Telefonhasználat külföldön: e-SIM-et vagy adatkártyát érdemes választani európai utazásnál?

2024. szeptember 13. 21:47

Ha Európában utazik, e-SIM-et vagy roaming-csomagot válasszon? Eláruljuk, hogy a telefonhasználat külföldön hogyan lehet gazdaságos.

2024. szeptember 13. 21:47
e-SIM

Sokan alig várják, hogy a nyaralás során teljesen kikapcsoljanak, lényegében teljesen elzárva magukat az internetes közösségtől és a munkától, sokan mégis szívesebben maradnak fenn a közösségi hálón – ha másért nem, hát legalább azért, hogy élményeket és kalandokat osszunk meg a megfelelő platformokon, amihez elengedhetetlen a mobilinternet. Az okostelefonok állandó használata azonban még manapság is drága lehet egy külföldi úton. De elmondjuk, hogy a telefonhasználat külföldön hogyan lehet gazdaságos. Például egy olyan aprósággal, mint az adatkártya utazáshoz.

Airalo
Telefonhasználat kül: Airalo e-SIM 

Természetesen ma sem mindenhova mehetünk el roaminggal, még Európában sem, pláne a Brexit után, ami azért megnehezítette az utazások ma már könnyebbnek mondható elemeit. Ilyen úticél esetében pedig, attól függően, hogy hová utazunk, mennyi ideig maradunk, és mennyi adatkeretre van szükségünk, a Euronews cikke alapján az e-SIM lehet a legolcsóbb megoldás.

Ezt is ajánljuk a témában

Hogy mi az az e-SIM?

Az e-SIM (beágyazott SIM) egy virtuális SIM-kártya, melyet egy alkalmazáson keresztül vagy egy QR-kód beolvasásával tölthetünk le a telefonra. Manapság már számos e-SIM-szolgáltató közül választhatunk, a legnépszerűbbek közé pedig olyanok tartoznak, mint az Airalo, a Holafly és a Buoygues. Számos hagyományos telefonhálózat, például az EE, az Orange és a Vodafone is árul e-SIM-et.

Mielőtt bárki amiatt aggódna, hogy a készüléke már elavult ehhez, könnyíti a helyzetet, hogy a 2018 után piacra dobott okostelefon-felhozatal többsége általánosságban rendelkezik e-SIM-kompatibilitással. 

Így a 2018-ban és azóta piacra dobott Apple iPhone-ok – például az iPhone X, XR és 11-től kezdve; a 2018-ban és azóta piacra dobott Google Pixel telefonok – például a Google Pixel 2 a Google Fi szolgáltatással; és a 2020-ban vagy azt követően piacra dobott Samsung Galaxy telefonok. Sőt, az e-SIM-ek a jogosult táblagépeken és okosórákon is használhatók, ezt a lehetőséget minden esetben leellenőrizhetjük a gyártó honlapján.

Mik az e-SIM előnyei és hátrányai utazás közben?

A jó hír az, hogy utazás alatt az e-SIM használatának számos előnye van. Többek között könnyű megvásárolni és telepíteni, emellett nem befolyásolja a hagyományos telefonszám megtartását. A beállítások között bármikor válthatunk a szokásos SIM-kártya és az e-SIM között, így szabályozva az adatkeret felhasználását.

Ezt is ajánljuk a témában

Így lesz fizetős a Messenger: mutatjuk, milyen adatforgalomra kell készülni!

Néhány hét, és végleg megszűnnek Magyarországon a mobilszolgáltatásokhoz kapcsoló nullás díjszabású csomagok. Csökkenteni fogják az adatkeretet, tehát ebből a szempontból fizetni kell majd a Facebook, a Messenger és az Instagram használatáért is. Megnéztük, a szolgáltatók miként és pontosan miről tájékoztatják ügyfeleiket a változás apropóján.

