Törökország
18:002024. június 18.
Grúzia
Portugália
21:002024. június 18.
Cseh Köztársaság

Nem középiskolás fokon tanítani – a Rubicon alapító főszerkesztője a Mandinernek

2024. június 05. 23:36

A jó történész profi, és meg tudja különböztetni a történelmet a politikától – vallja a négyszázadik számához érkező Rubicon történelmi magazin alapító főszerkesztője. Hova jutott és hova tart a magazin harmincnégy évvel az itáliai folyó jelképes átlépése után? Erről faggattuk Rácz Árpádot.

2024. június 05. 23:36
null

Nyitókép: Ficsor Márton

Rácz Árpád
Tanulmányait a Kossuth Lajos Tudományegyetemen végezte történelem–földrajz szakon. 1989-ben alapította a Rubicon történelmi magazint, amelynek mai napig főszerkesztője. A Rubicon Intézet társelnöke.

 

Kezemben tartom a Rubicon négyszázadik számát. A lap elkötelezett történelemszerető olvasói először biztosan a 118. oldalra fognak lapozni, ahogy én is, ott kezdődik ugyanis újranyomva a magazin első, 1990-ben megjelent száma. Az pedig ma már maga is történelem.
Történelmi idők voltak, egyszerre került felszínre minden, amiről korábban nem lehetett beszélni, írni. Ráadásul nem tudhattuk, nem az lesz-e a folytatás, mint a kínai kulturális forradalomban: a hatalom hagyja, hadd nyíljanak meg az emberek: „virágozzék száz virág, nyíljék száz iskola” – mondták, hogy aztán szépen lenyesegessék a virágokat. És mi mégis rögvest 1956-tal nyitottunk.

Azzal a tudattal kezdtek bele, hogy nincs visszaút?
Pontosan, hiszen a nevünk is erre utal. Julius Caesar nagy sikerű hadjáratot vezetett Galliába, de a legfőbb hatalmi szerv, a szenátus féltékeny lett rá, s királyi ambíciókkal vádolták meg a győztes és ezért népszerű hadvezért. A határt jelentő Rubicon folyót a legiók a törvények szerint nem léphették át. Caesarnak a Rubiconhoz érve el kellett döntenie, hogy hazatér egyedül, és ezzel kiszolgáltatja magát ellenfeleinek, vagy a csapataival együtt kel át a folyón, s „a kocka el van vetve”. A Rubicon név innentől kezdve összekapcsolódott a regnáló hatalommal szembeni tudatos állásfoglalással, a régi rendszerrel való szembefordulással, az új út keresésével. Amikor a nevet választottuk 1989 kora őszén, persze nem lehettünk biztosak abban, hogy a fennálló rendszer össze fog omlani, az állampárti, diktatórikus rendszert egy demokratikus rendszer fogja felváltani, s hogy valóban túl lehet lépni az ideologikus, marxista meghatározottságú történelemszemléleten. Így a Rubicon név – a veszélyekkel dacolva is – a megújulás, a megújítás igényét fejezte ki.

Ezzel függött össze az első szám téma­választása is?
1989-ben nemcsak a folyóiratot illetően gondolkodtunk a „minek nevezzelek?” kérdésen, az is napirenden volt, milyen nevet kapjon 1956, az ugyanis egyértelmű volt, hogy ellenforradalom nem maradhat. Pozsgayék erre találták ki köztes megoldásként a népfelkelés kifejezést. A szavak fontosak, beivódnak az ember tudatába, ott megkövesednek, és képesek alapvetően meghatározni a gondolkodást. Márpedig harminc-egynéhány évig azt sulykolták, hogy 1956 ellenforradalom volt. Nem volt fölösleges hát, hogy mi is elvetettük a magunk kockáját, és 

kivettük a részünket abból a folyamatból, amely új gondolatokat és új szavakat keresett a múltunkkal kapcsolatban.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 5 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
antal-2
2024. június 06. 07:43
A legfeleslegesebb szakma a magyar történelemtanár!!!! 2080-ra nem lesz magyar történelem. Nem születtek magyar gyerekek.
Patika
2024. június 06. 06:38
Iskolapélda lehetne. Igazolni tudom a hitelességét, mert sokat dolgoztam neki a kezdetektől fogva az RLS-ben a NewP.-ben a Bopálban. (elég ha ő tudja, hogy mik ezek)
Akitlosz
2024. június 06. 02:01
"A jó történész profi, és meg tudja különböztetni a történelmet a politikától" A Mandineren politizáló történészek tehát nem jók.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!