Aki szóba áll ezzel a hatalommal, a becsületét kockáztatja

2023. augusztus 01. 17:45

Magyarországnak nem igazán vannak demokratikus hagyományai. Interjú.

2023. augusztus 01. 17:45
Fleck Zoltán
Fleck Zoltán
Jelen

Legkésőbb az alaptörvény elfogadásának napján kiderült, hogy a demokráciát Magyarországon nem sikerült konszolidálni. Mik lehetnek ennek az okai?

Ennek nyilvánvalóan történelmi, szociológiai és jogi okai vannak. Értelmezésemben a rendszerváltozás és a 2010 közötti időszaknak a demokratikus átalakulásról kellett volna szólnia. Ez több szintű folyamat. A demokratikus intézmények példátlan gyorsasággal létrejöttek, de a tanulási folyamat elmaradt. Azzal a nagyon evidens dologgal ugyanis nem számolt az úgynevezett rendszerváltó politikai elit, hogy a demokrácia, s ahhoz kapcsolódón a jogállam, az emberi méltóság, az emberi jogok és sok minden más hozzá kapcsolódó érték, nem lesz automatikusan működőképes egy olyan társadalomban, amelynek alig-alig van bármiféle tapasztalata a demokratikus működésmódról. És nemcsak a politika, hanem a mindennapok szintjén sincs, hiszen a hétköznapi élet demokratikus momentumai is hiányoztak, kezdve a másik ember meghallgatásától, az emberi méltóság elfogadásáig. Ez a tanulási folyamat elmaradt, és ennek az ára az, hogy nagyon könnyen visszahozhatók voltak a korábbi elnyomó rendszer reflexei.

Ez egyszerűen dőreség volt, vagy a húsz év valóban kevés volt ehhez?

Történelmi értelemben bizonyosan kevés, egy ilyen tanulási időszak sokak szerint egy generációt is fölemészt, dehát Magyarországnak nem igazán vannak demokratikus hagyományai, se a második világháború előtt, sem korábban. Csak nagyon rövid olyan időszakai voltak a történelemnek, amikor intézményes próbálkozásaink voltak. Ez azt jelenti, hogy nem alakultak ki azok a mechanizmusok sem, amelyek egy válság esetén a demokrácia fennmaradását biztosítanák. Annak idején, a 90-es évek elején egyrészt sokan úgy vélték, hogy a piacosítás önmagában hordozza a demokratikus igények megtestesülését, tehát ott, ahol kapitalizmus működik, eleve demokráciáról lehet majd beszélni. Tudjuk, hogy ez nem így van, számos olyan példát lehetne említeni, ahol működik ugyan a kapitalizmus, de nincsen demokrácia.

Másrészt azt is gondolták, hogy a demokratikus intézmények felépítése majd mindent megold. Az, ha van erős Alkotmánybíróságunk, jól működő ombudsmani rendszerünk, független igazságszolgáltatásunk, szabad, a piac által működtetett médiarendszerünk, ha a kormányzattól független intézmények státuszát az Alkotmány szabályozza, akkor már nagy hibát nem követhetünk el, mert a társadalom majd szépen megtanulja, hogy miként is működtesse ezeket. Aztán a választási eredmény sem jelent majd túl sok kockázatot, mert végül ezek az intézmények elzakatolnak majd úgy, ahogy vannak. Közben nem igazán érdekes, hogy nő az egyenlőtlenség, nő a kiszolgáltatottság, nő a munkanélküliség, és megindul egy folyamat, amely eltávolítja a társadalmat a demokráciától. Ennek bővebb kifejtése persze nagyon messzire vezetne, de azt gondolom, hogy ezért van óriási felelőssége a rendszerváltás elitjének, amelynek egyes tagjai még ma is azt állítják, hogy a piacgazdaság kialakításának, a magyar mezőgazdaság leépítésének, az ipari üzemek privatizációjának elkerülhetetlenül így kellett lezajlódnia.”

Nyitókép: Facebook

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 58 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orokkuruc-2
2023. augusztus 30. 11:08
Fleck-fosch . Milen szépen alliterál. Vagy fos-Fleck Azért a 4. 2/3 talán feljogosíthatna rá, hogy érdemei szerint kezeljük.
Hangillat
2023. augusztus 02. 14:46
"Az, ha van erős Alkotmánybíróságunk, jól működő ombudsmani rendszerünk, független igazságszolgáltatásunk, szabad, a piac által működtetett médiarendszerünk, ha a kormányzattól független intézmények státuszát az Alkotmány szabályozza, akkor már nagy hibát nem követhetünk el, mert a társadalom majd szépen megtanulja, hogy miként is működtesse ezeket. a választási eredmény sem jelent majd túl sok kockázatot,...ezek az intézmények elzakatolnak majd úgy, ahogy vannak. Közben nem igazán érdekes, hogy nő az egyenlőtlenség, nő a kiszolgáltatottság, nő a munkanélküliség, és megindul egy folyamat, amely eltávolítja a társadalmat a demokráciától." A hablatyoló hablegény nem habozik: az alkotmányos rend kiépültével nem zakatolnak az' izék', kiszolgáltatottság, nő a munkanélküliség, távolodás a demokráciától?! A gyűlöletmirigyes ultra-'lüberál' paragrafus- árja dögkutat ásott a vízbázisig, abból iszik, itatna. A többi 'rendszerező' vészmadár is madárvészt kapott. Ultralüberál árják.
Ispán
2023. augusztus 02. 09:47
Ezt a fickót szívesen felrúgnám akárhol. Nem azért mert baloldalinak hiszi magát, hanem mert egy aljas, hazug, mocsok gazember.
urban63
2023. augusztus 02. 08:57
Remélem nem szaporodsz...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!