Amerikai kapcsolatai is voltak a baloldalhoz közelítő magyar alvilágnak

2024. február 15. 15:13

Portik Tamás például csaknem két évtizedig állt bizalmas kapcsolatban az FBI-jal.

2024. február 15. 15:13
null

Portik Tamás csaknem két évtizedig állt bizalmas kapcsolatban az FBI-jal – ezt a következtetést vonta le a magyar titkosszolgálat pár éve egy átfogó vizsgálat után. Noha az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda hivatalos iratban tagadta le a szoros együttműködést, a magyar hatóság egy hónappal Portik elfogása előtt is megfigyelt egy titkos találkozót az amerikai ügynökök és az alvilági leszámolások kulcsfigurája között – írja új cikksorozatának első részében a Magyar Nemzet.

2012. június 7-én a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) titkos megfigyelés alá vonta Portik Tamást, aki aznap, az esti órákban egy belvárosi, Kossuth Lajos utcai épületben tartózkodott. A közelben parkolt egy, a rendőrök által később azonosított, DT 00-81 forgalmi rendszámú gépkocsi. Portik, miután távozott a lakásból, beszállt az autóba, és az ott tartózkodó személyekkel néhány percig beszélt, majd visszament a lakásba. A megbeszélés nem sokkal később egy közeli irodában folytatódott. Az autó az amerikai nagykövetség tulajdona volt, 

a magyar bűnözővel tárgyaló emberek pedig az FBI, az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda hazánkban dolgozó ügynökei voltak” 

– fogalmaz a portál.

Ezt is ajánljuk a témában

Büntetőeljárás és bujkálás

Portik Tamást azért figyelték meg az NNI munkatársai, mert már az utolsó fázisába ért az 1990-es években történt leszámolásos gyilkosságok ügyében indított nyomozás, amelynek célkeresztjében az olajos bűnöző volt. Egy hónappal a találkozó után, 2012. július 14-én Portikot őrizetbe vették, és több súlyos ügyben is meggyanúsították. Az alvilági merényletek közé tartozott Prisztás József lelövése és az Aranykéz utcai robbantás is. 

Ezekben az ügyekben a bíróság jogerősen elítélte Portikot, akinek bűnösségét a napokban Fenyő János médiacézár megöletése miatt is kimondták első fokon. 

A Magyar Nemzet arra is kitér, hogy az FBI jogi attaséja 2015 márciusában küldött a magyar félnek egy levelet a Portik-témát érintően, amelyhez az attasé mellékelte az FBI és a Nemzeti Nyomozó Iroda levelezéseit is. A válaszlevélből kiderült, hogy a két ország Portik Tamással kapcsolatos együttműködése három időszakra bontható. 

Az első, amikor az olajszőkítési ügyletei miatt büntetőeljárás indult a 90-es évek végén az Energol Rt. vezetői, köztük Portik Tamás ellen. Amikor Portik megtudta, hogy mi készül ellene, elhagyta az országot és 1997 és 2003 között szökésben volt. 

A bujkálás időszakában sokat volt itthon, 

például a családjával együtt 2002-ben lemészárolt egykori katonája, Radics Attila tárnoki házában is meghúzta magát, 

de több más országban is megfordult, köztük az Egyesült Államokban. Az amerikaiak ezzel kapcsolatos válasza szerint a nemzetközi elfogatóparancs az országukban nem volt jogérvényes, így el sem foghatták volna” – sorolja a Magyar Nemzet.

A portál rávilágít: a következő együttműködési időszak 2006-ra esik, amikor az illegalitásból visszatérő Portik már nem a gazdasági, hanem a részben az olajügyekhez köthető alvilági leszámolások miatt keltette fel a hatóságok figyelmét.

Az igazán komoly felderítő munka azonban 2011-ben kezdődött el a 90-es években elkövetett emberölések vonatkozásában. 

