Magyar Péter nem válogat: egy igazi „zöld báró”, Márki-Zay Péter egykori szövetségese állt a Tisza Párt mellé

2024. október 09. 13:30

Raskó György egykor a Momentumot és Márki-Zay Pétert is támogatta.

2024. október 09. 13:30

Nyitókép: Attila KISBENEDEK / AFP

Magyar Péternek sikerült maga mellé állítania a privatizáció során meggazdagodott Raskó Györgyöt – írja a Magyar Nemzet. Az üzletember az 1990-es években a Világbank környezetéből került az Antall-kormányba, ahol egyik legfontosabb tevékenysége a növényolajgyárakat összefogó vállalat külföldi kézbe adása volt. A gyanús ügyletek a szocialista kormányok idején is folytatódtak: 

a 2000-es években Raskó áron alul jutott hozzá a komáromi állami gazdasághoz. A 2010-es években a Momentumot támogatta anyagilag, majd Márki-Zay Péter mögé állt, ahonnan útja a Tisza Pártig vezetett.

Kicsoda Raskó Győr?

Raskó György a rendszerváltás idején a Világbank munkatársaként tevékenykedett, miközben saját vállalkozásai is voltak, többek között a Hunsoya Kft., egy szójaimportcég. Az Antall-kormányban is szerepet kapott, annak ellenére, hogy érdekütközés merült fel.

A Földművelési Minisztériumban betöltött pozíciója és privatizációs tevékenysége, különösen a növényolajgyárakat érintő eladás, hozzájárult a magyar élelmiszeripar leépüléséhez. Raskó saját bevallása szerint a privatizáció nyertese lett, kapcsolatai révén gazdagodott meg. Később az MDF és az MDNP politikusa volt, és támogatta a Bokros-csomagot. A 2000-es években hasonló privatizációs ügyletekben vett részt, például a komáromi állami gazdaság megszerzésében. 2017-ben a Momentum Mozgalom támogatója lett, később Márki-Zay Péter mögé állt.

A legutóbbi országgyűlési választások kampányának egyik színes, komikus epizódja volt, hogy a korábban Torgyán József nevével fémjelzett Független Kisgazdapárt újjáalakult. Az eseményre Márki-Zay Pétert, az egyesült ellenzék kormányfőjelöltjét is meghívták, aki magával vitte Iványi Gábor lelkészt és Raskó Györgyöt is. A kisgazdák nem sok vizet zavartak a választáson, legközelebb pedig már csak 2023-ban kerültek be a hírekbe, amikor együttműködési megállapodást kötöttek a Jobbikkal. Az együttműködés „sikere” szemmel látható: a Jobbik az Európai Parlamenti választáson az egyszázalékos támogatottságot sem érte el.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

 

 

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
SpaniferRoland
2024. október 09. 15:58 Szerkesztve
dejó ez még ma csak a 6 ik magyar péteres cikk:DDDD van lehetőség szétszivatni a köcsög fideszbuzernyákokat:DDDDD
sexykitty-5000107
2024. október 09. 15:45
🍓 ️ ­­­É­r­­­t­­­é­­k­e­­­l­d­ ­a­­ ­­­s­­­z­e­­x­i­­­ ­p­­­u­n­c­­i­­­m­­a­t­­­ 👉 𝐖­𝐖­­𝐖­­­.­𝐗­𝟏­­­𝟖­­­.­­𝐅­­𝐔­𝐍
Akitlosz
2024. október 09. 15:33
"Kicsoda Raskó Győr?" A Mandiner névtelen, héber "újságírójának" a beteges agyszüleménye.
zakar zoltán béla
2024. október 09. 15:11
Mint Bod Péter-Mellár-Pusztai-Jeszenszky Géza,....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!