Hallotta már gróf Apponyi Albertet angolul beszélni?

2022. január 23. 20:17

Most megteheti.

2022. január 23. 20:17
null

A 444.hu szúrta ki, hogy elérhető és videón megnézhető, amint Apponyi Albert gróf angolul beszél. Az persze sokak számára ismert, hogy az 1846-ban született politikus kora egyik legkiválóbb szónoka volt, és hogy 1920 januárjában még az antant vezetőit is lenyűgözte több nyelven előadott, híres védőbeszédével.

Apponyi a békeküldöttség élén január 7-én érkezett Párizsba, s január 16-án mondta el a legfőbb tanács előtt híres békeexpozéját.

„…Nézetem szerint a békeszerződés nem veszi eléggé figyelembe Magyarország különleges helyzetét. Magyarországnak két forradalmat, a bolsevizmus négy hónapos dühöngését és több hónapos román megszállást kellett átélnie. Ilyen körülmények között lehetetlen, hogy a szerződés által tervbe vett pénzügyi és gazdasági határozatokat végre tudjuk hajtani. Ha a győztes hatalmak polgárai által részünkre folyósított hitelek a béke aláírásának pillanatában – amint ezt a javaslat kimondja – felmondhatók lesznek, ez a fizetőképtelenséget, a csődöt jelenti, amelynek visszahatását kétségkívül a győztes hatalmak is éreznék. Elismerem, hogy sok hitelezőnk van az Önök országaiban. A hitelek visszafizethetők lesznek, ha erre nekünk időt engedélyeznek, de nem lesznek visszafizethetők, ha azonnal követelik azokat tőlünk.…

Az alábbi videó azonban nem ekkor, hanem a cikk szerint 1929-ben készülhetett, amikor a gróf angolul ad elő monológot a magyar helyzetről az amerikai publikum kedvéért, egy amerikai stáb kamerái előtt:

Kapcsolódó cikkek

 
 
 
 

Ezek is érdekelhetik