Sőt, még országspecifikus és regionális e-SIM-ek (pl. Spanyolország vagy EU) is rendelkezésre állnak, amelyek további rugalmasságot biztosítanak. A hátránya, hogy az e-SIM kizárólag az adatokra terjed ki, ami azt jelenti, hogy a hívásokért és az SMS-ek küldéséért többet kell fizetnünk, magasabb lehet a tarifa. Ez azt jelentheti, hogy nem költséghatékony.

Vodafone
Telefonhasználat külföldön: Vodafone e-SIM

És a roaming-adatbérlet hogy működik?

Bizonyos esetekben, ha havi szerződésünk áll fenn egy hálózati szolgáltatóval, a roaming adatforgalom is szerepelhet a díjcsomagban. Ha nem, akkor általában lehetőség van egyszeri adatbérlet vásárlására, amely a megnevezése szerint adatkártya, néha adatútlevél, külföldi roaming-bérlet vagy utazási adatbérlet is lehet. 

Ez vagy a díjcsomagban szereplő külföldi keretet, vagy pedig további, korlátozott hívás-, SMS- és adatkeretet szabadít fel a tengerentúlon történő felhasználásra.

Az adatbérleteket a következő havi számlához lehet hozzáadni, így könnyen és gyorsan aktiválhatók, az okostelefon marad az egyedüli fizikai eszköz. Az e-SIM-hez hasonlóan ezzel is megmarad a telefonszám – de az egyik legfontosabb előnye, hogy az adatbérletek nagyobb valószínűséggel tartalmaznak hívásokat és szöveges üzeneteket az adatforgalom mellett, ezért a tarifa terén nem esnek a magasabb árkategóriába.

Ezt is ajánljuk a témában

Olcsóbb lesz a mobilnet és a telefonálás a Balkánon is

Magyarország polgárainak és cégeinek is fontos, hogy jövő év októberétől a mobildíjak esetében is jelentősen csökken a különbség a Nyugat-Balkán és az Európai Unió országainak polgárai között. A roamingdíjak eltörléséről írtak alá ugyanis megállapodást minap Tiranában az EU-Nyugat-Balkán-csúcs keretében az unió távközlési szolgáltatói a nyugat-balkáni szolgáltatókkal.

Az adatbérletek terén azonban kisebb a választék, mint az e-SIM-eknél, amelyek országspecifikus csomagokat, valamint regionális, kontinentális és világméretű csomagokat kínálnak. Az is előfordulhat, hogy az adatbérlet nem terjed ki a célállomásra, mivel ez attól függ, hogy a szolgáltató hol rendelkezik partneri kapcsolatokkal.

Melyik az olcsóbb, az e-SIM vagy az adatbérlet?

Amikor az Egyesült Királyság az EU része volt, a legtöbb szolgáltató mindössze napi 2 fontért (nagyjából 937 forint) engedélyezte a brit telefonhasználók számára az európai barangolást, és szinte mindig ez volt a legolcsóbb megoldás. Hasonlóképpen, az EU-ban lakók is jó üzletet kötöttek, amikor az Egyesült Királyságban roamingoltak.

A Brexitet követően azonban a roaming ára az Atlanti-óceán mindkét oldalán emelkedett. De attól függően, hogy milyen telefoncsomaggal rendelkezünk, és mennyit utazunk, még mindig olcsóbb lehet, mint az e-SIM.

Telefonhasználat külföldön

Nagyon fontos, hogy utazás előtt ebben a témában is kutakodjunk egy kicsit, és megtaláljuk az igényeinknek legmegfelelőbb ajánlatot. A legfontosabb pedig, hogy mindig kerüljük az extra költségeket, méghozzá azzal, hogy kikapcsoljuk az adatroamingot, és csak a rendelkezésre álló, megbízható wi-fi lehetőségekre támaszkodunk.

Nyitókép: Nyitókép: Világgazdaság

 

Itt a Mandiner PRESSZÓ: legyen részese új műsorunknak szeptember 23-án!

Összesen 1 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!