Párzási időszakban szerenádozott a börzsönyi vadmacska (VIDEÓ)

2024. február 21. 17:38

Feltehetőleg annak a vadmacskapárnak a kölykéről van szó, akiket 2022 szeptemberében észlelt először egy szintén kihelyezett kamera.

2024. február 21. 17:38
null

Pár napja beleénekelt a  Duna–Ipoly Nemzeti Parkba (DINPI) kihelyezett kamerába egy fiatal vadmacska. Minderről a nemzeti park a közösségi oldalán egy videót is közzétett.

Feltehetőleg annak a vadmacskapárnak a kölykéről van szó, akiket 2022 szeptemberében észlelt először egy szintén kihelyezett kamera.

A leírás szerint most a vadmacska egy kissé rekedtes szerelmes éneket adott elő a kidőlt holtfán, amivel a pacsmagolási (párzási) időszakban a nőstény figyelmét szeretné felhívni.

A nemzeti park azt írja,  pacsmagolási időszak március végéig tart, ha összejön a nász, a nőstény 63-66 napos vemhességi idő után 3-4 kölyköt hozhat a világra.

A vadmacska egyébként fokozottan védett állatnak számít hazánkban, példányonkénti értéke 250 ezer forint, és a Börzsönyön kívül előfordul még a Bakonyban, a Bükkben és a Gödöllői-dombságban, valamint síkvidékeinken Duna alsó szakaszán, a Drávát, a Tiszát és a Körösöket kísérő nagyobb kiterjedésű ártéri erdőkben.

Nyitókép: képernyőmentés

 

 

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Pandaka pygmaea
2024. február 21. 20:44
Én már napok óta ilyen hangokra ébredek hajnali 3-4 körül .. szeritntem a környék összes hím macskája idejár csajozni, évek óta. (Nincs nősténymacskánk... 👀)
pipa89
2024. február 21. 20:35
Teljesen más hangja van, mint a párosodásra hívogató házi macskának :-)
lutra
2024. február 21. 19:27
Szeben dalol, mint az Eurovízión bárki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!