Az ellenzék ebből a Orbán-beszédből sem értett meg egy mondatot sem

2024. július 30. 06:23

Az ellenzék szerint Orbán minden beszédével előkészíti Magyarország kilépését az EU-ból.

2024. július 30. 06:23
null
Bálint Botond
Bálint Botond
Pesti Srácok

Nyitókép: Daniel MIHAILESCU / AFP

„Nem feltételezem persze, hogy bármelyikből is megértett bármit is az óbalodal vagy az újbaloldal, akár a legújabb baloldal, de az még az ellenzék szintjén is problémás, hogy a beszéd tárgyát sem képesek beazonosítani, nemhogy érdemben reagálni rá. Minden Orbán-beszéd után rácsodálkozunk erre a szomorú tényre, de a kormányinfók is erről szólnak, az ellenzéki újságírók nem megtudni akarnak valamit, hanem csak beszólogatni.

Nyilván az ellenzéki politikusoknak is van valamiféle történelemszemlélete, világlátása, valamiféle elgondolásuk arról, hogy végül is mitől megy a villamos. Ez manapság is a kommunista és a vele szorosan rokon liberális világnézeten alapul, amely például nem vesz tudomást a kultúrák különbözőségéről és sok esetben a természet törvényeiről sem. És nem érdekli őket egyetlen más ember gondolkodásmódja sem.

De ha az ember politikusnak áll és embermilliók sorsáért akar felelős lenni, elvárható tőle, hogy legalább megpróbálja megérteni mit is gondol a világról a politikai ellenfele. Az az állítás ugyanis, hogy nem ért egyet vele és a másik hülye, bármennyire divatos nézetrendszer is manapság, nem nagyon visz előre. Ahogy az sem, hogy egy teljes egészében a világhelyzet elemzéséről szóló beszédbe azzal a nagyságrenddel támadnak be, hogy a suhajdabábonyi orvosi rendelőben nincs a mosdóban papírtörülköző. Aránytévesztésnek hívják az ilyesmit.

Az egész elmúlt 35 évünk arról szól, hogy egymás ideológiai nünükéit tagadjuk, az érvelés luxusa nélkül. Orbán Viktor többek között azért van kormányon 14 éve, mert külön tudja választani a nagyságrendeket és csak azokat a folyamatokat próbálja meg befolyásolni, amelyekre az ország, az ország politikai elitje, az ország szakértelmisége képes. Viszont azokat akarja is, különösen akkor, ha azok a folyamatok az életünket, a létünket alapvetően befolyásolják. Van elmélete arról, hogyan működik a világ és mi működtetőként hogyan vehetünk részt benne.”

***

Ezt is ajánljuk a témában

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 63 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csubszi
2024. augusztus 14. 18:05
Egyszerű: a baloldal OSTOBA! És rosszindulatú, hazaáruló banda!
Geza2
2024. július 31. 12:18
"a beszéd tárgyát sem képesek beazonosítani, nemhogy érdemben reagálni rá" Lehet, hogy így van, nem akarom kizárni ezt a verziót. De én inkább azt gondolom, hogy a saját híveiknek szól a megnyilvánulásuk, nem az érdemi témához szólnak hozzá. Azoknak a híveknek, akik soha nem fogják meghallgatni Orbánt, csak a kritikákból tájékozódnak arról, hogy mit mondott a miniszterelnök. Őket simán meg lehet vezetni olyan interpretációkkal, amelyek adott esetben köszönő viszonyban sincsenek az elhangzottakkal.
auditorium
2024. július 30. 17:56
Fáradságos egy 1,35 órás beszédet FIGYELMESEN végighallgatni, esetleg jegyzetelni és egyes pontokhoz érdemben hozzászólni sértegetések helyett. Jobb gimnáziumokban tanitják (lehet, h. Mo-n is), hogyan kell egy témát bevezetni és hogyan kell kulturáltan vitatkozni érvekkel. Ez hiányozhat valószinűleg sok újságiró képzésében, mert véleményhireket irnak, ami a legtöbb embert nem érdekel és ezért nem vesznek bizonyos napilapokat. Az idei tusványosi OV beszéd, nem tartalmazott olyan szavakat, melyeken lovagolni lehetne évekig, nem kritizálta az EU-t, NEM akar Magyarország kilépni, csupán meghallgatást kivánnak az EU-vezetéstől, hiszen azért találták ki a 6 hónapos soros elnökséget, nem pedig csak úgy PRO FORMA, ahogy Ursula asszony szeretné. Ha odafigyel más véleményekre is, azzal még nem csorbitaná meg hatalmát. A jó tanár és pedagógus is meghallgatja diákjait megszégyenités és sértegetés NÉLKÜL.
atti64
2024. július 30. 17:01
BALOLDAL SZAROLDAL MIND SZAREMBEREK KIVÉTEL NÉLKÜL!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!