Ne feledjük, a két legbrutálisabb merénylet, a Fenyő-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás is abban az időszakban történt, amikor Portik szökésben volt” – emlékezetet a Magyar Nemzet, majd hozzáteszik: a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) által indított vizsgálat szerint az olajos bűnöző a 2000-es évek második felétől kapcsolatot tartott fenn az FBI-jal, de több adat mutatott arra is, hogy az együttműködés jóval korábbra, a 90-es évekig nyúlik vissza.

A kapcsolatfelvételnek két módja van: az egyik, amikor a titkosszolgálat vagy más rendvédelmi szerv úgy dönt, hogy megkörnyékezi, majd felveszi a kapcsolatot a célszeméllyel, akit a róla már korábban megtudott információkkal játszva zsarol vagy befolyásol. De megtörténhet az is, hogy valaki felajánlja a szolgálatát valamelyik szervnek. Portik esetében ez utóbbi valószínűsíthető.

A portál az is hangsúlyozza, fontos körülmény, hogy erre az időszakra esett Szemjon Mogiljevics orosz oligarcha kiszorítása az országból, ennek érdekében a 90-es évek végén az FBI megnyitotta budapesti irodáját, amely a szervezet magyarországi jelenlétét tovább erősítette. A tíz fővel megalakuló különleges csoport feladata a kelet-európai bűnözői csoportok megfigyelése és felderítése volt. A Mogiljevics-műveletben a magyar és az amerikai szervek szorosan együttműködtek. 

Portik ügyében a magyar hatóságok pár éve újból az amerikaiakhoz fordultak, akiktől azt a tájékoztatást kapták, hogy Portik háromszor lépte át az amerikai határt: 

1992. december 2-án, 1996. január 27-én, illetve 1997. február 27-én. Az amerikaiak emellett azt állították, hogy az FBI-nak vagy más amerikai rendvédelmi szervnek az USA területén Portikkal kapcsolatfelvétele nem volt. Azt azonban elismerték, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda munkatársai 2006. november 6. és december 19. között öt alkalommal találkoztak Portikkal. 

Ezt is ajánljuk a témában

A FBI zsarolása

A Magyar Nemzet emlékeztet: erről 2011-ben egy rendőrségi tanúkihallgatáson egyébként maga Portik Tamás is beszélt. Ő azt állította, hogy Bécsben az FBI konkrétan megzsarolta, ha nem mondja el őszintén a magyar alvilág, rendőrök és a politikusok összefonódását, akkor neki és családjának megtagadják a beutazási lehetőséget az USA-ba. Ezek után állítása szerint kénytelen volt részletes vallomást tenni.

Nos, az amerikaiak mindezekkel szemben csak annyit közöltek magyar kollégáikkal, hogy Portiktól csupán a Budapesten működő bűnözői csoportokról szerettek volna többet megtudni, ám, miután kiderült, hogy Portik is egy bűnszervezet vezetője, megszakították vele a kapcsolatot” – írja a Nemzet, majd megjegyzi: 

az FBI jogi attaséjának az a kijelentése is megkérdőjelezhető, hogy csak 2006-ban tudták meg, Portik egy bűnszervezet vezetője.

Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Takagi
2024. február 15. 19:22
És az akkori politikusok is benne voltak. Azokból a ma még élők osztják most az észt,keverik a sz..t. Vizsgálni őket, nincs elévülés.
ToIeranciaterror
2024. február 15. 19:11
Mily meglepő, hogy a világ legnagyobb terrorista állama a bűnözőkkel szövetkezik... Minél több az ilyen bizonyíték, annál nehezebb letagadni.
lurker
2024. február 15. 18:20
itt valami nem stimmel, ugyanis tudtommal az FBI belügyekkel foglalkozik, és a CIA az amerikán kívüli szarkavaró. FBI ügynökök nem szoktak külföldön haknizni. itt valaki nagyon hülye
Namond
2024. február 15. 18:03
Pintér ügyesebb. A törvény szigorával sújt le a konkurenciára.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!