Ma ünnepeljük a lelkünknek legszebb költeményt, a magyar Himnuszt

2024. január 22. 12:48

Haza és szeretet, a legszebb szavaink közt vannak. És együtt, még szebbek.

2024. január 22. 12:48
Szebeni István
Facebook

„Haza és szeretet. Milyen érdekes, a legszebb szavaink közt vannak. És együtt, még szebbek. Hazaszeretet. 

Ma ünnepeljük a lelkünknek legszebb költeményt, a magyar Himnuszt

Szomorú? Nem! Ez egy szépséges ima

Szívfacsaró? Igen! Legyen is, a miénk, a szívünkig hatol. Isten, áldd meg a magyart...

Ölelés!”

***

Ezt is ajánljuk a témában

***

Nyitókép: MTI / Rosta Tibor

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
contractor-2
2024. január 23. 07:31
Valamikor egy rádióműsorban hallottam, hogy Kölcsey nem tartotta sokra a Himnusz című versét. Még csak meg se említette a főbb művei között. Hogy igaz-e, nem tudom. Szerintem nagyon kevés országnak van jó himnusza és a miénk sincs közöttük. Sok inkább kényszerből született úgy, hogy "másoknak is van, legyen nekünk is" alapon. Mi is tudnánk jobbat választani, már csak a meglévőkből is. A szlovákok okosan lenyúlták a magyar népdalt és nagyon jó is lett nekik - a szöveget mellőzve. A magyar zászlót is lehetne feldobni egy kicsit ezekkel a színekkel is, így meg ha akarom olasz, ha akarom magyar. Most pedig jöhetnek a negatív kommentek.
balbako_
2024. január 22. 14:53
Sportszerető emberek találkoztak már tán minden ország himnuszával. Kölcsey imája és Erkel zenéje teljesen egyedivé teszi a magyar Himnuszt! ( A többi országé inkább valami induló, harcra buzdító.) A miénk egy szelíd ima, egy kérés, bűneink megvallása, gyónása és kérés, hogy segítsen Isten minket a jövőben.
Ez D-dúr és e-moll
2024. január 22. 14:46 Szerkesztve
"Töki ---> Ez D-dúr és e-moll 2024. január 22. 14:07 Te ismered? Szerintem nem! Olvasd el a HIMNUSZT jó sokszor, ha már értelmezni nem tudod." Talán tudom értelmezni, annak fényében különösen, hogy azt is tudom, hogy Zrínyi Miklós Szigeti veszedelme első énekének parafrázisa. És azt is tudom, hogy Kölcseytől, mint országgyűlési követtől 1834-ben a vármegyéje, magyarjai megvonták a bizalmat, ezután Csekén élt --- a jobbágyai feldúlták a birtokát, a szomszédai ráhajtották az állatokat a földjére és tönkretették a termését --- és arra készült, hogy emberibb körülményeket keresve Amerikába vagy Svájcba vándorol ki, amiben aztán hirtelen halála gátolta meg.
ghelmddfd
2024. január 22. 14:20
lelkünknek legszebb költeményt, a magyar Himnuszt -------------------------- 1. Lélek? Bullshit nyelvkakilási halandzsa. 2. Költemény? Bullshit nyelvkakilási halandzsa. Nem költ,az ö magyarlosza, így kelt, de ez jevevényhang. 3. A Himnusz illegitim, halandzsa, új-ónemmagyarul van, és olyan is van ott, hogy Isten, de ezt a libernyák hangot dúrgrni kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!