Nincs megállás! Gyurcsányék folytatják a szövetségeseik bedarálást, most épp a Momentum van a legnagyobb bajban

2023. november 24. 20:58

A DK választási megállapodásai a szocialistákkal és a Párbeszéddel azt jelenti, hogy Karácsony a támogatása fejében odadobta Gyurcsányéknak Budapest nagy részét.

2023. november 24. 20:58
Almási B. Csaba
Almási B. Csaba

Miközben az ellenzék nagyobb része úgy állítja be a csütörtökön nyilvánosságra hozott DK–MSZP, valamint a DK–Párbeszéd-megállapodást, hogy nagy lépést tettek az együttműködés felé az önkormányzati választáson, az egyezségek számos kényes kérdést nyitva hagynak, sőt, újabb konfliktusokat generálnak. Kimaradt belőlük ugyanis az LMP és a Momentum, és

megint kiderült, a DK fújja a passzátszelet.

Gyurcsány Ferenc ugyanis lényegében bepalizta a legnagyobb riválisát, a lila pártot – de valójában a többieket is –, Karácsony pedig a saját pozíciója megőrzése végett átadta Gyurcsányéknak Budapest jelentős részét.

Ezt is ajánljuk a témában

Csütörtökön este az ATV Egyenes beszéd című műsorában a fővárosi ügyekben legilletékesebb Hajnal Miklós nem volt kellemes helyzetben. Azt mondta, a Momentum alapvetően jó viszonyban van Karácsony Gergellyel, de még nem mondhatja, hogy hivatalosan is támogatják, ám reméli, erre mihamarabb sor kerül. Az országgyűlési képviselő úgy látja, a főpolgármesternek nem nagyon lehet érdemi kihívója, s ez nem csak az ellenzékre, hanem a kormánypártokra is igaz.

Hajnal kijelentette, Budapestet úgy lehet jól vezetni, ha a Fővárosi Közgyűlésben megvan hozzá a szükséges többség. S mivel a képviselők többsége a kerületi polgármesterekből áll, nem mindegy, kik lesznek a városrészek vezetői – érvelt. A jobbikos főpolgármester-jelöltet, Brenner Kolománt pedig nem tartja veszélyes ellenfelének. 

Ám a helyzet az, hogy a Momentum vesztes pozícióban van, mert a késlekedéssel lépéshátrányba került, ráadásul lényegében Gyurcsány jelöltjét fogják támogatni, ami Donáth Anna DK-ellenes kirohanásai után nem túl hálás feladat. 

Ezt követően a lila párti politikusnak még kényesebb kérdésre is válaszolnia kellett, hiszen Rónai Egon műsorvezető szóba hozta Zugló ügyét, ahol a Momentum saját polgármesterjelöltet állított a regnáló MSZP-s Horváth Csabával szemben. Hajnal azt mondta, szóba jöhet az előválasztás is, amely 2021-ben sem volt olyan rossz dolog, ahogy azt sokan beállítják, számos helyen jól sült el (ez a megjegyzése pedig azért volt érdekes, mert korábban az ellenzékiek többsége azt mondta, ez egyértelműen sikeres volt, nagy politikai innovációnak számított, ebben az időszakban állt a szivárványkoalíció a legjobban – a szerk.).

Az előválasztás jó lehet arra, hogy megtalálják az ideális jelölteket, feloldják a vitás helyzetet, ráadásul abban is segíthet a momentumos honatya szerint, hogy kijöjjenek az apátiából, amibe a tavalyi parlamenti választások után belekerültek. Csakhogy más nem nagyon akar már előválasztást, Karácsony például a Telexen jelezte, ráunt a műfajra.

Ezt is ajánljuk a témában

Hajnal ugyanakkor az ATV-ben arra is emlékeztetett, hogy éppen a szocialisták voltak azok, akik korábban előválasztásokat sürgettek. Ezért bízik benne, hogy a vitás kerületekben, városokban – arra ő sem gondol, hogy mindenhol – ezzel a megoldással békés úton úrrá lehetnek a problémákon, ugyanis abban érdekeltek, hogy egységesen álljanak fel, így hívják ki a fideszes ellenfeleiket. Ebben az esetben azt látja, remény van arra, hogy a főváros összes vagy majdnem összes kerületében győzzön az ellenzék.

