uniós népszavazás eredménye is azt mutatja, hogy Brüsszel nem fordíthat hátat a nemzeti önrendelkezésnek – tette hozzá.

Kijelentette: a magyarok megújult, a nemzeteket és azok függetlenségét is tisztelő Európát akarnak, és ezt az 1956-os hősök elszántságával „meg is kell üzennünk Brüsszelnek”.

Európa jövőjéért harcoltak

„Mi, magyarok, tudjuk, hogy mit jelent a szabadság, mert megküzdöttünk érte. Minden nemzetnek joga van dönteni saját sorsáról. Ehhez Európa nemzeteinek is joga van” – hangoztatta a politikus. Emlékeztetett arra, hogy az 1956-os forradalmárok a maguk jövőjét, ezen keresztül a mi jelenünket építették, amikor Magyarország és Európa jövőjéért harcoltak.

Rogán Antal időgépként jellemezve a most megnyitott kiállítást arról beszélt: az évforduló alkalmat nyújt arra is, hogy átlépjünk a mindennapok pártpolitikai pengeváltásain, „közös, szép és dicsőséges nemzeti emlékként ünnepeljük” 1956-ot, ami „a győzelem magabiztos érzését is hordozza”.

Kézzelfogható az utcai harc

Schmidt Mária történész, a Terror Háza Múzeum alapító főigazgatója az eseményen a virtuális valóság (VR) technológiát alkalmazó, Európában is újdonságnak számító tárlat kapcsán arról beszélt: sosem volt még ilyen kemény és vastag a fal a múlt és a jelen között, a diákok számára 1956 éppoly távoli esemény, mint 1848. 

 Eddig csak elképzelhettük, milyen drámai, félelmetes vagy éppen felemelő lehetett egy 56-os utcai harc, egy életre szóló búcsúzás, bajtársaink eltemetése, vagy egy vallatás – a virtuális valóság segítségével most azonban mindez kézzelfoghatóvá válik számunkra. Magyarországon eddig sosem látható módon, hat kisfilmmel élhetjük át a magyar történelem sorsfordító pillanatait, a jelenetek részeseivé válhatunk: mellettünk, előttünk, mögöttünk, felettünk és alattunk történnek az események. Minta csak ott lennénk velük, a forradalmárokkal, a pesti srácokkal, 1956 hőseivel – írják a Schmidt Mária főigazgató és Tallai Gábor programigazgató koncepciója nyomán készült tárlatról. 

Az élethű jelenetekért, a lebilincselő látványvilágért Magyarország egyik legismertebb filmrendezője, Pálfi György felelt. A filmekben olyan ismert színművészek tűnnek fel, mint Trill Zsolt, Száraz Dénes. A Terror Háza Múzeum honlapján olvasható ajánló szerint az Egy akaraton 1956-2016 című új tárlat látogatói testközelből élhetik át a forradalom legfontosabb pillanatait: VR-szemüveget felvéve egy páratlan kaland részesei lehetnek.

Összesen 30 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

"..Repülőn:

- Cilikém, elzártad a gázt?
- El, Tónikám.
- És a vizet?
- Azt is.
- És a közpénzt?
- ... Azt nem. Baj?
- Plafonig fog érni a dohány mire hazamegyünk!.."

1956 kapcsán nem egy volt ifjúkommunista kisz titkárnak kellene megszólalnia.

"..Később megfogalmazza, hogy miközben a KISZ válságba került, az iskolai KISZ szervezet jelentősége nem csökkent. Beszámol az 1988. novemberi Országos KISZ Értekezleten (OKÉ) történtekről, ahol szigorították a belépés feltételeit. Üdvözli, hogy az OKÉ nagyobb szabadságot ad a helyi alapszervezeteknek, és bemutatja az Iskolai KISZ Bizottság programját. Ez utóbbi alapvetően a középiskolás fiatalok igényeire épül a diákszínpadtól a iskolarádióig, de megemlíti a „Ki tud többet a Szovjetunióról” vetélkedőt, az érdekképviselet eredményessége érdekében a tantestülettel és a gimnázum (MSZMP) pártalapszervezetével való együttműködést is.

A cikket Rogán Antal, az Iskolai KISZ titkár írta alá..."

http://www.nyugat.hu/tartalom/..

". volt önnél azért némi ideológiai váltás. Volt több csavar az életében, például tagja volt a KISZ-nek is. Az osztályban mindenki KISZ-tag volt, ez kötelezően elő volt írva, én meg nem lógtam ki a sorból. .."

http://index.hu/belfold/1118ro..

Nem az ifjúkommunista kisz-titkársága miatt ciki bármit mond (ha így lenne a politikusok korosztályilag is érintett része elnémulhatna- élen a főnökökkel).
Az 5. kerületi polgármesterséghez köthető tevékenysége -ill ami abból felsejlik- egyre kínosabb.

Neked igen?
Egyébként szánalmas az, amennyire nem látjuk a valóságot, nem tudjuk kit vádoltak meg jogosan- és aztán engedtek el jogtalanul (?).
Tóni minden esetre egyenlőre áll a vár fokán, büszkén, és szónokol.
Számomra nem mentség az előzőek minősége- mint ahogy az előzőekére sem Tónié.

Francokat. A többségnek az MSZP nem tetszik, ezért ezek a marhák, mint a Rogán, egyenlőre büntetlenül nyilatkozhatnak bármilyen faszságot.

Most komolyan, amíg pl. egy Szanyi (hogy hasonló kategóriájú balost mondjak) azon ujjong, hogy a belgák legyőzték a nacionalizmusunkat fociban, mit lehet csinálni? Választhatunk a takony és a szar között, választottunk, most úszunk a takonyban.

Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés