A külföldi befolyás miatt visszás a Közélet Iskolájának fővárosi megbízása – véli az Alapjogokért Központ

2022. december 21. 13:31

Külföldi finanszírozók több szálon kapcsolódnak a hazai baloldalhoz, erős pozícióval rendelkeznek a budapesti Városházán – mondja lapunknak Zila János elemző.

2022. december 21. 13:31
null
Kacsoh Dániel
Kacsoh Dániel

Egy beszerzési eljárás keretében kiválasztott külső partnerrel, ám beszerzési eljárás mellőzésével kötött közel ötmilliós szerződést a Karácsony Gergely vezette főváros: a Közélet Iskolájának és Budapest baloldali vezetésének, úgy tűnik, sikerült fából vaskarikát csinálnia – írtuk meg a minap, az AdatRADAR cikkére hivatkozva.

A közösségi költségvetési „tanács függetlensége, az önkormányzati befolyás minimálisra csökkentése érdekében a tanács munkáját segítő csoportvezetőket nem a hivatal adta, hanem egy beszerzési eljárás keretében kiválasztott külső partner. Az idei évben a Közélet Iskolája Alapítvány” – olvasható a főváros honlapján. Az adatRADAR által kikért szerződésben ugyanakkor ez áll: a jelen szerződést (…) a Felek „A közösségi költségvetési tanács ülésének levezetése” tárgyában beszerzési eljárás mellőzésével kötik meg.

Feloldhatatlan az ellentmondás a két állítás, a közlemény és egy 4 millió 900 ezer forint értékű szerződés között

– állítja a portál.

Ismeretes: Karácsony Gergely főpolgármester kezdeményezésére Budapest költségvetésének egy szeletéről, 1 milliárd forintról 2020 óta elvileg az itt élők dönthetnek. Bizonyos feltételek mellett bárki javasolhat fejlesztési célokat, az ötleteket aztán az önkormányzat előszűri, majd a fent említett tanács tovább szűkíti a kört. Arról, mit valósítanak meg, közönségszavazás dönt.

A lebonyolításért – az AdatRADAR cikke szerint legalábbis – aggályos módon felelő Közélet Iskolája nevű szervezet vezetői közé tartozik Udvarhelyi Tessza, a Város Mindenkié társalapítója, a Józsefvárosi Önkormányzat Közösségi Részvételi Irodájának munkatársa, számos tüntetés szónoka. Valamint Fernengel Ágnes, aki 2013-ban a Hallgatói Hálózat aktivistájaként vált ismertté, később a Soros-egyetem hallgatója, Pécsen pedig szavazatszámláló volt.

Alapjogokért Központ: Visszás az ügy

„Az ügy számos okból visszásnak tekinthető. Mások mellett azért is, mert a Közélet Iskolája szerepel azon szervezetek között, melyeket a Korányi Dávid által vezetett, és a guruló dollárok néven elhíresült külföldi befolyásszerzési botrányban központi szerepet játszó Action for Democracy hivatalos weboldalán a támogatottak között tüntet fel” – közölte a Mandinerrel az Alapjogokért Központ elemzője. Zila János kifejtette, noha a Közélet Iskolája saját felületén büszkén tünteti fel partnerei között mások mellett az Open Society Foundationst vagy az Ökotárs Alapítványt, a „baloldal országgyűlési kampányát 3 milliárd forinttal segítő szervezetről megfeledkezik”. Az mindenesetre ebből az esetből is jól látszik – folytatta az elemző –, hogy

ahol a közelmúltig Korányi főtanácsadóként is szerepet vállalt”.

Reagálás és magyarázkodás a Fővárostól

A már idézett cikkünkben egyébként hosszan taglaltuk a Fővárosi Önkormányzat válaszát is megkeresésünkre. Mint írták: „A beszélgetések vezetőit biztosító szervezetet nem beszerzési eljárásban, de több ajánlat alapján választottuk ki.” Kitértek arra is, ajánlatot kértek nem csak a Közélet Iskolája Alapítványtól, hanem a Jóügy Kft-től, a SoL Hungary-tól, a Közösség Fejlesztők Egyesületétől, a Demnet Alapítványtól és a K-Monitor Kh. Egyesülettől is, de

ajánlatot csak a Közélet Iskolája Alapítvány és a Demnet Alapítvány küldött, amelyek közül az olcsóbbal kötöttek szerződést. 

Válaszlevelükben azt is részletezték, hogy az újító kezdeményezésként hivatkozott „Közösségi Költségvetési Tanács ülésén résztvevő konkrét facilitátorokat nem a Főváros, hanem a fentiek alapján kiválasztott szervezet választotta ki és bízta meg. A közösségi költségvetésben a végső döntést a fővárosiak hozzák meg, akik közül több mint 21 ezren szavaztak a közösségi költségvetés 2021/2022-es ciklusában”.

Nyitókép: Facebook

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kunfia
2022. december 21. 15:12
Orbánék rengeteg alapítványba szerveztek közpénzt,itt alapítvány finanszíroz közügyet.Ha az előbbi törvényes,akkor utóbbi pláne. Persze nincs ezzel baj,ha mégsem törvényes,akkor gondolom semmi kivetnivalót nem találtok azon,ha mégis minden törvényes volt,akkor orbán igazán földobhatná már a talpát...Csak,hogy ne legyen annyi rágalmazás,hazudozás,lopás ebben az országban.
Türelem
2022. december 21. 14:55
A magyarországi zsidóság balliberális része eddig sem tekintette hazájának ezt az országot, így ez a réteg örömmel, mindenféle lelkiismeret furdalás nélkül kész bárminemű ellenséges ügynöki munkára. Ezek kapják a külföldi pénzeket mindenféle civil szervezetnek álcázott formában.......
Türelem
2022. december 21. 14:52
Ezen az alapon bármely idegen állam finanszírozhat ügynökképző tanfolyamokat, intézményeket. Csak egyet nem értek, már ennyi Soros pénzen indított ügynökképző nélkül is oly gazdagok voltunk, vagyunk hazaárulókban....
Ólat a trolloknak
2022. december 21. 14:08
Nem visszás, törvénysértő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!