Zuglóban tehát nagy menet várható azt követően, hogy a DK beállt Horváth Csaba mellé, 

akinek persze esze ágában sincs részt venni ezen egy előválasztáson, mert pontosan tudja, könnyen veszíthet a momentumos Rózsa Andrással szemben. A meggyanúsított MSZP-s polgármestert támogatja egyébként Karácsony Gergely is, aki azzal érvel, hogy felelőtlenség lenne a regnáló polgármesterek indulását egy helyen is megkérdőjelezni, mert ez esetleg dominóhatással járna. 

De a XIV. kerület mellett vannak konfliktusok Budafokon és Csepelen is – ezekben a városrészekben fideszes, illetve volt fideszes a polgármester –, hiszen itt mind a Momentumnak, mind a DK-nak van polgármesterjelöltje, s mindkét félnek nagy arcvesztés volna, ha kénytelen lenne lemondani a sajátjáról. Érdekes, hogy a XVI. kerületben sem nevezte meg az MSZP, illetve a DK a közös jelöltjüket, holott korábban úgy tűnt, ott egyértelműen Gyurcsányék embere, Nemes Gábor szállna ringbe a jelenlegi kormánypárti kerületvezetővel, Kovács Péterrel.

S az is feltűnő, hogy a hárompárti megállapodásban nem szerepel az első kerület, holott a Párbeszédnek egyedül ott van polgármestere, 

eszerint az ő helye sem biztos. Könnyen elképzelhető, hogy Gyurcsányék ezt a helyet is elkérték a zöld párttól cserébe azért, hogy felsorakozzanak Karácsony mögé. A főpolgármester egyébként roppant bizakodó, ebben persze nem változott, ő a tavalyi parlamenti választás előtt is azt mondta, minden egyéni választókerületet megnyernek Budapesten. Ebben tévedett, egyet elbuktak, s többen kevésen múlott csak a Fidesz sikere. Országosan egyébként még optimistább volt – az eredmények ismeretében inkább azt lehet mondani, brutális nagyot tévedett –, hiszen 57, sőt 65 körzetet is megnyerhetőnek tartott.

Az pedig, hogy az LMP sem szerepel a megállapodásban, még furcsább, hiszen az utóbbi hetekben Ungár Péter (kritikus megszólalásai közepette) folyamatosan hitet tett a DK mellett, s egyik interjújában

Chagallnak nevezte Gyurcsány Ferencet, míg a többi ellenzéki politikust legfeljebb szobafestőnek.

Ezért szerettük volna megtudni Ungár véleményét, aki azonban a pártja sajtóosztályához irányított bennünket, ám ezidáig nem reagáltak kérdéseinkre. Amint megteszik, frissítjük a cikket.

Nyitókép: Mandiner-montázs

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
KBA98
2023. november 25. 11:05
Remélem, hogy épülnek új börtönök ezeknek a mocskoknak, de a halálbüntetést vissza kell hozni! Hazaárulásért az jár!
chief Bromden
2023. november 25. 07:43
Pinokkió olyan mint egy sorozatban bukó kancigány az alsó tagozatban. Arra lehet büszke, hogy neki van a legnagyobb farka, a többiek meg azért imádkoznak, hogy végre kiöregedjen közülük ez az uzsonna tolvaj.
ördöngös pepecselés
2023. november 25. 06:46
"Karácsony a támogatása fejében odadobta Gyurcsányéknak Budapest nagy részét" ezzel nem értek egyet mert Karácsony ezt már rég megtette, a megmaradt semmijét pedig nem tudja dobálni. ami történt az az hogy Fletó belátta hogy egy új jelölttel biztos elvesztené Budapestet ezért nem kockáztat egy bábcserével.
szarvas-2
2023. november 25. 06:45
A Klein család-a Pioska nénivel az élen (aki a Feri helyett telefonon "vezette az országot" az ügyesn elhelyezett szt tisztjei segirségével,a hatalmat pedig az egyetemi "kúroembere" felhasználásával szerezte-akit a szadesszel zsidó alapon összejátszva(!) választás nélkül(!) a Ferire cseréltek) reggelire megeszi a mindenre alkalmatlan,szánalmat keltő dumagép Gerit.)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!