Die Welt: Aki kritizálja az EU-t, azt hirtelen „nacionalistának” titulálják

2023. szeptember 12. 08:41

„Az igazán »Európa-pártiak« azok, akik ideológiai elfogultság nélkül elemzik a problémákat” – fogalmaz Klaus Geiger.

2023. szeptember 12. 08:41

A Die Welt című német lap hasábjain jelent meg Klaus Geiger véleménycikke, melyben arról írt, hogy „aki kritizálja az EU-t, azt hirtelen becsmérlően »nacionalistának« titulálják”

A cikk Ursula von der Leyen »Az Unió helyzetéről szóló beszédének« kapcsán született. A szerző szerint önhittségükben az

 „Európa pártiak éppúgy ártanak az európai eszmének, mint az EU-ellenesek”.

Geiger szerint egy harmadik – valószínűleg a legnagyobb – csoportot is elfednek: azokat, „akik meg vannak győződve az európai egyesülés eszméjéről, de bírálják a jelenlegi EU-t, és néha reális válaszokat adnak a központi kérdésekre”. 

A cik írója azzal folytatta, hogy az „Európa-pártiak” bírálják Magyarországot és Lengyelországot a hatalmi ágak szétválasztásának gyengítése miatt. Varsó és Budapest – az AfD-vel és más államok EU-kritikus pártjaival egyetértésben – az EU-t a demokratikus legitimáció hiányaként támadja. Klaus Geiger szerint mindkét nézetnek megvan a maga létjogosultsága. 

„A nemzeti hatáskörök brüsszeli szintre való áthelyezése szinte észrevétlenül történt”

„Az EU-nak demokratikus deficitje van: a nemzeti hatáskörök brüsszeli szintre való áthelyezése a polgárok számára szinte észrevétlenül történt. Az EU Bizottsága és az Európai Bíróság önálló életet él az európai integráció előmozdításában. Ez nem változtat azon a tényen, hogy Lengyelország és Magyarország szándékosan gyengíti a hatalmi ágak szétválasztását” – fogalmazott.

„Igazi »Európa-pártiak« azonban azok, akik mind az EU kúszó önállósodása, mind a keleti demokrácia leépítése ellen harcolnak. A 2015-ös menekültválság idején a külső határok szigorú védelmét támogatókat Európa-ellenességgel gyanúsították” – idézte fel Geiger.

Ma már széles körű konszenzus van abban, hogy az illegális migráció ellen küzdeni kell. 

A szerző arra is felhívta a figyelmet, hogy az EU migrációs paktuma gyors menekültügyi eljárásokat és gyors hazatoloncolást ír elő. A megállapodás azonban még nincs aláírásra készen, mert „Lengyelország és Magyarország azzal fenyegetőzik, hogy figyelmen kívül hagyja, ami szinte zsarolásnak számít. Pedig mindkét államnak 
kemény álláspontjával sikerült az évek során reális irányba terelni a vitát”. 

Ebben a kérdésben ismét a szélsőséges álláspontok ártanak Európának, akár balról, akár jobbról érkeznek. 

„Az igazán »Európa-pártiak« azok, akik ideológiai elfogultság nélkül elemzik a problémákat” 

– olvasható a véleménycikkben.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Beata Zawrzel/AFP

 

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
pesti051
2023. szeptember 12. 12:11
A problémának nincs megoldása, az Európai Egyesült Államok, kontra nemzetállamok Európája kibékíthetetlen, antagonisztikus ellentmondásban áll egymással. A nemzetállamok eszméjét SOHA nem fogják feladni, az Európai Egyesült Államokat kizárólag ERŐSZAKKAL lehetne létrehozni, ha meg is csinálják, rövid életű lesz, akár a szocialista/kommunista rendszer, kérdés csak hány halott árán. Sajnos a fanatikusokat legkevésbé érdeklik az áldozatok száma. A NAGY SZENT CÉLOK mindent legitimálnak, pusztuljanak milliók, csak a NAGY ÁLOM megvalósuljon.
urban63
2023. szeptember 12. 11:58
A nacionalista az nem náci...., globalisták sem kommunisták :)
eref
2023. szeptember 12. 10:23
Kedvencem, amikor a hatalmi ágak szétválasztását hiányolják nálunk. Az nem zavarja őket, hogy az Európai Bíróság a Bizottság házi színházaként a legképtelenebb döntéseket hozza, amihez a kifacsart indoklásokat ugyanazok az ngo-k írják, akik a bizottsági döntéseket.
pipa89
2023. szeptember 12. 10:09
In medias res beszélni a migráció megoldásáról anélkül, hogy a föderáció kontra nemzetállamok Európája vitát lefolytatnánk, merő szemforgatás és szócséplés. Jelen pillanatban az érvényben lévő, minden tag által ratifikált eljárások vannak érvényben, azok szerint kell eljárni. A Bizottság húzódjon vissza a feladatkörébe, ahogy az EP is! Ez egy finomított progilibcsi vélemény még mindig! Mindaddig míg ez a szabályozás van érvényben, mindenki tartsa magát ahhoz és nem a jenki FED-es hadiipari komplexum Soros helytartó igényeihez! Ne kísérletezzenek az európai választópolgárok feje fölött átnyúlni, hacsak nem akarnak valami megrázót átélni...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!